Autor Wątek: Klucz do kaset  (Przeczytany 2793 razy)

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Klucz do kaset
« 8 Sie 2012, 17:00 »
Systematycznie wprowadzam w życie akcję "nie daj zarobić serwisom na tym, co możesz zrobić sam". Przyszedł czas na kompletowanie sprzętu potrzebnego do samodzielnej wymiany napędu. Bacik - jasne (chociaż też można inaczej). Dalej potrzebuję jednak klucza do kasety. I tu pojawia się zagadka - mam w obu rowerach kasety Shimano. Czy po prostu kupienie klucza reklamowanego jako "klucz do kaset Shimano" (np takiego) rozwiązuje sprawę, czy muszę dokładnie sprawdzać, liczyć ząbki i dopasowywać?
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Odp: Klucz do kaset
« 8 Sie 2012, 17:27 »
Kup klucz do kasety shimano a nie do wolnobiegu to wystarczy. Najlepiej jak kupisz komplet bacik z kluczem :)

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
« 8 Sie 2012, 17:39 »
Ewentualnie, o ile jesteś skłonny zaryzykować złamanie haka, możesz kupić kluczyk Unior 1669
Możesz o nim poczytać tu: http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=1286.0

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 10 Sie 2012, 12:46 »
Dzięki za info.  :)

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 4 Kwi 2014, 18:15 »
Zaplotłem koło na piaście Formula i założyłem kasetę chcę dokręcać.. a tu klucz do wolnobiegu (bo kaseta to Campagnolo) nie wchodzi.

Czy klucze mogą mieć różne średnice wewnętrzne? :o Niestety nie mogę odnaleźć drugiego żeby sprawdzić i spróbować :-\
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 4 Kwi 2014, 18:26 »
klucz od kasety campagnolo jest na bank inny niż shimano. O kompatybilności nakrętek kaset pojęcia nie mam, spróbuj dać shimanowską (tylko gwintu nie zerwij)

My home is where my bike is.

« 4 Kwi 2014, 18:41 »
Do Campagnolo używa się klucza do wolnobiegu... przynajmniej do tej pory działało z nakrętką Miche.

Po przymiarce okazuje się, że nie tylko średnica osi jest za duża, ale też klucz nie wchodzi do nakrętki (wygląda na to, że użyłem innej).
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 4 Kwi 2014, 19:12 »
Heh. Drugi klucz leżał 15 cm od myszki, ale jakimś cudem go nie widziałem... udało się dokręcić.

Nic nie rozumiem. Mam dwa różne klucze, a kolega z którym robiłem zamianę, ma teraz jeszcze inny.

Offline Mężczyzna Madridista

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 27.04.2011
« 15 Kwi 2014, 03:43 »
Systematycznie wprowadzam w życie akcję "nie daj zarobić serwisom na tym, co możesz zrobić sam". Przyszedł czas na kompletowanie sprzętu potrzebnego do samodzielnej wymiany napędu. Bacik - jasne (chociaż też można inaczej). Dalej potrzebuję jednak klucza do kasety. I tu pojawia się zagadka - mam w obu rowerach kasety Shimano. Czy po prostu kupienie klucza reklamowanego jako "klucz do kaset Shimano" (np takiego) rozwiązuje sprawę, czy muszę dokładnie sprawdzać, liczyć ząbki i dopasowywać?
Hipku99 Jak się rozwinęła akcja "nie daj zarobić serwisom na tym, co możesz zrobi sam"? Potrafisz już zrobić wszystko ze swoim rowerem? Od kilku dni zastanawiam się nad solidną nauką dotyczącą konserwacji roweru, bo chyba doszedłem do podobnego wniosku jak Ty :P. Uznałem, że warto nauczyć się wszystkich czynności związanych z rowerem żeby nie wydawać swoich wszystkich oszczędności na usługi serwisowe.. A jakby nie patrzeć, te usługi są w dalszym ciągu bardzo drogie.
Staram się zebrać jak najwięcej informacji w kwestii narzędzi potrzebnych do majsterkowania przy rowerze. Pomożesz mi w ustaleniu konkretnego spisu?

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 15 Kwi 2014, 08:58 »
A jakby nie patrzeć, te usługi są w dalszym ciągu bardzo drogie.

Drogie to są na zachodzie ;) U nas płacisz ~20zł za zaplecenie koła, czynność która zajmuje około godziny wprawnemu serwisantowi. Odlicz sobie od tego podatek, czynsz...
Tak czy inaczej, sam staram się robić wszystko na własną rękę ;)

Staram się zebrać jak najwięcej informacji w kwestii narzędzi potrzebnych do majsterkowania przy rowerze. Pomożesz mi w ustaleniu konkretnego spisu?

Serio? Wlazłeś z buciorami na forum, i pytasz o ogólne rzeczy, o których już dawno jest napisane na forum bez szukania.
Chcesz wiedzieć czego potrzebujesz do serwisu roweru?

Każda z tych rzeczy Ci się praktycznie przyda:
http://www.centrumrowerowe.pl/narzedzia-i-smary/narzedzia-rowerowe/

Tanio nie jest, ale chciałeś sam... ;)

A tak serio, to niektórych narzędzi używa się bardzo, bardzo rzadko, i sens ich kupowania jest co najmniej wątpliwy. Np obcinacz do pancerzy kosztuje >50zł, a możesz podjechać z linkami do serwisu i Ci za 5zł obetną. Będziesz to robił pewnie nie częściej niż raz na rok, więc zwróci się za... ~10 lat.
Podobnie sprawa się ma z kluczem do amortyzatorów (jest jakiś tam do odkręcania nakrętki czy coś, nawet nie wiem dokładnie :P), do bębenka...

Sam musisz określić co Ci jest potrzebne. Pojeździsz, zobaczysz czego Ci potrzeba, będziesz wiedział i z czasem kupisz. Masz w Tychach np Republic Bikes gdzie kupisz chyba w miarę wszystko i nie drogo, więc kosztami wysyłki się specjalnie nie musisz przejmować przy zakupie pojedynczych rzeczy.
« Ostatnia zmiana: 15 Kwi 2014, 09:13 Waxmund »
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 15 Kwi 2014, 09:10 »
obcinaczka do pancerzy to najlepsza rzecz jaka w ciągu ost roku kupiłem :) zero problemów z postrzępioną linką czy haczącą o nią końcówką kiepsko dociętego pancerza
no ale ja obcinam tych linek i pancerzy stosunkowo dużo mieszając w swoich rowerach....

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
« 15 Kwi 2014, 09:47 »
Od kilku dni zastanawiam się nad solidną nauką dotyczącą konserwacji roweru, bo chyba doszedłem do podobnego wniosku jak Ty
Kup sobie książkę Lennarda Zinna - ja na jej podstawie zaplotłem koło - to wydawało mi się w rowerze najtrudniejsze.
obcinaczka do pancerzy to najlepsza rzecz jaka w ciągu ost roku kupiłem
Też się zastanawiałem, ale doszedłem do wniosku, że lepiej jest za pomocą lutownicy pokryć cyną końcówkę linki w miejscu gdzie ma być skrócona na odcinku 5-8 mm i na środku lutu obciąć brzeszczotem. Potem nic się nie strzępi latami.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 15 Kwi 2014, 10:17 »
to ja wolę wydać te 50 na obcinaczki i 20gr n końcówkę do linek ;)
nie mówię ze patent zły - jak ktoś potrzebuje zrobić sobie tak raz na czas No i temat nie rozwiązuje kwestii obcinania pancerza

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 15 Kwi 2014, 10:21 »
Też się zastanawiałem, ale doszedłem do wniosku, że lepiej jest za pomocą lutownicy pokryć cyną końcówkę linki w miejscu gdzie ma być skrócona na odcinku 5-8 mm i na środku lutu obciąć brzeszczotem. Potem nic się nie strzępi latami.
Kiedyś też lutowałem końcówki jak nie miałem na stanie żadnych kapturków, straszliwa strata czasu. Obcinaczka do linek i pancerzy to jedna z tych lepszych rzeczy, które można sobie kupić.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 15 Kwi 2014, 10:53 »
Hipku99 Jak się rozwinęła akcja "nie daj zarobić serwisom na tym, co możesz zrobi sam"? Potrafisz już zrobić wszystko ze swoim rowerem?
Wszystko, czego potrzebuję. Nie udało mi się do tej pory:
- wymienić suportu (ze względu na brak narzędzi, ale to się na tyle rzadko zdarza, że chyba pozwolę serwisom zarobić),
- serwisować piast (zbieram się do tego od dwóch lat, ale w przypadku "ważnych" kół po prostu boję się coś zepsuć i dowiedzieć się o tym na wyjeździe),
- serwisować amortyzatorów (ale to pewnie dlatego, że ich nie używam - są zawsze zablokowane).
obcinacz do pancerzy kosztuje >50zł, a możesz podjechać z linkami do serwisu i Ci za 5zł obetną.
obcinaczka do pancerzy to najlepsza rzecz jaka w ciągu ost roku kupiłem
Również się zgodzę z tym, że był to jeden z lepszych moich zakupów.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum