Autor Wątek: Wyprawa rowerowa Wrocław-Paryż 2012  (Przeczytany 2877 razy)

Offline Mężczyzna Krajcar

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 04.02.2012
    • Wrocław-Paryż 2012 - blog, relacja
Tak zmasakrować sprzęt w Europie Zachodniej? Utalentowani jesteście :D

a nawet nic mi nie mów  ::) dziś bagażnik definitywnie się połamał, posklejałem go grubą warstwą stalowej taśmy, niech spróbuje bardziej nawalić skurczybyk to skończy w przydrożnym rowie

i słowo od nas - jesteśmy kawałek za Brukselą, za nami 1805 kilometrów :) jazda przez Belgię rowerem to katorga.. dróg rowerowych jest sporo, ale ich stan pozostawia wiele do życzenia. w ogóle niepoobniżane krawężniki, potworne dziury (także w drogach dla samochodów, co jest bardzo dziwne w tej części Europy). w samej Brukseli musieliśmy dziś co chwilę schodzić z rowerów, żeby podnieść rower pod dwudziestocentymetrowy krawężnik na ścieżce rowerowej właśnie. ale nic, pojutrze będziemy już we Francji :)
Wyprawa rowerowa Wrocław-Paryż 2012
www.wroclaw-paris.blogspot.com

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
jazda przez Belgię rowerem to katorga.. dróg rowerowych jest sporo, ale ich stan pozostawia wiele do życzenia. w ogóle niepoobniżane krawężniki, potworne dziury
O tak. Mateusz stwierdził kiedy wjechaliśmy do Belgii, że drogi rowerowe zrobiły się "takie polskie".

Marek

od Paryża dzieli nas 130 km jazdy, dziś planujemy spać na przedmieściach molocha a jutro zacząć zwiedzanie. jeśli uda nam się znaleźć dziś wifi, to wrzucimy nową relację na bloga

zaklepaliśmy już powrót do domu. wybór padł na autobus. cena jest wyższa niż się spodziewaliśmy, bo to aż 360zl za osobe. jest to jednak najtańsza opcja - moglibyśmy wracać jeszcze pociągiem sto zl drożej

Offline Mężczyzna michał

• z kropką
  • Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 10.06.2008
To dość tanio jak na bezpośredni autobus.
Fajnie że udało Wam się to co zaplanowaliście :D

bonjour, jesteśmy w Paryżu! wczoraj około 15 wjechaliśmy do miasta. śpimy w ogrodzie u przemiłego, starszego pana, który pracuje w miejskim muzeum i jest badaczem motyli (miejscówkę załatwił nam nasz ostatni gospodarz, jego  przyjaciel, też zagorzały motylarz). namioty mamy rozłożone przed 150 letnią willą otoczoną bambusową dżunglą (odsyłam do filmiku na blogu), a do katedry Notre Dame mamy 5 minut drogi. lepiej być już chyba nie mogło :)

zostawiamy dziś wszystkie klamoty i ruszamy na lekko na podbój Paryża! wczoraj na dobry początek 'zwiedziliśmy' miasto ze szczytu Wieży Eiffla, i to o północy :)

pozdrawiamy!

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
No to super, szczególnie taki nocleg.
Korzystajcie z okazji!

wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej ! :) dotarliśmy w jednym kawałku, z radością i dumą mogę oświadczyć, że wyprawa rowerowa Wrocław-Paryż '12 zakończyła się pomyślnie :) przejechaliśmy w miesiąc 2300 kilometrów, zobaczyliśmy ciekawy kawałek świata, poznaliśmy świetnych ludzi, przetestowaliśmy charaktery. na przyszły rok planujemy już powoli kolejną eskapadę. odleglejszą, bardziej egzotyczną i pewnie jeszcze ciekawszą. szczegóły wkrótce :)

jeszcze co do powrotu: za trzy złożone rowery musieliśmy zapłacić bakszysz w wysokości 15 euro, mimo że zajmowały mniej miejsca niż trzy walizki damulek, które jechały razem z nami. no nic, taki już chyba urok podróżowania z rowerem :)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
no to gratulacje! W końcu udało się!

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
A gdzie za rok ?:)

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

A gdzie za rok ?:)

w tej chwili mamy luźny zarys przyszłorocznej wyprawy. na razie mogę tyle zdradzić, że będzie o wiele bardziej egzotyczna i dłuższa :) jesteśmy na etapie gromadzenia map, czytania przewodników i książek traktujących o interesującym nas regionie. myślę, że koło grudnia-stycznia będziemy wiedzieć już raczej dokładnie, gdzie i kiedy jedziemy za rok :)

dobra wiadomość - dziś kurier przywiózł mi paczkę, a w niej nowiusieńki stelaż do naszego namiotu hannah troll 3 (który, jak wiecie łamał się kilkakrotnie podczas wyprawy). producent zachował się bardzo profesjonalnie - dzień po powrocie napisałem maila z wyjaśnieniem awarii i zdjęciami połamanych pałąków, a już dziś mam nowy stelaż, całkowicie za darmo i bez marudzenia.

na naszym blogu (www.wroclaw-paris.blogspot.com) popełniłem podsumowanie wyprawy.. jest trochę o trasie, sprzęcie, jedzeniu i ludziach.

Galeria zdjęć z wyprawy znajduje się tu: https://picasaweb.google.com/105070859268790057657

:)

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum