Autor Wątek: Amortyzator - z czym to sie je.  (Przeczytany 844 razy)

Offline Mężczyzna aanndrzej

• Miasto:
  • Na forum od: 20.11.2011
Amortyzator - z czym to sie je.
« 3 Sie 2012, 14:16 »
Cześć.
Remontuje prawie cały rower, jestem teraz na widelcu amortyzowanym. Potrzebuje pomocy, ile przeciętny/dobry kosztuje? 300zł? Na co powinienem patrzeć podczas wyboru i jaki skok powinien być maksymalny skoro będę jeździł tylko po asfalcie?

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
Odp: Amortyzator - z czym to sie je.
« 3 Sie 2012, 14:33 »
podaj jeszcze na jakim rowerze 26 czy 28 cali oraz czy opony węższe, szersze, czy bagażnik z przodu zamierzać montować itp.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 3 Sie 2012, 15:54 »
Cześć.
Remontuje prawie cały rower, jestem teraz na widelcu amortyzowanym. Potrzebuje pomocy, ile przeciętny/dobry kosztuje? 300zł? Na co powinienem patrzeć podczas wyboru i jaki skok powinien być maksymalny skoro będę jeździł tylko po asfalcie?
przeciętny 300, dobry 2x tyle...
możliwy skok widelca uzależniony jest od ramy (nie tylko wielkości kół ale przede wszystkim geometrii) - oczywiście mechanicznie możesz założyć niemal wszystko, pozostaje tylko kwestia jak to będzie sie prowadzić...

Offline Mężczyzna aanndrzej

• Miasto:
  • Na forum od: 20.11.2011
« 3 Sie 2012, 21:24 »
http://www.mbike.pl/Amortyzator-Suntour-SF9-XCR-RL-100mm-czarny%284,9113,8497%29.aspx - czy coś takiego byłoby okej? Nie wiem czy to ma znaczenie, ale nie mam zamiaru montować bagażnika na przód, a koła to 26".

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
« 10 Sie 2012, 20:16 »
Suntoury mają generalnie złe opinie. Nie mam osobiście dużych doświadczeń w jeździe na rowerze z amortyzacją, ale gdzie nie czytam o amorach, tam po suntourach jadą.
Ale pewnie do lżejszych tras i wycieczek oraz niejeżdżony zimą da trochę radę :)

Offline Mężczyzna ambi

• Miasto: Brwinów
  • Na forum od: 21.02.2010
« 10 Sie 2012, 21:25 »
http://www.mbike.pl/Amortyzator-Suntour-SF9-XCR-RL-100mm-czarny%284,9113,8497%29.aspx - czy coś takiego byłoby okej? Nie wiem czy to ma znaczenie, ale nie mam zamiaru montować bagażnika na przód, a koła to 26".
XCR kiedyś nazywali najtańszym w miarę działającym amortyzatorem. Miałem, nie był zły. Po przesiadce z jakiegoś starego RST to była wielka różnica. W porównaniu do obecnego powietrznego Manitou, XCR wypada raczej blado. Jeśli potrzebowałbym tani amortyzator to brałbym XCR, ale poszukałbym trochę, bo na pewno da się znaleźć taniej.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum