Autor Wątek: Jasna Góra 2012  (Przeczytany 1047 razy)

Offline Mężczyzna tomek szczepura

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 18.12.2011
Jasna Góra 2012
« 4 Sie 2012, 18:38 »
Cześć ,
W zwązku że planowany wyjazd majowy został zamieniony w 2 miesięczny remont mieszkania zakończony załamaniem ręki i miesięcznym gipsem, udało mi się w końcu wygospodarować kilka dni i korzystająć z tradycji sierpniowych pielgrzymek na Jasną Góre postanowiłem połączyć jedno z drugim: pokłonić się Pani Częstochowskiej i zwiedzić kawałek naszego kraju.

W pierwszym dniu przejechalem 149,62 km ze średnią prędkością 18 km /h
drugi dzień (78,70km) na zamknięciu dnia wyszło 228,30 ze średnią 17,5 km/h + 3 zaliczone rzeki (Prosna, Liswarta i nieodnaleziona nazwa jej dopływu w pobliżu miejscowości Panki)
trzeci dzień to zwiedzanie Częstochowy (totalny brak uliczek rowerowych w mieście)
całość wyprawo-pielgrzymki 252km
Status - zakończona,
Wrażenia - fenomenalna, rewelacyjna - dokładnie taka jaką sobie wymarzyłem

kilka zdjęć
https://picasaweb.google.com/111660244731254480975/JasnaGora2012#

trasa
http://www.traseo.pl/trasa/jasna-gora-2-aa2

To był dopiero mój 3 wyjazd, więc proszę o wyrozymiałość - nie od Kraków zbudowano :)

Jako że każdy wyjazd czegoś uczy, ja również nabieram doświadczenia:
- w pakowaniu sakw ( że należy pakować oddzielnie jedzenie  i w drugiej sakwie ubrania)
- ciężar sakw w moim przypadku nie ma znaczenia, specjalnie zapakowałem się ponad stan (po jakieś 20 kg w każdej że już nie mogłem jedną ręką roweru ponieść) i nie wpłynęło to negatywnie na jazdę oraz dzienny zasięg - rower pozostawał wciąż stabilny w czasie jazdy, osiągane prędkości przelotowe (24-30 km / h) były zgodne z oczekiwanymi - rower miał jedynie nieco większą inercję przy manewrach,
- że namiot 2 powłokowy jest lepszy od jednopowłokowego (ponieważ ma większy bufor temperaturowy i nie skrapla tak pary wodnej wewnątrz) jednak jest cięższy
- aparaf fotofraficzny winien być pod ręką a nie w atui pod torbą na kierownicę
- to że są rzeczki na mapie , to nie znaczy że będą w rzeczywistości ( mi po drodze kilka wyschło)
- że najłatwiej dojść do rzeki korzystająć z istniejącego mostu, pod nim na pewno nie ma szuwarów
- że latem do spania na dziko lepiej jest wybierać miejsca suche, jest mniej latająco-gruzącego robactwa
- że namiot do spania należy rozbijać od wschodu (wystawa), wówczas rano będzie szybcej ciepło

empirycznie dowiodłem, że kochana moja małżonka martwi się o mnie mniej, gdy śpię na kemingach niż na dziko - ja z kolei preferuję niczym nieskrępowaną wolność wyboru.

Najlepszą inwestycją na ten wyjazd były koła na piastach novatec - kręcą się bardzo lekko, nie wiem czy do końca przemyślaną było kombinowanie z tarczami z przodu. Żeby zrobić hybrydę górsko - turystyczną zrobiłem 22-38-48, przez co mam trochę dłuższy łańcuch i moim zdaniem nie jest to dobre rozwiązanie, chociaż na trasie, nie brakowało mi biegów najcięższych, co zdażało się przy blatach 22-32-44. teraz zamieniam tylko komplet kół na obute w Continentale Race King 2.2 i bez żadnych przeróbek jadę w góry

Reasumując - był to wielce pouczający i ze wszechmiar wspaniały wyjazd (ba dla mnie to nawet wyprawa). Pogoda dopisała, poleciłem jednemy rowerzyście z Częstochowy nasz portal, więc marketingowo też było ok - (pozdrawiam kolegę)
jednym słowem super
« Ostatnia zmiana: 5 Sie 2012, 13:18 tomek szczepura »

Offline tudorka

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 23.12.2010
Odp: Jasna Góra 2012
« 4 Sie 2012, 19:24 »
ale to nie ten Pacanów, poza tym fajnie ;)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 4 Sie 2012, 22:47 »
Dobra relacja. Gratuluję wycieczki :)

Dobrze rozpoznaję namiot z Lidla? :P Jak się sprawdzał?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna maciekkk

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 29.05.2011
« 5 Sie 2012, 11:03 »
Widać radość z dotarcia do celu :D Fajnie się oglądało i czytało relacje.

mam dwa pytania:
- jaki jest koszt kempingu Oleńka?
- jak wygląda sprawa roweru przed Jasną Górą? Jest go gdzie tam zostawić, czy jest możliwość wprowadzenia go na samą górę?

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 5 Sie 2012, 11:17 »
Byłem tam a rowerze z grupą już kilka razy. Rowery zawsze zostawialiśmy [kiepsko] przypięte przy budce na parkingu, zaraz obok klasztoru. Parkingowego poprosiliśmy żeby miał je na oku.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna tomek szczepura

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 18.12.2011
« 5 Sie 2012, 13:17 »
Cześć
Koszt nocy na kempingu "Oleńka" to 25 pln, prysznic do woli w cenie, prąd do załadowania telefonu jest na polu - bardzo fajny kemping i blisko Klasztoru, bazując na własnym doświadczeniu sugeruje rozbić się zdala od kamperów - jest dużo ciszej
rower zostawiałem koło namiotu - bardzo porządny kempng - nic nie zniknęło

odnośnie namiotu - tak to z Lidla, sprawdza się dobrze, ale jest jednopowłokowy i zaraz po zachodzie słońca bardzo szybko się wychładza dodatkowo jak jest nieco chłodniej bardzo się skrapla para wodna wewnątrz tak, że muszę suszyć rano - nie tylko namiot ale i śpiwór, ale za to rewelacyjnie szybko się rozkłada i jest mocny - jak za te pieniądze. Reasumując - na lato jak znalazł - na wiosnę i jesień - polecam jednak dwupowłokowy

Offline Mężczyzna ziulko

• Miasto: Piotrków Tryb.
  • Na forum od: 13.06.2009
« 5 Sie 2012, 15:34 »
ale to nie ten Pacanów, poza tym fajnie
Ja mieszkam pod tym właściwym Pacanowem z Koziołkiem Matołkiem:), Częstochowę znam też bardzo dobrze - tam studiowałem na P Cz. I oczywiście jeździłem na studia niczym innym jak rowerem :) - czasami autostopem. Pozdrawiam
.alleluja i do przodu.

Tagi: śląskie 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum