Autor Wątek: Zachowaj odstęp - wyprzedzaj szeroko  (Przeczytany 247559 razy)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Odp: Zachowaj odstęp - omijaj szeroko
« 23 Sie 2012, 12:39 »
Przeprowadziłem mały teścik na kilku kierowcach co do podobnych naklejek ale dotyczących motocyklistów. Okazało się, że wszyscy kojarzą naklejki i całą akcję po haśle a nie obrazkach. Innymi słowy pierwsze skojarzenie to tekst a dopiero po nim pozostała zawartość naklejki.
A mógłbyś podać jakiegoś linka do zdjęć tych naklejek? Może obrazki były nieczytelne albo mało charakterystyczne... Według mnie te z kapeluszem na pewno będą zapadać w pamięć.

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 23 Sie 2012, 12:40 »
no to mamy skrajnie odmienne zdanie  ;)

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 23 Sie 2012, 12:51 »
Także jestem za napisem - chyba spora część kojarzy naklejki motocyklowe - a tam nie ma nawet grafiki, samo hasło.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna tranquilo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 21.01.2011
    • Na rowerowej ścieżce
« 23 Sie 2012, 13:05 »
Tylko kto taki napis przeczyta? Śmigający mnie samochód? Obrazek zdąży zauważyć, napisu już nie.
Jeśli chodzi o przekazanie krótkiej, nieskomplikowanej treści to obrazki mają znaczną przewagę nad tekstem. I dlatego wszelkiej maści grafiki ostrzegawczo-informacyjne są proste aż do bólu po to by wystarczył rzut oka by pojąć o co biega.

A z naklejkami "uwaga motocykle są wszędzie" sprawa jest taka, że akcja jest szeroko znana nie tylko w internecie ale i w mainstreemowych mediach i wystarczy rzut oka na taką naklejkę by cały tekst doczytał się z pamięci.

Przypominam, ze naklejka odblaskowa w nocy będzie tylko jednym wielkim odblaskiem bez widocznych na nich napisów (patrz naklejka forumowa). Samochodowi w nocy taki dodatkowy odblask raczej nie będzie potrzebny.

Yoshko ma rację. W nocy naklejek nikt nie czyta z tego powodu, ze jest ciemno, a gdy zrobi się ją odblaskową nikt jej nie przeczyta bo będzie za jasno :)

Offline Mężczyzna anu

• Na forum od: 22.05.2009
« 23 Sie 2012, 13:06 »
Co do tych testów na kierowcach, to obawiam się, że mamy do czynienia z syndromem inżyniera Mamonia : " podobają mi się melodie, które już kiedyś słyszałem". Jakby opatrzyli się z naklejkami w formie graficznej, pewnie twierdziliby, że ten pomysł jest najlepszy.

« Ostatnia zmiana: 23 Sie 2012, 13:21 anu »

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 17.08.2009
« 23 Sie 2012, 13:15 »
okej...
szare tło jest oczywiscie tylko dlatego, by było widać że naklejka ma obwódkę białą. To nie ma być część naklejki.

kapeluszowe z napisami i bez:

mozna se z bliska tu:
https://picasaweb.google.com/100489322039554322215/DropBox?authkey=Gv1sRgCPny87CGscu8uQE#5779824343355254722

bezkapeluszowe na sugestię vooja z napisami i bez:

mozna se z bliska tu:
https://picasaweb.google.com/100489322039554322215/DropBox?authkey=Gv1sRgCPny87CGscu8uQE#5779824324692224530

na prośbę Marty wersja wyspiarska (tak ma być Marto?):

Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 23 Sie 2012, 13:16 »
Ad. wyspiarskie - zamiast 1 m to 3 stopy ;)

• Użytkownik forum
« 23 Sie 2012, 13:17 »
racja, podmienię zaraz. jak to się zapisuje?

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 23 Sie 2012, 13:18 »
Nie wiem, czy dobrym pomysłem jest aż takie nawiązywanie do naklejek motocyklowych. Wielu osobom, które znam (w tym mi) kojarzą się raczej negatywnie (mówię o tych "Patrz w lusterka...").

Mi podoba się wersja z napisem "Wyprzedzaj bezpiecznie". Podkreśla nie tylko sam przepis, ale to, co najważniejsze - bezpieczeństwo.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 23 Sie 2012, 13:20 »
Drobna uwaga: 1m --> 1 m

A tak to super! Moim zdaniem najlepsza jest ta pierwsza.

P.S. 3 stopy to 3 ft

Offline Mężczyzna Lupus

• Na forum od: 01.09.2011
« 23 Sie 2012, 13:21 »
Napisowa żółta_a rządzi :)

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 23 Sie 2012, 13:22 »
No wlasnie tak sie zastanawiam, zeby tubylcy nie wzieli tego za jedna mile  ;D
stopa - foot - ft

Obrazek z podniesiona reka a bez kapelusza, faktycznie wyglada bardziej jak grozenie, tylko "fucka" brakuje;)
z kapeluszem jest o wiele lepsze i bardziej wymowne;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

• Użytkownik forum
« 23 Sie 2012, 13:22 »
Drobna uwaga: 1m --> 1 m

zmienię po kolejnej porcji sugestii. Dzieki:)

Offline Mężczyzna anu

• Na forum od: 22.05.2009
« 23 Sie 2012, 13:25 »
Co do kolorów i napisów, już pisałem, ale jeszcze powtórzę.

Żółty w kulturze zawsze był kolorem piętnującym, służył do negatywnego naznaczenia jakiejś mniejszości. Owszem jest bardziej widoczny, ale to przesłanie z dawnych czasów przetrwało szczątkowo nawet we współczesnym kodeksie drogowym. Na żółtych znakach występuje wszystko to co jest niemile widziane na drodze: zwierzęta gospodarskie, zwierzęta leśne, piesi, dzieci, złe pobocze, inne niebezpieczeństwo itd; nawet znak dotyczący rowerzystów to znak "uwaga rowerzyści".

Natomiast niebieski w kodeksie ma pełną podmiotowość i dotyczy pełnoprawnych uczestników ruchu drogowego, którym coś się co prawda zaleca, ale nikt nie sugeruje miedzy wierszami, że w zasadzie, to nie powinni się plątać po drodze.

Owszem może być wersja i niebieska, i żółta i z napisem, i bez, ale jeśli pomysł ma wypalić to należałoby dążyć do jednego wzoru.

Ja byłbym za czymś odrobinę subtelniejszym, czyli nie wszystko musi być wyłożone na tacy i nie wszystko musi dawać po oczach. Zawsze to odrobinie "ynteligentniej" niż motocykliści.

Offline Mężczyzna Popiel

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
« 23 Sie 2012, 13:26 »
A mógłbyś podać jakiegoś linka do zdjęć tych naklejek? Może obrazki były nieczytelne albo mało charakterystyczne... Według mnie te z kapeluszem na pewno będą zapadać w pamięć.

Wersji jest wiele ale "Patrz w lusterka ... Motocykle są wszędzie" widnieje praktycznie na każdej z nich.

Tylko kto taki napis przeczyta? Śmigający mnie samochód? Obrazek zdąży zauważyć, napisu już nie.

Tyle, że naklejki mają być głównie na samochodach a one raczej się nie śmigają wzajemnie :)

A z naklejkami "uwaga motocykle są wszędzie" sprawa jest taka, że akcja jest szeroko znana nie tylko w internecie ale i w mainstreemowych mediach i wystarczy rzut oka na taką naklejkę by cały tekst doczytał się z pamięci.

Zgodzę się z tobą, że akcja jest szeroko znana co nie zmienia faktu, że kojarzona jest po haśle a nie grafikach.
Zakładam tu oczywiście też to, że naklejka zrobiona na forum spodoba się na tyle społeczeństwu iż zacznie ewoluować lub inaczej mówiąc ulegać przekształceniom wizualnym co miało miejsce w przypadku dotyczącym motocyklistów.

Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum