Autor Wątek: Wyprawa do Włoch  (Przeczytany 14394 razy)

Offline Mężczyzna Bartek L.

• Miasto: Kongsberg, Norwegia
  • Na forum od: 20.05.2010
Odp: Wyprawa do Włoch
« 22 Lut 2012, 12:02 »
Dzieki Maciej za odp.
Widizalem Twoje fotki z Sycylii. NIe ukrywam, ze mam takze tanie loty do Palermo, ale obawiam sie:
- upalow (juz w polowie maja?)
- polpustynnych krajobrazow i braku lasow
- za bardzo gorzystego terenu jak na poziomke z Juniorem w przyczepce....

Co Ty na to?

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
« 22 Lut 2012, 13:20 »
Upay? wątpię wydaje mi się, że Sycylia jest tak położona że maj powinien być już niedeszczowy ale jeszcze nieupalny.

Na przykładzie tych miast(choć i Florencja i Piza są w dolinach) widać że w Toskanii było trochę cieplej rok temu w maju:
http://www.tutiempo.net/en/Climate/Enna/05-2011/164500.htm
http://www.tutiempo.net/en/Climate/Palermo_Punta_Raisi/05-2011/164050.htm

http://www.tutiempo.net/en/Climate/Pisa_S_Giusto/05-2011/161580.htm
http://www.tutiempo.net/en/Climate/Firenze_Peretola/05-2011/161700.htm

W maju chyba nie powinno na Sycylii być półpustynnych krajobrazów, a jak chodzi o przewyższenia, to ja bym Toskanię i Sycylię ocenił podobnie:na Sycylii jest ogólnie wyżej, ale względne wysokości są podobne. Miasteczka położone są w tym samym stylu na szczycie wzgórz, a drogi pomiędzy nimi jada ciągle po pagórkach od czasu do czasu zjeżdżając nisko do dolin rzek.

Najbardziej w tyłek dała nam właśnie Toskania i Sycylia poprzez ukształtowanie terenu i bardzo podobne upały w okolicach 35- 40* w cieniu.
ja więc nie oceniałbym Toskanii na łatwiejszą- na pewno jest inna, a z punktu widzenia rowerzysty na minus jest to, że jest bardziej zaludniona i ruchliwa. przy ew. ochłodzeniu w Toskanii będzie za to na pewno cieplej bo bezwzględne wysokości są niższe :)

Offline vooy.maciej

« 22 Lut 2012, 13:42 »

w kość dadzą niewiele mniej niż góry wysokie.
przy upałach dadzą pewnie nawet tak samo jak nie bardziej. ale to już kwestia indywidualnych preferencji i wyboru trasy

« 22 Lut 2012, 13:47 »
No, dzieki Paniowie za opdowiedz. Z tego co czytalem to Wilk nie za bardzo jest za poziomymi (vide wymiana zdan przy Velotech z Igorem) . Pewnie, gdyby tu byl Igor, to by powiedizal- jedz, chlopie , tylko na poziomce. Ale w garazu, na szczecie , mam jeszcze pionowy.....

Zastanawiam sie jeszcze nad Korsyka, do tej tez ceny przystepne.....

Offline vooy.maciej

« 22 Lut 2012, 14:12 »
jeszcze odnośnie tych poziomek- nie znam się na tym, ale ścianki w Toskanii i Sycylii są krótkie i ostre. Korsyka w ogólności wydawała mi się łagodniejsza

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 1 Mar 2012, 23:11 »
W każdym razie jak już będziesz wybierał: Toskania, Korsyka czy Sycylia, to polecam... Sardynię :)
Dużo spokojniejsza od Toskanii, mnóstwo miejsc na dziko, nie aż tak górzysta jak Korsyka (choć przyznać trzeba, że chyba nie aż tak piękna), no i nieco mniej upalna niż Sycylia (ale to tylko domysł). Każda z wysp ma jeszcze sporą wadę, której statystycznie nie powinna mieć Toskania: będzie mocno dmuchało :)

A co do pomysłu z próbną przejażdżką wokół Tatr, to bardzo dobry pomysł. Warto to sprawdzić przed wyjazdem, zamiast kląć na miejscu :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

« 2 Mar 2012, 07:00 »
Wielkie dzieki za pod/odpowiedzi. Po burzliwych naradach z Juniorem :-) i polowka , stwierdzilismy, ze jedziemy do Alghero- czyli troche Sarnynii i Korsyka ! Jak rowerowa rodzinka dala rade, to co ? My nie damy? (na 80% na pionowych). I na dziko. Tak lubimy.... Toskania na potem, nie zajac.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum