Autor Wątek: Zachowaj odstęp - wyprzedzaj szeroko  (Przeczytany 247376 razy)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Odp: Zachowaj odstęp - omijaj szeroko
« 29 Sie 2012, 21:00 »
Transatlantyk słusznie zauważył pewne przeszkody.

Bo generalnie o ile zrobienie dla siebie samych naklejek nie jest problemem, o tyle robienie większej akcji jest wyzwaniem wymagającym sporo zaangażowania. Pomysł świetny, ale pytanie nasuwa się samo - czy jesteśmy odpowiednimi osobami by z czymś takim się porywać. Decydując się na większą akcję wchodzimy trochę w buty organizacji rowerowych, które walczą o różnorakie prawa cyklistów, a przecież jesteśmy tylko grupą znajomych, którą łączy pasja - podróże rowerowe.

Pomijam kwestie techniczne, o których wspomniał Marek. Mam pewne doświadczenie z działalnością w stowarzyszeniu i schemat jest jeden: zapisać 8 stron na forum [zwłaszcza gdy znalazła się jedna osoba, która poświęciła trochę czasu na projekty] to każdy ma zapał. Gdy przyjdą konkrety: kto zrobi to, kto zrobi tamto, kto może coś innego, wtedy ilość pojawiających się nowych postów spadnie diametralnie. Mamy problem by umówić się z kimś żeby forumowa księga była w drodze, nie ma w ogóle chętnych, a przecież rzecz sprowadza się do tego co jest naszym hobby - jeżdżenia na rowerze. Obawiam się że taki sam słomiany zapał będzie w sprawie akcji.

Warto się zastanowić nad kształtem tego wszystkiego - czy może lepiej zrobić sobie kameralną akcję bez większego odzewu, a może podsunąć pomysł jakiejś organizacji i być tylko "pomysłodawcą". Może jestem pesymistą, ale czarno to widzę w forumowym wykonaniu.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 29 Sie 2012, 21:12 »
Z grubsza o to mi chodzi. Na taką akcję to trzeba poświęcić kawałek życia.
 Są chętni?
Same naklejki to pikuś. Motocykliści nas wyprzedzili (pomijając fakt, ze ich naklejki raczej prowokują do pokazania środkowego palca).
I co?  Ich akcja jest cicha i raczej niezbyt skuteczna.

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
« 29 Sie 2012, 21:31 »
Myślałem tylko o naklejkach na użytek forumowiczów, a może inni podłapią. Może niech to będzie inicjatywa oddolna. Ja na samochód nakleję, na sakwy też, na koszulkę też sobie zrobię i myślę, że wielu rowerzystów tak zrobi.

EDIT: Księga nie jeździ, bo większość wycieczek ma element kolejowy lub samochodowy.
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
« 29 Sie 2012, 21:32 »
Ustalmy w co celujemy.

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
« 29 Sie 2012, 21:54 »
W kwestii formalnej - całe moje dzisiejsze "wystąpienie" to nie jest próba udupienia inicjatywy. Wprost przeciwnie. Prowokuję. Szukam chętnych. Ustalmy co możemy zrobić, na ile czujemy się na siłach do takiego działania, nie porywajmy się z motyką na słońce, ale nie odpuszczajmy. Szukajmy sojuszników. Po raz kolejny pytam :

Kto to zrobi? Są chętni?

Mój pomysł nr1 : Każdy z nas gdzieś pracuje, albo studiuje, albo się uczy. Tam jest dużo kierowców. Trzeba tam wywiesić coś jakby "gazetkę ścienną" propagującą naszą akcję. Materiały do takiej gazetki mogą być do ściągnięcia ze stronki Pustelnika. Kto będzie redagował taką stronę? Kto ma inne pomysły? Kto ma lepsze pomysły?

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 29 Sie 2012, 22:12 »
U mnie w pracy jest to niemożliwe na 90%. Natomiast w miarę możliwości jestem chętna, by podrzucić informacje w grupach rowerowych lokalnych. Są to conajmniej dwa portale plus masa krytyczna. Tylko to już taka 'koordynacja' w przypadku gdy powstanie projekt naklejki itd.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 29 Sie 2012, 23:12 »
Może warto skontaktować się z Marcinem Hyłą?
http://www.rowery.org.pl/cinek.html

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Na forum od: 13.03.2010
« 30 Sie 2012, 00:27 »
Ja chętnie mogę zajmować się stroną, mogę też udostępnić dostęp do edycji dla kilku osób z forum jeśli będzie taka potrzeba.
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 17.08.2009
« 30 Sie 2012, 11:05 »
ja mogę przerabiac i dostosowywać projekty na rózne formaty; jeżeli ktoś napisze tekst, mogę też przygotować coś w rodzaju ulotki do pobrania, którą można sobie samemu wydrukować i np ewentualnie potem rozdawać znajomym?

Natomiast nie zajmę się szukaniem drukarni i drukowaniem naklejek i poźniejszą ich dystrybucją, tu jest ktoś potrzebny.

Tyle ode mnie
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 30 Sie 2012, 11:51 »
Może warto skontaktować się z Marcinem Hyłą?
http://www.rowery.org.pl/cinek.html
Ja myślę że warto ogólnie się pokontaktować z kim się da.
Oczywiście transatlantyk ma rację, że sami nie zrobimy profesjonalnej akcji obejmującej cały kraj.

Ja jednak jestem optymistą i mam nadzieję że jednak coś pozytywnego możemy zrobić, bo
- lepiej zrobić małą akcję niż uznać że i tak się nie uda (od tego mamy Emesa  ;) )
- jeśli uda się zaangażować jakieś organizacje/grupy które to pociągną to świetnie, przecież nie chodzi o to żeby to była nasza akcja na wyłączność. Niech ją robi kto chce.

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 30 Sie 2012, 15:04 »
Hej
Akcja mi sie bardzo podoba i naklejki też.

Co do strony to umieściłbym na niej kilka przepisów/zasad/porad i przekazal je w formie tabeli z dwoma kolumnami zatytułowanymi odpowiednio:
Rowerzysto pamiętaj | Kierowco pamietaj
i np umieścil tam tego typu wpisy dla rowerzysty:
- nie wyprzedzaj samochodu z prawej strony gdy ma włączony prawy kierunkowskaz
- uważaj na wysiadających pasażerów
- jadąc przejazdem rowerowym zachowaj ostrożność i upewniej sie że kierowca Cię widzi (pomimo pierszeństwa)
- sygnalizuj swoje manewry

a dla kierowców np:
- przy wyprzedzaniu rowerzysty zachowaj odstęp co najmniej 1 metr
- pamietaj że rowerzysta może Cie wyprzedzać z prawej strony
- skręcając na skrzyżowaniu pamiętaj o istnieniu przejazdów rowerowych
- sygnalizuj swoje manewry

itd itp

oprócz tego filmiki i/lub animacje przedstawiające prawidłowe zachowania rowerzysty i kierowcy w określonych sytuacjach.

Warto podkreślać że rower to nie święta krowa i rowerzysta tez musi przestrzegać przepisów i zachowywac sie kulturalnie na drodze.

W momencie gdyby dołaczyły się/przejeły inicjatywę  jakieś organizacje rowerowe wówczas możnaby zacząć szukac sponsorów na druk naklejek i koszulek. Myśle że niektóre media też chwyciłyby ten pomysł. Start takiej akcji oczywiście najlepiej gdyby ruszył na wiosnę.

pzdr
qbab

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
« 30 Sie 2012, 16:40 »
Jasne, że lepiej zrobić mniejszą akcję niż żadną. Absolutnie nie powinno nam zależeć na żadnej "wyłączności". Ważny jest efekt. Sojuszników trzeba szukać koniecznie. Pytanie - kiedy? Może jak już będą konkrety choćby w postaci naklejek w jakiejś ilości niekoniecznie wielkiej.

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
« 30 Sie 2012, 18:36 »
jako inicjator chciałbym prosić o cierpliwość :)

Ustalmy najpierw szczegóły tutaj, potem ew. ruszymy z innymi akcjami.
Wolałbym by akcja była najpierw przemyślana przez nas i rozesłana dalej(projekty, naklejek, koszulek itd do ściągnięcia ze strony na FB, ew. naklejki do zamówienia itd)- przykro mi ale do wszelkich rowerowych aktywistów nie mam zaufania i chciałbym aby akcja była prowadzona jako rozsądna a nie ekoterrorystyczna rewolucja. Dlatego z informowaniem najlepiej wstrzymać się do czasu ustalenia przez nas szczegółów.

Z tego co się zorientowałem potrzebujemy wybrać:
kolor
format
tekst

Następnie wybrany wzór trzebaby przygotować w formie do drukarni naklejek :)- tak aby kazdy mógł sobie pobrać i wydrukować we własnym zakresie. Ew. istniałaby opcja, ze zamawiamy np z góry 5tys naklejek i prowadzimy sprzedaż- tu pojawia się problem kto to będzie koordynował i ile osób jest w stanie z góry założyć jakieś pieniądze które nie wiadomo czy wrócą- jak mogę się zaangażować w akcje ale bardziej z doskoku bardziej wśród znajomych niż jako wielki organizator- brak mi czasu

W momencie jak mamy stronę/stronę na FB ruszamy z akcją po organizacjach rowerowych i każdych innych, każdy kto chce we własnym zakresie.

Jeśli pominąłem coś do ankiety dopiszcie, w weekend ją zamieszczę i idziemy naprzód

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 30 Sie 2012, 18:42 »
Robić ankietę z ostatnich projektów naklejek (wyłączając nr 9)?

Offline Barteusz

• Miasto: By-ca Kł./Wrocław
  • Na forum od: 27.01.2010
« 30 Sie 2012, 19:04 »
Naklejki wyglądają świetnie ale po co ten kapelusz?
Żeby ukazać wdzięczność kierowcy za to, że zachował się tak jak nakazuje mu prawo i mnie nie rozjechał?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum