Autor Wątek: Zachowaj odstęp - wyprzedzaj szeroko  (Przeczytany 247556 razy)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Odp: Zachowaj odstęp - omijaj szeroko
« 23 Sie 2012, 09:52 »
Myślę że vooy.maciej ma rację, że jeśli ma być akcja to hasło powinno być, do zidentyfikowania akcji w mowie czy piśmie, choć myślę też że wariantowe hasło ("wyprzedzam"/"wyprzedzaj") nie burzy tej idei.

A naklejki coraz fajniejsze  :D

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 23 Sie 2012, 10:10 »
Moim zdaniem z cylindrem jest znacznie lepiej. Natomiast napis "Wyprzedzaj bezpiecznie" być powinien ze względu jak mówił vooy maciej, ale wtedy raczej musi być format kwadratowy. Chyba, że wiewiórka jeszcze coś lepszego wymyśli, bo na razie idzie jej dobrze :D

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 23 Sie 2012, 10:12 »
skoczę do lidla (dzisiaj rowerowo w lidlu) wrócę i wrzucę projekty uwzględniające wasze sugestie.:)
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 23 Sie 2012, 11:00 »
Naklejki mają być przede wszystkim czytelne dla kierowców i przyciągać ich uwagę. Ani długi napis "wyprzedzaj bezpiecznie", ani tym bardziej link do forum w tym nie pomogą - a raczej przeszkodzą. Jeśli napis będzie duży, odwróci uwagę od obrazka; jeśli mały - będzie niewidoczny. Ja traktowałabym znak na naklejkach jako logo akcji - a logo powinno być proste, rozpoznawalne, łatwe do skojarzenia i zapamiętania. Charakterystyczny obrazek na pewno łatwiej zapadnie w pamięci i przywoła na myśl rowerzystów niż napis "wyprzedzaj bezpiecznie". Większa jest wg mnie szansa, że ktoś podświadomie zachowa większy odstęp po zobaczeniu naklejki z takim obrazkiem niż że przypomni sobie hasło "wyprzedzaj bezpiecznie".

Jeśli chcemy, żeby akcja zyskała popularność np. w mediach, można by np. zrobić poświęconą jej prostą stronę internetową. W ten sposób akcja nie byłaby bezimienna, a gdyby media podchwyciły to hasło (albo wymyśliłyby lepsze), zaczęłoby się ono kojarzyć z naklejkami, mimo że nie byłoby na nich zapisane. A jeśli wieści o naszej wspaniałej akcji nie dotrą jednak do każdego zakątka Polski i świata, proste, czytelne naklejki dalej będą spełniać swoje zadanie lepiej niż takie z napisem :)

Offline Mężczyzna tranquilo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 21.01.2011
    • Na rowerowej ścieżce
« 23 Sie 2012, 11:04 »
np. zrobić poświęconą jej prostą stronę internetową.
Teraz to się chyba robi strony na twarzoksiążce - szybciej się rozchodzi. Ale prawdę mówisz i popieram Cię w całej rozciągłości

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 23 Sie 2012, 11:05 »
na znakach drogowych nie ma żadnych napisów i jakoś wszyscy rozumieją co one oznaczają.

grafika jest na tyle prosta i jednoznaczna, że każdy powinien zrozumieć o co chodzi. do tego koniecznie musi być ten kapelusz - niejedna osoba uśmiechnie się pod nosem, może dzięki temu bardziej zapadnie w pamięć. a już na pewno sympatyczne skojarzenie z rowerzystami nikomu nie zaszkodzi.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 23 Sie 2012, 11:06 »
Teraz to się chyba robi strony na twarzoksiążce - szybciej się rozchodzi
Oo, rzeczywiście. Zapomniałam o istnieniu fejsbuka ;)

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 23 Sie 2012, 11:30 »
widzę te "nowe" projekty i widzę, że już pozamiatane.

ależ skąd, mogę jeszcze coś dorobić/pozmieniać  - a te zostawić tak czy owak skoro się póki co, najbardziej podobają.
Chodziło mi raczej o to, że wszystkie uwagi, które sobie wczoraj obmyśliłem i które dziś chciałem wypisać zostały uwzględnione :)

Inna sprawa, że takiej naklejki raczej nie ma co naklejać na sakwę, z którą dojeżdża się do pracy ;) Kierowcy raczej nie zapałają miłością do rowerzystów przepychających się w korku i wyposażonych w takie coś ;)
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna Viracocha

• Miasto: Piemont
  • Na forum od: 11.04.2007
« 23 Sie 2012, 11:34 »
Ja wybrałbym jednak wersję z napisem, bo pozbawiona kontekstu jest bardziej czytelna i jednak sugeruje, że to przepis, a nie, że kominiarze sobie wymyślili, żeby ich mijać w odległości 1m.  ;) Na sakwach, rzeczywiście napis jest zbędny, ale już nawet na samochodzie, to jednak widziałbym wersję z napisem.
Porównanie ze znakami drogowymi wg mnie nie jest trafione z uwagi na to, że każdy kierujący jednak je znać musi i są umieszczone zgodnie z zasadami Prawa o ruchu drogowym, czyli w określonym miejscu, na określonej wysokości, same mając określoną wielkość.

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 23 Sie 2012, 12:00 »
proszę forumowiczów o uważne przeczytanie listu Janus uzasadniła wystarczająco jasno , dlaczego praca wykonana przez wiewiórkę jest doskonała.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 23 Sie 2012, 12:03 »
Poza tym bez hasła jest łatwiejsza w odbiorze przez obcokrajowców. :)

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 23 Sie 2012, 12:06 »
A propo czy mozna prosic o wersje w odbiciu lustrzanym - na potrzeby wyspiarskie :)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna Viracocha

• Miasto: Piemont
  • Na forum od: 11.04.2007
« 23 Sie 2012, 12:09 »
proszę forumowiczów o uważne przeczytanie listu Janus uzasadniła wystarczająco jasno , dlaczego praca wykonana przez wiewiórkę jest doskonała.
Co chyba nie oznacza, że nie można z opinią o wyższości wersji bez napisu polemizować.
Jeśli o mnie chodzi, to pracę wykonaną przez Wiewiórkę również uważam za doskonałą, ale optuję za wersją z napisem, co uargumentowałem we wcześniejszym poście.

Offline Mężczyzna Popiel

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
« 23 Sie 2012, 12:32 »
Też jestem za wersją z napisem i zaraz powiem dlaczego.
Przeprowadziłem mały teścik na kilku kierowcach co do podobnych naklejek ale dotyczących motocyklistów. Okazało się, że wszyscy kojarzą naklejki i całą akcję po haśle a nie obrazkach. Innymi słowy pierwsze skojarzenie to tekst a dopiero po nim pozostała zawartość naklejki.

Uznali też, że wersja żółta jest bardziej czytelna przez co łatwiej zapada w pamięci i dobrze aby była odblaskowa :)
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 23 Sie 2012, 12:35 »
Przypominam, ze naklejka odblaskowa w nocy będzie tylko jednym wielkim odblaskiem bez widocznych na nich napisów (patrz naklejka forumowa). Samochodowi w nocy taki dodatkowy odblask raczej nie będzie potrzebny.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum