Autor Wątek: Sigma Pava czy Mactronic Noise BPM-300LM  (Przeczytany 7084 razy)

Offline Mężczyzna Madridista

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 27.04.2011
Sigma Pava czy Mactronic Noise BPM-300LM
« 27 Lip 2012, 13:02 »
Witam ! ; )
To mój pierwszy zakup lampki z tej półki. Nie wiem, którą wybrać. Mactronic wychodzi taniej, ale zasilany jest akumulatorkiem. Sigma droższa natomiast można do niej wrzucić baterie. Mactronica zawsze można podładować w trasie, na jakieś stacji czy coś pewnie by użyczyli kontaktu. Ile Sigma pociągnie na bateriach ?

Czekam na odpowiedzi, zależy mi na czasie sakwiarze !  :D :D

rdklstr

• Gość
Jutro będę testował Pavę całą noc. Informacje po powrocie w poniedziałek.
« Ostatnia zmiana: 27 Lip 2012, 13:18 rdklstr »

W poniedziałek ruszam i już muszę mieć zakupioną ! :P A wiesz może jaka jest jej żywotność ? Znaczy ile godzin świeci w poszczególnych trybach ?

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Kup Sigmę Lightster - w stosunku do Pavy jest:
 - tańsza 
 - świeci nieznacznie słabiej (ale w zupełni wystarcza)
 - lepsza konstrukcyjnie (?)

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
  • Miasto: Ruda Śląska
  • Na forum od: 29.07.2011
Ja bym brał na baterie....
Problem ładowania masz z głowy, a takie baterie trzymają dość długo ;)
Zapraszam ===>

Robert jeździsz może na tej ? Chodzi mi o to, aby dobrze rozświetlała drogę, żebym nie wpadł w żadną dziurę, przez zbyt słabe światło  :P Ile trzyma w maksymalnym trybie ?

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Mam światełko 750lm, na wąską ścieżkę 100% jest dobrze, na asfalt 30% doskonale daje radę.

Baterie mają ograniczony prąd, czyli w efekcie słabiej świecą. "akumulatorki" dają znacznie większy prąd, pojemność też słuszna.

Przewaga baterii.. można kupić wszędzie. Różnie z jakością, ale da się.
Wymienne aku zawsze można podładować zewnętrznie (dynamo, battery pack, itd), tak naprawdę są tylko trochę droższe.
Wbudowanych unikaj jak ognia..
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Mam światło 60 lm i mi wystarcza :D

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Robert jeździsz może na tej ? Chodzi mi o to, aby dobrze rozświetlała drogę, żebym nie wpadł w żadną dziurę, przez zbyt słabe światło  :P Ile trzyma w maksymalnym trybie ?
Tak, od stycznia. Jestem z niej bardzo zadowolony.
Tryb są dwa: świeci i nie świeci ;D
Wytrzymuje więcej jak 10 h, ale ile maksymalnie, to nie wiem.

rdklstr

• Gość
na akumulatorkach bateryjnych 2x duracel 2450mAh + 2x panasonic 2000mAh jechałem od ok. 21-22 do 5 rano z ok. godzinną przerwą. Po włożeniu ich do aparatu, ten wskazywał 3 kreski czyli duży zapas mocy, więc podejrzewam, że na przynajmniej dwie pełne noce wogóle nie trzeba się martwić o utratę światła.
Co do jakości oświetlenia to widać było całą szerokość drogi na ok 100-200m na tyle dobrze że mogłem przekraczać 30km/h bez obaw o dziury itp.

Offline Mężczyzna robi

• Miasto:
  • Na forum od: 30.08.2012
Przy okazji szukania  żarówek do auta natknąłem się na taką lampkę philipsa http://www.motointegrator.pl/produkty/386383-lampka-rowerowa-philips-saferide-led-bikelight-80-aluminiowa czy ktos słyszał coś o niej dobrego  ?? 80 luxów w porównaniu z sigmą pava 25 to sporo. Ciekawy jestem na ile wystarczają te akumulatorki.

Offline Mężczyzna Popiel

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
Philips Saferide 80 uważany jest za jedna z najlepszych lampek rowerowych na baterie. Co do czasu świecenia to jest ona dość prądożerna więc świeci krócej niż sprzęt konkurencji podobnej klasy.

Uważał bym jednak na tą ofertę co podałeś bo jest dziwnie tanio. Nie widziałem nigdzie tej lampki poniżej 300 zł a tu jeszcze przecena z 258zł na 232zł.
Jeżeli jednak to nie jest szemrana oferta to śmiało można ją uznać za bardzo dobrą okazję zakupową.
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

rdklstr

• Gość
Na BBtourze na jednym pełnym komplecie akumulatorków przejechałem wszystkie noce maratonu. Czasami wyłączałem na postoajch i różnych takich. Lampka zgasła w efekcie około 6 rano. :)

Offline Mężczyzna anu

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.05.2009
Tu masz porównanie obu lampek ( zdjęcie na dole).
http://www.light-test.info/index.php?option=com_content&view=article&id=109%3Amactronic-noise-bpm300lm-cree-xp-g&catid=34%3Arowerowe&Itemid=55&lang=pl

MacTronic jest oczywiście mocniejszy. Ale coś za coś - jak coś mocno świeci, to świeci krótko. W dodatku lampka ma wbudowany akumulator, który trzeba ładować z sieci, czyli nie ma mowy o dodatkowym komplecie baterii na nomen omen czarną godzinę.

Zależy do czego będziesz tego używał. Jeżeli do krótkich  intensywnych wypadów wokół gniazdka elektrycznego - ok. Jeżeli do turystyki to Sigma jest znacznie bardziej praktyczna. Owszem będzie świecić słabiej, ale gwarantuję, że wystarczająco mocno, a i to światło jest jakoś tam optymalizowanie pod zastosowania drogowe. Ja osobiście mam Sigmę Lightster (poniżej 100 zł) i nie narzekam. Owszem czasami przemknie przez myśl, że inne to świecą pewnie mocniej, ale i nie ma stresu, że coś mi za chwilę zgaśnie. Z tych dwóch opcji wybieram bezpieczeństwo energetyczne w połączeniu z naprawdę przyzwoicie oświetloną drogą - czyli Sigmę - wolę jechać jednak całą drogę z dobrym światłem, niż pół drogi z światłem bardzo mocnym, a pół drogi bez światła.

P.S.

Nie zwróciłem uwagi na datę pierwszej wiadomości w wątku...
« Ostatnia zmiana: 30 Sie 2012, 13:20 anu »

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
Kup Sigmę Lightster

Decyzja autora wątku już pewnie dawno podjęta, ale gdyby ktoś jeszcze się zastanawiał, to ja również polecam tę lampkę.
Gdzieś na forum opisywałem już swoje wrażenia.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum