Autor Wątek: jezioro Wigry, Czarna Hańcza trasa, noclegi, atrakcje  (Przeczytany 1748 razy)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
hej!
Planuję sobie trase na wyjazd rodzinny. Mam na to 7 dni. Trasę w ogólnym zarysie podaję poniżej.
Czego oczekuję:
- fajne miejscówki na noclegi pod namiotem z dzieckiem, przy jeziorach lub u miłych gospodarzy, stolik, albo woda itp.
- atrakcje turystyczne i dla dzieci, typu plac zabaw, wesołe miasteczko, plaże do kąpieli z dzieckiem, itp. tak aby urozmaicić czas dla dziecka
- czy droga którą zaznaczyłem jest utwardzona, preferowany asfalt i drogi niepiaszczyste.
- dla orientacji, dziecko w wieku 3.5 lat, + 2 rodziców.
- niewykluczone, że trasę skrócę lub zmienię tak aby np. z Suwałk lub Augustowa do bazy startowej wrócić PKP w ramach atrakcji też dla dziecka, bo nie jechało pociągiem.

Czekam na Wasze sugestie, uwagi itp. Jeżeli to możliwe zaznaczajcie swoje miejsca o których piszecie na mapie, wtedy łatwiej się połapać.

http://www.bikemap.net/route/1745053?134381634697107#lat=53.984443002343&lng=23.199967530518&zoom=10&maptype=mq_map

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
odcinek od jez Hańcza do drogi 655 to w zasadzie górskie MTB

omijasz całkiem kanał augustowski proponuję trasę Lipsk-Gruszki-Mikaszówka-Rygol(cały czas asfalt) i wycieczkę na pusto od śluzy do śluzy. namiot w Rygolu nad Hańczą albo nad jez Płaskim(dobre dla dzieciaka bo czyste, piaseczek i płytkie) sklep w Mikaszówce albo bar w Rygolu

Offline EASYRIDER77

o w końcu ktoś coś pisze na ten temat, zaniepokoiło mnie to.. tu na forum cisza.
dzięki menel.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Będzie raczej o okolicach jeziora Hańcza, ale może i tam zawitasz? Pamiętam, że polecano mi karczmę w Jeleniewie. Na pewno próbuj regionalnej i litewskiej kuchni - niebo w gębie, szczególnie uwielbiam kiszkę i babkę ziemniaczaną, polecam też kartacze a i jakieś pierogi gdzieś tam w okolicy jadłam, to rewelacyjne były - jakieś zupełnie nietypowe. Na deser kapitalne sękacze i mrowisko. Mi się bardzo podobał Suwalski Park Krajobrazowy - pagórki, drogi szutrowe, malutko ludzi, przyjemnie :) Można trafić na plażę nad jeziorem - w środku lasu, pusto, cicho i pięknie.
Nocowałam wtedy w Błaskowiznie w agroturystyce, więc co do noclegów nie pomogę.

Offline EASYRIDER77

regionalna kuchnia to jest argument! będąc na wschodzie próbowałem te rzeczy i chętnie po nie wrócę..

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
W Balskowiznie nocowaliśmy pod namiotem tutaj https://plus.google.com/104015266368911197387/about?gl=pl&hl=pl
Podaję pod kontem dziecka, bo są tam różne zwierzaki np. kozy, kury, konie i pies który całą noc szczekał. Można też zjeść dobry domowy obiad.
Jeżdżę aby jeść.

Offline EASYRIDER77

Trasa zmodernizowana po Waszych uwagach. Jeszcze mam pytanie jak wygląda droga w sensie nawierzchni pomiędzy Jeziorem Wigry w kierunku nad jezioro Hańcza. Spójrzcie na mapę. Parę postów wcześniej ktoś mi pisał o MTB ale czy jest asfalt, byle nie piasek?!
Ewentualnei która strona jeziora Hańcza jest ciekawsza, dostęp do jeziora, widoczki, ewenutalne miejsca do noclegu i jedzenia.

A propo jazdy z  jeziora Hańcza do Suwałk, kierowałem się wzdłuż rzeki Czarna Hańcza bo jakoś tak dobrze mi sie kojarzy w sensie ciekawych terenów, miejsc do spania itp. bo są tam popularne spływy kajakowe. Czy to dobry pomysł?

Offline m+k

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
Będę czekać na relację i zdjęcia z trasy. Nigdy nie byliśmy w tamtych rejonach i przyznam szczerze, że ciekawa jestem widoków i dróg. Powodzenia na wyprawie i realizacji założonego planu.
Pozdrawiam M :)

Offline EASYRIDER77

HM. nikt nic nie wie o jakości tych dróg o które pytam powyżej?

Offline Mężczyzna yacek

• Miasto: Poczesna
  • Na forum od: 24.03.2009
    • http://www.yacek.bikestats.pl
Jechałem tam 2 lata temu i z tego co pamiętam (choć mogę się mylić) jest tam asfalt, który przechodzi w szuter. Jechałem z sakwami na slickach 1,6 więc myślę. że spokojnie i ty przejedziesz. Piszę o odcinku Krusznik - Czerwony Folwark - Wigry. Z Mikołajewa radzę jechać szutrówkami na Rosochaty Róg. Były tam świetne szutry.
Dalej do Kaletnika jest droga asfaltowa, potem do 8-ki też (kładli asfalt a trakcie mojego przejazdu).
Polecam też koniecznie przejazd Doliną Szeszupy tj. przez Wodziłki (w 2010 roku utwardzano tam drogę ).

Twoja trasa na odcinku, o którym piszesz pokrywa się w zdecydowanej większości z moją sprzed dwóch lat. Możesz ewentualnie zerknąć na mój blog. Znajdziesz tam trochę informacji.

Polecam też przewodnik Grzegorza Rąkowskiego pt." Polska Egzotyczna" . Na wyprawę w tamte rejony niezastąpiona.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Niestety przewodnik Rąkowskiego nie pomoże bo jego zasięg nie odbiega dalej jak kilka kilometrów od granicy Polski.

W celu sprawdzenia nawierzchni warto zawsze zajrzeć na Geoportal, bo posiadają tam zdjęcia bardziej aktualne i dokładne niz np. Google Maps.

Offline Mężczyzna yacek

• Miasto: Poczesna
  • Na forum od: 24.03.2009
    • http://www.yacek.bikestats.pl
Niestety przewodnik Rąkowskiego nie pomoże bo jego zasięg nie odbiega dalej jak kilka kilometrów od granicy Polski.

Tak się składa, że akurat odcinek od Góry Cisowej po Jezioro Hańcza jest bardzo fajnie opisany w I rozdziale części pierwszej tego przewodnika.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
Łobuzy mi zabrali i nie mogę potwierdzić. ;)

Offline EASYRIDER77

szukam na bikemaps gdzie ta dolina Szeszupy. Widzę, nie widzę... ;D

czy proponujecie więc zmienić gdzieś trasę,  na odcinku kaletnik-jezioro Hańcza?

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....