Autor Wątek: Sakwy na koło/extrawheel/przyczepka co wybrać?  (Przeczytany 3889 razy)

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
Znajomy posiada konkretną zawodową szosówkę, czy przyczepki extrawheel da radę podpiąć do takich sprzętów

Podłączenie Extrawheela do roweru polega na wymianie
zwykłej osi na taką z ekstrałilowym mocowaniem. Jeśli
więc w tej szosówce nie ma jakiejś ultra specjalistycznej
osi, to nie powinno być problemu.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna Camellus

• Miasto: Jankowice k/Krakowa
  • Na forum od: 23.10.2012
Koleś to chyba sam zrobił z demobilu. Ale ciekawy filmik prezentujący dość fajnie możliwości takiej przyczepki.

Offline Mężczyzna Damian90

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 16.08.2012
http://2.bp.blogspot.com/-WtlFjcdJlSM/TwOdt4UNBSI/AAAAAAAAHHU/GyVNtT3wtQ8/s1600/leaving_m_1_30.JPG

Ktoś może wie co to za przyczepka ??? Jak się ma taka konstrukcja do extrawheela  ??? 

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Jaka przyczepka?
 ;D

Offline Mężczyzna Damian90

• Na forum od: 16.08.2012
Ponawiam pytanie, co to do cholery za przyczepka  ???

Edit: Extrawheel to wiocha  ;D

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
Prawdopodobnie jest to przyczepka rowerowa "Bob". :D

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna Camellus

• Miasto: Jankowice k/Krakowa
  • Na forum od: 23.10.2012
http://www.bobgear.com/bike-trailers/yak

To przyczepka bob yak droga jak cholera, na allegro są bardzo podobne z czerwoną torbą za około 200 PLN ale niestety nie wiem jaka jest różnica oprócz ceny, wyglądają bardzo podobnie właściwie na zdjęciach różnica jest tylko w kolorze torby.

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
bob yak droga jak cholera, na allegro są bardzo podobne z czerwoną torbą za około 200 PLN ale niestety nie wiem jaka jest różnica oprócz ceny
Tak jak Sanyo i Sanjo w bateriach. A w "naszym" przypadku jakość raczej gra rolę.
A przyczepka powinna obowiązkowo wylądować w "Laskach".. z taką to można na koniec świata pojechać  ;D
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Różnice są takie, że ta przyczepka z powyższego linka ma mniejsze koło (trzeba mieć dedykowane części zapasowe) i jest praktyczniejsza pod względem załadunku.

W Dani tego używają (z rozmaitymi rowerami, ale wyprawówek pod to nie podczepiali, raczej holendry i fulle... dziwna mentalność). Do tego koszyka ładowali torbę typu duffle bag/ barrel bag. Wciskali jeszcze namiot, składany stolik turystyczny i krzesełka. Chyba ciężko tak napchać do extrawheela. Przedstawiłem skrajny przykład tego co widziałem bo przeważnie transportowano w tym worki żeglarskie ale jak widać możliwości załadunkowe nie są małe i może to być całkiem wygodne. Na YT powinien być jakiś film promocyjny producenta.

Mały edit.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Ja mam taką właśnie z allegro za 200zł a'la Bob.

Wiozłem w tym 5kg akumulatorów żelowych, 5L wody i trochę ubrań. Jest to bardzo ciekawa opcja, jednakże nie można puścić kierownicy przy takim obciążeniu - rower jest dużo trudniejszy do opanowania. Jeździ fajnie po asfalcie, leśnych dróżkach. Ma nieco luzu na mocowaniu i przegubach co powoduje, że lubi się rozbujać, ale po pewnym czasie się do tego przyzwyczaja i nie przeszkadza to zbytnio.

Na przyszłej wyprawie ja będę miał dwukołową przerobioną z dziecięcej na towarową, a dziewczyna ewentualnie tego a'la boba weźmie na jakieś lekkie rzeczy. Myślę, że dobrym pomysłem w przypadku takiej przyczepki jest danie sakwy na przód, żeby dociążyć przednie koło.

Uwaga techniczna: Zacisk dołączony do tej przyczepki jest raczej marny, ale da się go założyć dobrze. Niestety ma szerokie te "łebki" i w moim rowerze część zacisku opierała się na haku, co spowodowało jego skrzywienie. Warto pomyśleć nad zrobieniem jakiegoś alternatywnego mocowania.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
2 przyczepki na 2 osoby? Zabieracie z domu jedzenie i wodę na cały wyjazd?  :o

• Wyprawy młodej pary
Byłaby ewentualnie na lekkie drobiazgi dodatkowo, ale pewnie bez niej się zmieścimy. Ja nie mam sakw z tyłu, bo chyba nie uda się założyć bagażnika do mojej ramy.
Mamy zatem jakoś:
Ja - 200L przyczepka, 10L sakwa z przodu.
Dziewczyna - 35L sakwy i opcjonalnie 50L przyczepki.

Fakt trochę sporo ;D Zobaczy się ile rzeczy chcemy zabrać i ile miejsca potrzeba, to jest maks.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Napisał,że pięć kilo akumulatorów.Pewnie weźmie telewizor lcd,tuner satelitarny i blaszaka PC a może i jakąś farelkę do ogrzania namiotu.  ;D
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

• Wyprawy młodej pary
Akumulatorów już nie będzie, tzn będzie dużo mniej, bo nabyłem prądnicę. Akumulatory to była prowizora, bo trzeba było czymś zasilić GPSa i tak wziąłem co miałem. Budżet był ograniczony.

Blaszaka PC może nie, ale laptopa do zgrania zdjęć z aparatu może. Ewentualnie kieszeń na dysk i u jakichś dobrych ludzi można zrzucić :P Zależy ile miejsca będzie.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
Mamy zatem jakoś:
Ja - 200L przyczepka, 10L sakwa z przodu.
Dziewczyna - 35L sakwy i opcjonalnie 50L przyczepki.
Hm...
Ja zwykle zabieram trochę za dużo (szczególnie ubrań) i pakuję się w sakwy przednie 30L + tylne 45L
Może zamiast laptopa wziąć dodatkową kartę pamięci?
Różnica masy i objętości dość znacząca  :P

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum