Autor Wątek: Zachowaj odstęp - wyprzedzaj szeroko  (Przeczytany 247558 razy)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
skąd mogę wziąć jakieś wektory?
Zagadaj do martwej, bo moja kopia jest gdzieś w czeluściach dysku.
Skoro temat odkopany, to i ja odkopię stałą chęć posiadania takowej naklejki
Przyjąłem do realizacji  ;) Jedna szt?
« Ostatnia zmiana: 26 Lut 2021, 11:29 Borafu »

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Skoro temat odkopany, to i ja odkopię stałą chęć posiadania takowej naklejki

Takiej:

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
No to żółtej nie mam.
Tylko niebieskie.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
Hej, jeżeli ktoś chce wektory to mozę do mnie się zgłosić.
Oczywiście zakładam, ze nikt nie zacznie produkcji czy nie wtsawi sobie reklamy na tym - bo takie pomysły były. Przez te kilka lat zgłosiło się sporo ludzi i instytucji z prośbami o udostepnienie wektorów, z niektórymi podpisywałam umowy o uzyczeniu, z niektórymi (np ktoś chciał sobie zrobić jakas tabliczkę) nie. Dostawałam też niesttey sygnały że ktoś tam to sobie używa, sprzedaje coś z tym - oczywiście jestem przeciw i to jest nielegal, ale nie mam siły ani checi tego ścigać (nie wykluczam ze moze kiedyś :icon_twisted:). Zgłosił się też do mnie pewien pan, który już mi sam ten znak pozmieniał i postanowił  go użyć w zupełnie innym kontekście, nazywając go "znakiem uprzejmości na drodze" i powiadamiał, ze ma być uzywany na ciągach pieszo-rowerowych, chyba miało chodzic o to, że rowerzysta ma grzecznie i miło omijac pieszych, nie wiem, w każdym razie trafił mnie taki szlag że odpisałam dopiero po kilku dniach, oczywiście grzecznie i oczywiście odmawiając. Nie sprawdzałam czy ten znak oni zmienili i nie zamierzam, żeby się nie zdenerwować. Pomysł uchylenia kapelusika przez rowerzystę nie jest mój, takich znaków jest dużo, każdy sobie może sam zaprojektować przecież ludzika z takim gestem. Kiedyś też jakaś dziewczyna z forum napisała mi ze wzięli znak z internetu i zrobili sobie koszulki bo nie wiedzieli że ten znak ma autora - co miałam zrobić? Uważam że to nie w porzadku, tym bardziej że jakoś nie przypominam sobie przeprosin. Przecież gdybym się dowiedziała, że ktoś chce zrobić kilka koszulek gdzie chce ten znak wmontować, dla ekipy rowerowej, to przeciez bym się zgodziła! Ale przecież łatwiej po prostu sobie wziąc i nie sprawdzać czy istnieje jakiś autor :P
Znak był uzywany całkiem sporo razy na miejskich akcjach rowerowych w róznych miastach. Oczywiscie zupełnie legalnie, zazwyczaj ktoś z urzędu ze mna o tym rozmawiał i ustalaliśmy wszystko.

Reasumując, jeżlei ktoś z forum  chce wektory żeby sobie zrobic naklejki czy coś w tym stylu i nie zamierza używać tego w celach komercyjnych to oczywiscie moze dać znać.

« Ostatnia zmiana: 26 Lut 2021, 12:20 martwawiewiórka »
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Yes, yes, yes!

@martwawiewiórka. Chcę sobie nakleić na klapę bagażnika. Samochód całkiem prywatny. Nic na nim nie zarabiam tylko do niego dokładam.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

• Użytkownik forum
No spoko, naprawdę nie wymagam żeby mi każdy opowiadał gdzie chce sobie nakleić - na lodówke też może być czy samochód służbowy, czy sklep czy coś - ja się nie zgadzam na wykorzystanie komercyjne.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
Yes, yes, yes!

@martwawiewiórka. Chcę sobie nakleić na klapę bagażnika. Samochód całkiem prywatny. Nic na nim nie zarabiam tylko do niego dokładam.
To nie zawracaj martwej tego no... tylko się odezwij do mnie.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Zgłosił się też do mnie pewien pan, który już mi sam ten znak pozmieniał i postanowił  go użyć w zupełnie innym kontekście, nazywając go "znakiem uprzejmości na drodze" i powiadamiał, ze ma być uzywany na ciągach pieszo-rowerowych, chyba miało chodzic o to, że rowerzysta ma grzecznie i miło omijac pieszych, nie wiem, w każdym razie trafił mnie taki szlag że odpisałam dopiero po kilku dniach, oczywiście grzecznie i oczywiście odmawiając.

Taki znak jest w Swarzewie pomiędzy rondem przy PKP a Władysławowem. Zamiast auta są piesi.

• Użytkownik forum
no to moze pan olał moją odmowę, albo przeprojektował na nowo (to byłoby okej)*. To co do mnie wysłał do uzyskania mojej zgody, było dosc nieudolną ingerencją w mój znak, stwierdził że przerobił. No cóż, nie zabraniałam wykorzystania pomysłu uchylania kapelusza, czego nie mogłabym zrobić, bo taki pomysł był na ilus tam znaczkach czy rysunkach które widziałam, ale pan wziął moj znak, zmienił kształt kapelusza o ciut ciut i wkleił ludzi zupełnie nie pasujących zamiast samochodu. Zresztą samo to, że wysłał do mnie w celu uzyskania mojej, hm, akceptacji czy czegoś, chyba swiadczy o tym że było to skopiowane. Nie wiem jak to teraz wyglada i chyba nawet wiedzieć nie chcę. ;D

*no albo jest to dzieło zupełnie kogo innego.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
W Suwałkach jest przy wyjazdach z kamienic by zachować odległość aby nie wjechać pod samochód.

Mam jeszcze trochę żółtych i niebieskich ale już klej się zestarzał.

Jeśli będzie chęć na nowe to zrobimy zrzutkę.

• Użytkownik forum
W Suwałkach jest przy wyjazdach z kamienic by zachować odległość

tak, chyba własnie w tym przypadku też po prostu przeróbka tego mojego na zasadzie pół sobie wezmiemy, a pół dokleimy. :P

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
Szukając w sieci znalazłem takie przypadki:

https://www.motofakty.pl/artykul/zachowaj-odstep-od-rowerzysty-nowe-znaki-w-gdansku-wideo.html

http://zm.org.pl/?a=zachowaj_1m-13a
http://gryf24.pl/2014/09/16/rowerzysta-dziekuje-zachowanie-odstepu-nowe-znaki-slupsku-wideo/

Tu piszą ze rysunek wykonała "Anna". Czy "martawiewiorka" może mieć  na imię Anna? ;)

Dopisek: właśnie się zorientowałem, że nick to "martwa" a nie "marta" wiewiórka. Sorry za zamieszanie...

• Użytkownik forum
Szukając w sieci znalazłem takie przypadki:

te przypadki są spoko, zostały użyte we właściwym kontekscie, znak nie uległ przeróbce i było to ustalane z urzędem  (gdybym poszperała, znalazłabym pewnie umowy) - wydaje mi sie że i w Słupsku, a w Gdańsku na pewno, wszystko okej. T

Spokojnie, mozna wiedzieć jak mam na imię, właśnie tak.:)

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018

• Użytkownik forum
Dobra, dodaję wątek do ignorowanych.

Od poczatku historii z naklejką pokazywano mi najrózniejsze wersje, a ja cały czas tłumaczyłam że:

Naklejke zaprojektowałam nie ściągając grafiki od nikogo - natomiast wzorowałam się na polskich znakach informacyjnych oczywiście (sposób uproszzcenia, kształty, podobny font) ; sama idea - koles na rowerku uchylajacy kapelusza dziękujący tym za szerokie wymijanie - nie jest nowa czy oryginalna, w sieci mozna znaleźć takie przykłady stosowane na najróżniejsze sposoby. Zdaje się że Remigiusz chyba pokazywał takie znaki na Węgrzech. W tym temacie konkretnie to Hipek zamiescił taka naklejkę (tylko ze z motocyklistą) -to spowodowało, że powstał też projekt na rower

Usłyszałam też że znak nie jest czytelny, że zwaliłam od kogoś cały znaczek i różne inne podobne, jak również  zarzucano mi roszczeniowość, jak zabroniłam dodawania logotypu sklepu do znaku, nazwano bucem :D, teraz niedawno ten gość który mi przysłał przeróbkę mojego  - najpierw przerobił, potem zapytał czy się zgadzam. Naprawdę mi się już nie chce.
« Ostatnia zmiana: 6 Mar 2021, 14:34 martwawiewiórka »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum