Autor Wątek: Deore FC-M590 wymiana koronki  (Przeczytany 2158 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Deore FC-M590 wymiana koronki
« 4 Sie 2012, 21:19 »
Czyli jednym słowem - o kant d. takie wyliczenia można potłuc  ;)
Oczywiście. Lubię liczby więc wyznaczam, głównie dla zaspokojenia swojej ciekawości ;) Mam świadomość niewielkiej wartości tych pomiarów.

Kadencja optymalna dla danej osoby - to jest właśnie kadencja średnia (bo to jest właśnie owe wygodne obciążenie, które organizm sam sobie wybiera, zmiana takich przyzwyczajeń wymaga długiego treningu), chyba że ma po prostu za mały zakres przełożeń i musi mielić za ciężko/ za lekko - ale to bardzo rzadkie przypadki, właściwie tylko na ciężkich podjazdach

Jednak w moim przypadku gdy poniżej prędkość spada poniżej 25 km/h jadę już wyraźnie siłowo i nieoptymalnie (brak przełożeń). Tutaj wyznaczenie średniej kadencji ma również niewielki sens. Chyba, że trasa testowa byłaby poprowadzona po niezbyt górzystej terenie.

Wydaje mi się, że nawet pomiar średniej kadencji nie przyda się na wiele podczas treningów gdy nie będziemy mieli dostępu do innych danych. Niby skąd mamy wiedzieć jaka kadencja jest dla nas odpowiednia? Dopiero po dokonaniu pomiaru mocy maksymalnej możliwe byłoby wyznaczenie kadencji optymalnej, czyli takiej dla, której będziemy wykorzystywać 70% mocy max. (Ale mogę się nie znać i są też inne dobre sposoby)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Deore FC-M590 wymiana koronki
« 4 Sie 2012, 22:12 »
Bajki opowiadasz. Przy normalnym rowerze, nawet z dwoma tarczami (39-53) nie ma mowy o tym by przy 25km/h brakowało przełożeń;
W rowerze mam tarcze 52/42 i zębatkę 13-23 - dosyć wąski zakres. Na najlżejszym przełożeniu wyraźnie wygodniej jedzie mi się 27 km/h niż 25. (dotyczy lekkich i choć długich podjazdów lub jazdy pod wiatr). Żeby bez przeciążania jechać na takim przełożeniu poniżej 20 km/h, muszę mieć już trochę rozgrzane mięśnie, poniżej 10 km/h mocno rozgrzane.

Dalej ze wszystkim się już zgadzam ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum