Autor Wątek: Chwyty na kierownice  (Przeczytany 16073 razy)

Offline Mężczyzna tomeko

• Miasto: Radzików
  • Na forum od: 11.01.2008
Chwyty na kierownice
« 15 Lip 2008, 15:08 »
Cytat: "aard"
Dobra, to już sam sobie kupię, znalazłem tutaj:
https://www.bike24.net/1....b44bb002cf8e569
a że tak czy owak zamawiam stamtąd opony i licznik, więc dorzucę gripy do rachunku. Te z rogami są chyba ciekawsze - więcej opcji, choć o 15 EUR więcej...
aard tylko czy to jest wersja do GripShift?

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Chwyty na kierownice
« 15 Lip 2008, 15:48 »
Dzięki za troskę. Na zdjęciu nie jest to wersja do GripShift, ale jak sobie wejdziesz w wersje, to są 4, a ostatnia z nich to właśnie ta i wtedy widać również na zdjęciu, że jest OK :)

[ Dodano: Pon Lut 16, 2009 2:39 pm ]
Poużywałem te Ergony przez ponad pół roku i nie jestem zachwycony. Dłonie jak drętwiały przed ich założeniem, tak drętwiały i po. Momentami nawet bardziej (?). A drętwieć przestały, jak poszedłem do lekarza i zacząłem brać magnez. Ponoć szwankowało mi przewodnictwo nerwowe. Czy to dlatego taki spokojny facio ze mnie był? ;)

W każdym razie nie widzę jakiejś drastycznej różnicy między ergonami, a innymi przyzwoitymi chwytami i dlatego teraz kupuję już te:
http://www.velo.com.pl/www/produkt.php?m=0&k=26&p=%&id=1934
wyraźnie wzorowane na ergonach, a 5 razy tańsze. Przejechałem się na nich chwilkę i robią dobre wrażenie, a gdyby na dłuższą metę były niehalo, to 18,90 mozna odżałować :)

Ergonów do nowego roweru nie przełożę, bo zdecydowałem się na manetki RF zamiast GripShift. Mam za swoje! ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna hose morales

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2009
Chwyty na kierownice
« 9 Maj 2009, 12:44 »
Właśnie stoję przed trudnym wyborem chwytów i również mam gripshifty. Wybór o jakieś 3/4 mniejszy niż przy tradycyjnych chwytach a i tak ciężko się zdecydować ;P.  
Ergony odpadają. Za drogie są, a ostatnio w dwókółkową skarbonkę trochę władowałem więc albo wezmę coś typu te Ergo Authora,albo zwykłe szaro-czarne chwyty za 10zł ze sklepu nieopodal...

A jeszcze coś. Używa ktoś owijki? Średnio mają coś 1,5m długości,ale pojęcia nie mam ile się tego zużywa na powiedzmy grubszy oplot. Koszt 20-40zł czyli wcale nie tak tanio.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Chwyty na kierownice
« 14 Maj 2009, 10:32 »
owijka jest lżejsza ale prawie w ogóle nie tłumi drgań... szkoda nadgarstków - już lepiej kupić chwyty piankowe(tanie, lekkie i łatwe do docięcia)

Offline J_M

• Miasto: Grądy
  • Na forum od: 26.03.2009
Chwyty na kierownice
« 14 Maj 2009, 10:53 »
Owijki używam do długich rogów Authora. Do ich owinięcia wyszła połowa paczki. Myślę, że do chwytów wyjdzie podobnie lub mniej. W przypadku rogów sprawdza się to bardzo dobrze. Ręce nie ślizgają sie i chwyt jest pewniejszy. Również komfort jest wyższy. W przypadku chwytów przy dłuższej jeździe może być jednak trochę za twardo.

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
Chwyty na kierownice
« 15 Maj 2009, 21:00 »
Jeśli mały wydatek i lekka waga i niwelują część drgań to niema nic lepszego i taniszego jak owijka lub:
http://www.bike-center.pl/index.php?p1531,ritchey-wcs-chwyty
też właśnie zmieniłem Pro na Ritchej i  :D  :D  :lol:
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline Mężczyzna KRos

• Miasto: Sulejówek
  • Na forum od: 18.07.2008
Chwyty na kierownice
« 29 Lis 2009, 02:07 »
Nie całkiem w temacie, ale nic bliższego mojemu problemowi nie znalazłem, a nie warto zakładać nowego wątku dla jednego pytania. Zatem: szukam czegoś takiego Nie wiem jak to się poprawnie nazywa, czy ma specjalistyczną nazwe, czy to po prostu ogumienie na uchwyt przy klamce hamulca  :D Można to gdzieś dostać? Na allegro nie spotkałem, w sklepach rowerowych jak pytam to albo nie wiedzą, albo odsyłają na stronę shimano (gdzie jednak też tego nie widzę). Może ktoś z Was wie czy jest szansa na kupienie takiej pierdółki?

Offline filip

• Miasto: Wroclaw/Poznań
  • Na forum od: 08.05.2008
Chwyty na kierownice
« 29 Lis 2009, 23:51 »
Imrahil,

http://tiny.pl/hxj5w

może podpasują?

Offline Mężczyzna KRos

Chwyty na kierownice
« 30 Lis 2009, 17:27 »
Dzięki wielkie! Już się bałem, że można to kupić tylko w komplecie z klamkami :)

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Chwyty na kierownice
« 30 Lis 2009, 17:37 »
Obawiam się, że mogą nie pasować. Te z bikestacji są do klamkomanetek. Ty szukasz osłonek do klamek hamulcowych. A to niestety co innego.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna KRos

Chwyty na kierownice
« 30 Lis 2009, 18:43 »
Masz racje, ale wydaje mi się, że po delikatnej modyfikacji tych do klamkomanetek, nakładki będą pasowały i do mojego  :mrgreen:  Chodzi mi przede wszystkim o miejsce chwytu, a nie osłonięcie metalu.

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Chwyty na kierownice
« 1 Gru 2009, 08:03 »
Potrzebujesz takie retro?
Bo jak nie to nowe klamki hamulcowe do szosy można kupić za 50zł. Tektro R100 i R200.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna KRos

Chwyty na kierownice
« 1 Gru 2009, 16:48 »
Takie retro mam, ale się już kruszą ze starości. Myślałem, że będzie z tym mniej zachodu bo w końcu to kawałek gumy. A jeśli będzie tak, że taniej wyjdzie mi kupić nowe klamki (choć stare działają świetnie) niż same ogumienie to pewnie tak to się skończy.

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Chwyty na kierownice
« 3 Sty 2010, 13:10 »
Cytat: "aard"

W każdym razie nie widzę jakiejś drastycznej różnicy między ergonami, a innymi przyzwoitymi chwytami i dlatego teraz kupuję już te:
http://www.velo.com.pl/www/produkt.php?m=0&k=26&p=%&id=1934
wyraźnie wzorowane na ergonach, a 5 razy tańsze. Przejechałem się na nich chwilkę i robią dobre wrażenie, a gdyby na dłuższą metę były niehalo, to 18,90 mozna odżałować :)

Planuje kupić takie takie same Authory. Możesz napisać coś więcej. Jak z wytrzymałością, czy kobiety się za nimi oglądają, etc.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Chwyty na kierownice
« 3 Sty 2010, 16:31 »
Cytat: "arkadoo"

Planuje kupić takie takie same Authory. Możesz napisać coś więcej. Jak z wytrzymałością, czy kobiety się za nimi oglądają, etc.

Wycofuję się ze swojej poprzedniej opinii. Ergony są jednak znacznie lepsze od czegokolwiek, na czym wcześniej i później jeździłem. Mam je w tej chwili w dwóch rowerach i nie zamieniłbym na inne. W trzecim mam właśnie wzmiankowane authory i jest nieźle, ale to jest rower miejski, więc primo: wielokrotnie mniejsze dystanse, secundo: bardziej wyprostowana pozycja.

Dlatego jeśli chcesz chwyty bezkompromisowe, to tylko ergon, a jeśli zależy Ci na cenie, to authory są niezłym, ale jednak surogatem.

Co do wytrzymałości, to nie zauważyłem żadnych śladów zużycia po przejechaniu ok. 3,5 kkm. Problemem jest natomiast jakiekolwiek ich poruszenie (celem np poprawy ustawienia) - zasysają się niesamowicie i ruszenie ich z miejsca graniczy z cudem. Nie wyobrażam sobie co by było, gdybym je musiał zdjąć. Prawdopodobnie wstrzykiwanie oleju pod spód by pomogło, ale pewności nie mam.

dziewczyny? Czy się za nimi oglądają...? Hmmm... Owszem oglądają się, ale zawsze myślałem, że to za mną... Mówisz, ze to za chwytami...? :roll:
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum