Autor Wątek: Dziwne przeskoczenie przy nacisku na pedały  (Przeczytany 1582 razy)

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
Cześć,
  nie wiem czy to jakiś problem czy nie, ale mam od czasu do czasu taki dziwny efekt, przy naciśnięciu pedałów (przyśpieszaniu) jakby coś przeskakiwało "jeden ząbek", że tak to ujmę pokrętnie.
  Przeskoczenie jest bardziej delikatne po czym napęd "łapie" i dalej bez problemu.

Czy to jest coś niepokojącego?
  Jeśli nie wyjaśniłem tego zbyt dobrze to postaram się odpowiedzieć na wszystkie pytania lub opisać to inaczej. Może zapadki w środku nie chwytają od razu? Może zanieczyszczone mam zębatki od strony wewnętrznej? Jeśli to chyba powinno się skończyć na czyszczeniu napędu.

Zdarza się nie tak często, ale jednak w czasie 20 dni miałem tak kilka razy.
  Co to może być?
« Ostatnia zmiana: 3 Sie 2012, 12:29 Freud »
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Zjechany napęd albo padający bębenek.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna Freud

To szybko bym go zajechał. W sumie rower jest złożony w czerwcu poprzedniego roku.
Przebieg "dupy nie urywa" :D Jak to zdiagnozować? Rozbierając? Jakieś oznaki? Wytarcia?
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Ja to mam chyba od nowości. Czasamy przeskok jest tak subtelny, że bardziej go słychać niż czuć nogami. Jak jest napęd zużyty, to chyba przeskoki są dużo bardziej gwałtowne. Podejrzewam że to taka "charakterystyka" piasty.  Jaki masz model?

Ewentualnie może być też suport.

Offline Mężczyzna Freud

Model sprawdzę jak już będę w domu - z głowy nie pamiętam niestety.

Czasem właśnie też tak jest jak kręcę delikatnie pedałami do tyłu (dla zabawy) a później znowu w przód. Może faktycznie to taka charakterystyka - zapadki się cofają lekko to później może muszą wskoczyć z powrotem.
Tak to sobie wyobrażam bo nie znam konstrukcji piasty - znam tylko tą z dawnych lat w składakach :D

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Może zapadki w środku nie chwytają od razu?
możliwe że stary zgęstniały smar powoduje ich wolniejsze odbijanie
wyjmij koło, obróć kasetą do tyłu - jeśli zapadki są ciche a bęben obraca się gładko ale z pewnym oporem może to być to...

Offline Mężczyzna Freud

Ja to mam chyba od nowości. Czasamy przeskok jest tak subtelny, że bardziej go słychać niż czuć nogami. Jak jest napęd zużyty, to chyba przeskoki są dużo bardziej gwałtowne. Podejrzewam że to taka "charakterystyka" piasty.  Jaki masz model?

Ewentualnie może być też suport.
Kasetę mam Shimano HG80
Piasta to HB595.

Może zapadki w środku nie chwytają od razu?
możliwe że stary zgęstniały smar powoduje ich wolniejsze odbijanie
wyjmij koło, obróć kasetą do tyłu - jeśli zapadki są ciche a bęben obraca się gładko ale z pewnym oporem może to być to...
Dzięki Skolioza. Zobaczymy co napisze Miki jeszcze, ale przegląd pewnie przydałby się.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum