Autor Wątek: Zachowaj odstęp - wyprzedzaj szeroko  (Przeczytany 247375 razy)

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
Odp: Zachowaj odstęp - omijaj szeroko
« 24 Sie 2012, 15:55 »
Jakby co zarezerwowałem domenę http://wyprzedzajbezpiecznie.pl gdzie będzie można umieścić informacje o akcji, domena była w promocji za 0zł, od siebie mogę zasponsorować miejsce na serwerze.
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Mężczyzna Zielkq

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 12.05.2010
    • http://mecenas-zielinski.pl
« 24 Sie 2012, 16:13 »
Pozostaje tylko gratulować pomysłu. Co do kolorów, etc. to popieram pomysł rzucony przez kogoś wyżej, że dobrze by było, gdyby naklejki na samochód były też na przeźroczystym tle. ;)

Offline Mężczyzna chmurat

• Miasto: Czechowice-Dziedzice
  • Na forum od: 26.10.2011
« 25 Sie 2012, 11:39 »
Sorry, że do tego wracam, ale zostało już postanowione, że napis (jeśli będzie) ma głosić wyprzedzaj, a nie wyprzedzam? Jakoś nie mogę tego zlokalizować ;)
Daleko jeszcze?

« 25 Sie 2012, 13:49 »
Nie zostało postanowione myślę, że będą oba. Na rower - wyprzedzaj, na samochód - wyprzedzam.
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Mężczyzna chmurat

• Miasto: Czechowice-Dziedzice
  • Na forum od: 26.10.2011
« 25 Sie 2012, 15:22 »
Myślę, że jeśli to ma być nazwa całej akcji to lepiej żeby to było pod jednym hasłem. Nie jest powiedziane że na rowerze nie można nakleić "wyprzedzam bezpiecznie" ;)
Daleko jeszcze?

« 25 Sie 2012, 15:51 »
Się wybierze w ankiecie

Offline Rafał

• dawniej unh
  • Miasto: Nowy Tomyśl
  • Na forum od: 01.02.2010
« 25 Sie 2012, 21:46 »
Nie zostało postanowione myślę, że będą oba. Na rower - wyprzedzaj, na samochód - wyprzedzam.
proponowałem bezokolicznik: bezpieczne wyprzedzanie - byłoby dobre na auto i na rower
Zapytany o ideę, odpowiadam - oto ona:
Myśl o niczym, w zamyśleniu przedłużona.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 17.08.2009
« 27 Sie 2012, 13:18 »
ale zostało już postanowione,

jeszcze nic nie zostało postanowione. Proponowałam kilka postów wyżej, że zaczekamy z wszelkimi postanowieniami, ankietami, kombinacjami aż skończy się to co ważniejsze, czyli udział naszych kolegów na BB. Niech wrócą i odpoczną, a potem będziemy kombinowac dalej, zrobimy ankietkę itp, poszukamy dobrej duszy która zajmie się drukowaniem i dystrybucją (ja jestem złą duszą która się tego nie podejmie:P)

póki co, są te ostatnie projekty, trzeba wymyslić co wchodzi do ankiety. czy ewentualnie jesczez coś dorobić. No i tyle.

bezokolicznik mi się nie bardzo podoba, bo jest taki bezosobowy i jak dla mnie, sprawia wrażenie że "mnie to nie dotyczy".  Ale pod uwage można wziać, ja tu  tylko klikam.

Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

« 27 Sie 2012, 15:07 »
Domeną się nie sugerujcie, zarezerwowałem na wszelki wypadek, kosztowało mnie to 0zł. Spokojnie, w ankiecie wszystko się wybierze.  :)

Offline Mężczyzna anu

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.05.2009
« 29 Sie 2012, 11:01 »
Z koszulkami można by zrobić tak. Bez pośpiechu. Tak na wiosnę przyszłego roku np. przez weekendem majowym, na który ruszają zwykle tłumnie i kierowcy, i rowerzyści.

Choćby podczas warszawskiej masy krytycznej - wiem, że nie każdemu się ta inicjatywa podoba - dość regularnie rozdawane są jakieś tematyczne koszulki. Zdaje się, że te koszulki są finansowane zwykle przez jakiś podmiot komercyjny, ale logo jest zwykle dyskretne. Po prostu część firm dojrzało do świadomości, że reklama nie musi być nachalna i dyskretne uczestniczy w akcjach społecznych.

Trzeba by zebrać informacje w ilu miastach Polski odbywają się masy krytyczne i ile zbiera się na nich w cieplejsze miesiące uczestników. Na tej podstawie można oszacować o jaką skalę chodzi. Od największej, warszawskiej masy krytycznej można pewnie też uzyskać informację jak jest statystycznie z rozmiarami. No i z takim danymi można przez jesień i zimę szukać potencjalnego chętnego, który by całą ogólnopolska akcję sfinansował.

Myślę, że zbiera się góra kilkanaście tysięcy osób. Koszt koszulki to kilka złotych, czyli koszt całości to kilkadziesiąt tysięcy - dla średniej wielkości firmy koszt niewielki zważywszy na potencjalną cenę innych form promocji. Może na przykład zainteresowana byłaby jakaś polska firma rowerowa np. Kross.

Z tyłu ten duży znak o bezpiecznym wyprzedzaniu, z przodu na piersi np. niewielki rower jak ze znaku "ścieżka rowerowa", z boku ewentualnie niewielkie logo mecenasa akacji. Do tego poinformowanie kilku redakcji, że  na inaugurację sezonu rowerowego odbywa się taka akcja. Myślę, że dotarłoby to to sporej ilości kierowców, tym bardziej, że koszulki trafiłby do najaktywniejszych rowerzystów, a więc była by szansa, że będą dość masowo pojawiały się na drodze i będą regularnie migać przed oczami.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 29 Sie 2012, 20:05 »
Słuchajcie - naklejki i ich projekt, dalej ankieta to fajna sprawa, ale to jeszcze żadna akcja. Akcja ma polegać na wykonaniu jakiejś tam ilości naklejek, ale też :
- "zorganizowaniu" pieniędzy na te naklejki
- dotarciu do mediów, w tym do TV-królowej mediów
- dotarciu do szkółek nauki jazdy najlepiej w całej Polsce
- Internet - Pustelnik zrobił krok w słusznym kierunku, ale co tam będzie na tej stronce? Kto ją będzie redagował?

Kto to wszystko zrobi?

Poza tym, mówimy "naklejki na samochody". Czyje samochody? Rozdamy kierowcom i oni sobie ponaklejają? Wolne żarty chyba :D

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 29 Sie 2012, 20:09 »
Znaczy, uważasz że wszystko do d... ?

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 29 Sie 2012, 20:12 »
Potrzebujemy powołać Kapitułę, która praworządnie to wszystko ogarnie i wręczy co komu potrzeba. :D

PS: Transatlantyk po prostu miał na myśli, ze jest potrzebna do tego konkretna osoba, która poświeci swój czas i jakieś pieniądze by to uporządkować i zarządzać innymi chętnymi do współpracy.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 29 Sie 2012, 20:31 »
Znaczy, uważasz że wszystko do d... ?

W żadnym wypadku. Akcja piękna i szlachetna. Jednak kto to zrobi? Jak to zrobić, żeby wyszła głośna ogólnopolska akcja?

Na przykład : we Francji stoją znaki drogowe, które prezentował Michał. Jak to zrobić, żeby w miejscach najczęściej goszczących rowerzystów u nas w Polsce stały takie znaki? Kto ma takie kontakty, możliwości, siłę przebicia, czas , energię i chęci, żeby do tego doprowadzić? Damy radę?

Transatlantyk po prostu miał na myśli, ze jest potrzebna do tego konkretna osoba

Chyba dużo osób. Bardzo dużo zapaleńców.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 29 Sie 2012, 20:36 »
Każda grupa potrzebuje szefa :D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy