Autor Wątek: Zachowaj odstęp - wyprzedzaj szeroko  (Przeczytany 247333 razy)

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
Że Pan Kapelusik jest Twój, to wiem. Ciekaw byłem właśnie, czy wiesz o jego wykorzystaniu w tym miejscu i w taki sposób.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
Nie, nie wiedziałam :-[. Jakby mnie ktoś zapytał, to bym się nie zgodziła.

Tu nie dość że ktoś postanowił sobie wziąć czesc znaku, to jeszcze jakby teraz znak zupełnie o czym innym jest (robiony był z myślą o wymijaniu) - więc w ogóle z kosmosu, nie o to chodziło i ktoś powinien sobie od początku zrobić swój. Ten ludzik z rowerem miał się kojarzyć z wymijaniem - o to chodziło, tak to miało funkcjonować. Za chwile moge zobaczyć wersje ze nie wiem, ludzie nie maja włazić na scieżki rowerowe albo weź psa na smycz żeby nie wbiegał rowerzyscie pod koła:) - bez problemu można by (tzn nie można, ja się nie zgadzam, ale możliwym jest) użyć tez do takich wersji.
Mam nadzieję że chociaz nikt nie zarobił na tej przeróbce (w sensie na samym znaku jako znaku, bo wiadomo że produkcja musiała kosztować itp)
« Ostatnia zmiana: 19 Sie 2016, 09:37 martwawiewiórka »
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Tutaj to w ogóle od czapy jest. Niby za co ten rowerzysta dziękuje (kapelusikiem)? I komu? Sobie za to, że odsunął się od bramy?

• Użytkownik forum
No właśnie.  :-\
Nasz znaczek był logiczny a to coś nie jest.
Nikomu kto chciał podpisac umowę nie odmawiałam uzyczenia i produkcji czego by sobie tam chciał, byle by to "służyło sprawie" i nie było komercyjne w sensie zarobienia na znaku. Ale właśnie nie chciałam takich sytuacji, ze ktoś robi sobie coś że tak powiem zupełnie z dupy:D

No ale przypuszczam że to nie jedyny przypadek dziwnego uzycia (albo użycia takiego jakie by mi się nie podobało) - gdzieś ten znak sobie lata po internetach więc nie ma co się łudzić.

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
Jeżeli Ci zależy, to proponuję zwrócić się do Zarządu Dróg i Zieleni w Suwałkach z żądaniem zdjęcia tablicy, do której nie mają praw. Jeżeli wykonał to ktoś prywatnie, to tym bardziej ZDiZ powinien tabliczkę usunąć. Podejrzewam, że nie mają świadomości wykorzystania czyjejś grafiki. Generalnie świadomość istnienia praw autorskich jest w dobie internetowej samowoli bardzo wątła.

Jeżeli wykonał to ktoś prywatnie

Raczej nie: http://kuriersuwalski.pl/news/467-nowe-znaki-przy-ul-kosciuszki-zdjecia

Dziś pracownicy Zarządu Dróg i Zieleni zamontowali nowe oznakowanie.

Edit:
Nie popatrzyłem dokładnie, że na zdjęciach są inne znaki. Widocznie potem zamienili je na kapelusiki. ;)

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
No to ciekawe, skąd wzięli grafikę. Chyba sam tam zadzwonię.

• Użytkownik forum
Chyba sam tam zadzwonię.

a zadzwoń, z ciekawości:)

Z tego co pamiętam, umowy podpisywałam z Wami (Gdańskiem), z Olsztynem, z Elblągiem (być moze jesczez z jakims miastem ale nie pamiętam w tej chwili). Jakoś nie przypominam sobie nikogo z Suwałk. Tak czy inaczej, odtworzyć sobie takiego ludka to nic trudnego :)

Widocznie potem zamienili je na kapelusiki.

Kreatywnie:D

« Ostatnia zmiana: 19 Sie 2016, 11:00 martwawiewiórka »

Offline Kobieta AsiaNLG

• Miasto: Tczew
  • Na forum od: 16.04.2016
No właśnie.  :-\
Nasz znaczek był logiczny a to coś nie jest.
Nikomu kto chciał podpisac umowę nie odmawiałam uzyczenia i produkcji czego by sobie tam chciał, byle by to "służyło sprawie" i nie było komercyjne w sensie zarobienia na znaku. Ale właśnie nie chciałam takich sytuacji, ze ktoś robi sobie coś że tak powiem zupełnie z dupy:D

No ale przypuszczam że to nie jedyny przypadek dziwnego uzycia (albo użycia takiego jakie by mi się nie podobało) - gdzieś ten znak sobie lata po internetach więc nie ma co się łudzić.

Nie jestem w stanie prześledzić całego wątku, ale rozumiem, że to Ty jesteś autorką tego znaczka:
http://static.tcz.pl/foto/tcz_wiadomosci_2/ff8adbd3da43d4d3.jpg
 ???

Takie tablice niedawno stanęły w Tczewie, dotąd myślałam, że to ogólnodostępny wzór, taki jak inne znaki drogowe.

Czy to znaczy, że wrzucając ten motyw na koszulki klubowe, powinniśmy byli przedtem coś z Tobą podpisać?  :-\

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
A według Ciebie autorka w tej kwestii powinna mieć coś do powiedzenia, czy sam fakt że Wy tego chcecie załatwia sprawę? 

• Użytkownik forum
Bardzo możliwe że z Tczewa ktoś ze mną umowę podpisywał (albo z urzędu miasta albo z zieleni albo z jakiejs inicjatywy rowerowej) - w tej chwili nie potrafię odnalezc. Jeżeli podpisywał, to w umowie jest napisane do czego miało być to uzyte (czyli np do znaków). Z kilku różnych miast się ludzie pozgłaszali i niektórym urzedom/instytucjom odechciało się uzywać ze wzgledu na to że trzeba przygotowac jakaś umowę a niektórzy umowy podpisywali. Te miasta które wymieniłam, podpisywały umowę, a Tczew byc moze też.

jeżeli ktoś z Tczewa ze mną ustalał że to ma być na koszulkach i w jakiej formie, to wszystko w porządku, a jeżeli nie no to sama sobie odpowiedz.

Znalezione w czeluściach internetu (właściwie samo przyszło):

RDK

• Gość
To mi przypomniałeś, że ponad miesiąc temu natknąłem się na jeden z nich :D

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego
Chyba sam tam zadzwonię.

a zadzwoń, z ciekawości:)

Z tego co pamiętam, umowy podpisywałam z Wami (Gdańskiem), z Olsztynem, z Elblągiem (być moze jesczez z jakims miastem ale nie pamiętam w tej chwili). Jakoś nie przypominam sobie nikogo z Suwałk. Tak czy inaczej, odtworzyć sobie takiego ludka to nic trudnego :)

Elbląg potwierdza  :)
« Ostatnia zmiana: 27 Wrz 2016, 22:43 yoshko »

• Użytkownik forum
Turysta hehehhe:)

Co do Suwałk Remigiusz tam zadzwonił i rzeczywiscie zadziałano tam na zasadzie że co z internetu to wolno sobie zabrać i nie widzą problemu.
Przypomniałam sobie, ze jeszcze z Kielcami podpisywałam umowę i chyba ze Słupskiem.
No, niektórzy umieją się zachować a inni nie i tyle.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum