Systematycznie wprowadzam w życie akcję "nie daj zarobić serwisom na tym, co możesz zrobić sam". Przyszedł czas na kompletowanie sprzętu potrzebnego do samodzielnej wymiany napędu. Bacik - jasne (chociaż też można inaczej). Dalej potrzebuję jednak klucza do kasety. I tu pojawia się zagadka - mam w obu rowerach kasety Shimano. Czy po prostu kupienie klucza reklamowanego jako "klucz do kaset Shimano" (np takiego) rozwiązuje sprawę, czy muszę dokładnie sprawdzać, liczyć ząbki i dopasowywać?
A jakby nie patrzeć, te usługi są w dalszym ciągu bardzo drogie.
Staram się zebrać jak najwięcej informacji w kwestii narzędzi potrzebnych do majsterkowania przy rowerze. Pomożesz mi w ustaleniu konkretnego spisu?
Od kilku dni zastanawiam się nad solidną nauką dotyczącą konserwacji roweru, bo chyba doszedłem do podobnego wniosku jak Ty
obcinaczka do pancerzy to najlepsza rzecz jaka w ciągu ost roku kupiłem
Też się zastanawiałem, ale doszedłem do wniosku, że lepiej jest za pomocą lutownicy pokryć cyną końcówkę linki w miejscu gdzie ma być skrócona na odcinku 5-8 mm i na środku lutu obciąć brzeszczotem. Potem nic się nie strzępi latami.
Hipku99 Jak się rozwinęła akcja "nie daj zarobić serwisom na tym, co możesz zrobi sam"? Potrafisz już zrobić wszystko ze swoim rowerem?
obcinacz do pancerzy kosztuje >50zł, a możesz podjechać z linkami do serwisu i Ci za 5zł obetną.