Autor Wątek: Wiedeń i Alpy 1-12 IX  (Przeczytany 1731 razy)

Offline Mężczyzna Myshek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 11.02.2012
Wiedeń i Alpy 1-12 IX
« 14 Sie 2012, 16:36 »
Cześć,

Jadę do Wiednia Polskim Busem i stamtąd mam 12 dni na jeżdżenie, powrót z Wiednia. Widzę przede wszystkim kierunek Włochy, awaryjnie Słowenia, Węgry. Czyli orientuję się na Cortina d'Ampezzo.

Powiedzcie mi, jak można w miarę ekonomicznie zaplanować ten wyjazd zakładając, że jego większość będzie w Austrii? Czy jest szansa tanio nocować najlepiej często pod namiotem na tej trasie? Ile kosztują noclegi? Zakładam wyżywienie 50/50 w marketach i barach.

pozdro!
Adrian

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Odp: Wiedeń i Alpy 1-12 IX
« 14 Sie 2012, 16:42 »
Jak ekonomicznie to na pewno nie za pomocą barów (gasthofów, gasthousów, itp.) :D
Masę rzeczy już zastało napisane o noclegach na tym forum. Można spać na dziko, można spać u gospodarza, można na campingach ceny,  gdzie zaczynają się od kilkunastu Euro.

O ekonomiczne zaplanowanie to chodzi Ci o ekonomicznie przebiegająca trasę przez Austrię? :)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 14 Sie 2012, 16:47 »
za camping w Cortinie D'Ampezzo 3 tygodnie temu płaciłem 24 euro za 2 osoby+namiot. Generalnie takich cen możesz się spodziewać na większości campingów w Austrii czy we Włoszech. Ktoś nam oferował na wyjeździe z Cortiny pokój, wychodziło 40 euro za dwójkę.

Jest szansa tanio nocować jak będziesz nocował na dziko albo "na gospodarza". Nawet za darmo będzie ;-)

Dyskontów jest sporo - Hofer, Lidl, PennyMarket. Nie ma problemu z tanią żywnością.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline m+k

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
« 14 Sie 2012, 17:20 »
Generalnie najbezpieczniej i bezpłatnie to "na gospodarza". Oficjalnie w Austrii spanie na dziko jest karane i zabronione. Trudno też w Austrii znaleźć miejscówkę na dziko  (tereny są bardzo zurbanizowane i przede wszystkim prywatne). Najlepiej po prostu pytać gospodarzy w domach przy których np. jest duży ogród, sad  lub coś podobnego. Wybierając miejsce na dziko (podczas naszej wyprawy w 2007r) nieźle się natrudziliśmy aby znaleźć choć małe i niewidoczne miejsce na dziko. W krzaczory wchodziliśmy jak już robiło się ciemno a wychodziliśy z nich jak jeszcze było ciemnawo. Co do tzw."barów" to przyłączam się do przedmówców - drogo. Najtaniej markety Zielpunkt (nasz dawny Plus) lub Hofer. Ceny zbliżone do naszych. Campingi  - na 2 osoby w Austri przyjąć ok. 20euro + dodatkowo z reguły 1 euro za kilka minut ciepłej wody (sposób na ominięcie płatności za ciepłą wodę? nabrać wody ciepłej z kranu do butelki 2l, wejść pod natrysk i tak się umyć ;)). Pozdrawiam M

Offline Mężczyzna Myshek

« 15 Sie 2012, 09:12 »
Dzięki.

Chodzi mi właśnie o tani przejazd przez Austrię. Planuję co drugi nocleg u gospodarza i co drugi na campingu, żeby się wakacjami nie zmęczyć za bardzo:)
W zasadzie moje podstawowe pytanie to na ile można nocować na dziko, bo nocleg to podstawowy koszt. Jak twierdzicie, nie łatwo będzie na dziko, chociaż w Alpach z jeden raz spróbuję:)

Kurcze, trochę się pękam, to pierwsza wyprawa samotna no i jednak już 1 polowa września. Powoli planuje trasę w kilku wariantach awaryjnych itd. Wysiądę w Wiedniu z busa i do przodu:)
Adrian

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 15 Sie 2012, 09:34 »
Powoli planuje trasę w kilku wariantach awaryjnych itd. Wysiądę w Wiedniu z busa i do przodu:)
Wariant awaryjny to "wysiądę w Wiedniu z busa i do tyłu;D

Offline Mężczyzna Myshek

« 15 Sie 2012, 12:27 »
O:) To najłatwiej. Dystans trochę krótszy.
Adrian

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 17 Sie 2012, 15:42 »
Możesz zamówić mapę kempingow z organizacji turystycznej
Austrii - na odwrocie są ceny i wybierać najtańsze. Z reguły te
tańsze są mniejsze, kameralniejsze, nam się bardziej podobały
od dużych, zatłoczonych, z brudnymi sanitariatami. Najtańszy,
a bardzo przyjemny, w Möllbrücke nad Drawą kosztował 16 euro.

W Cortinie dwie noce spalismy na kempingu Rochetta, naprzeciw
 kempingu Cortina, za 22 euro za 2+namiot. Kemping mniejszy,
zadbany, z Nirvaną pod prysznicem :]

Austria ogólnie średnie wrażenie na nas zrobiła. Może spróbuj
jeszcze gdzieś dalej odjechać i wtedy wracać do Wiednia?

Co do spania na dziko w Alpach - miejsc jest multum. Od sadów,
przez piękne lasy w Dolomitach, po parkingi z karawanami.

Szy.
« Ostatnia zmiana: 17 Sie 2012, 15:50 szy »

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 17 Sie 2012, 16:09 »
Kemping mniejszy,
zadbany, z Nirvaną pod prysznicem :]

ja miałem ACDC :D
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline m+k

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
« 18 Sie 2012, 17:35 »
Szy dobrze mówi. Link do strony http://www.austria.info/pl/kontakt
Poprzez e-mail zamawiałam bezpłatne mapy campingów w Austrii oraz inne interesujące mapy ścieżek rowerowych itp.
Pozdrawiam M

Offline Mężczyzna Myshek

« 23 Sie 2012, 16:12 »
Super. Dzięki.

Zmieniłem koncepcję do Triestu i z powrotem, bo mam za mało czasu. 9 dni.

Jeśli ktoś może podrzucić mi jakiś  wątek, jak najlepiej nie inwestując w GPS zorganizowac sobie mapy i w ogóle kontrolować trasę.
Mapnik już zamówiłem!
Adrian

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 23 Sie 2012, 16:51 »
Hmm, do Triestu powiadasz. Przez Słowenię - wbijasz do jakiegokolwiek punktu z informacją turystyczną, jest przyzwoita mapa za free. Najprościej zaplanować trasę z fotela w domu i przygotować tekstową listę punktów, przez które masz przejechać.

Mi z Wiednia do Triestu zeszło się 11 dni, ale to z jednym dniem na problemy żołądkowe i zaliczeniem sporej ilości BIGów po drodze. Trasa do Triestu i z powrotem na 9 dni będzie musiała być "bardzo w linii prostej"

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Thor-14

• Miasto: Grodzisk Wielkopolski
  • Na forum od: 24.04.2011
« 26 Sie 2012, 20:44 »
na austria.info zamawiasz potrzebne mapy, polecam zwłaszcza wspominaną wyżej z campingami w Austrii, Nam przez ponad tydzień jazdy po Austrii w zuepłności wystarczyła, dodatkowo w każdym większym mieście w informacji turystycznej zaopatrzą Cie w mapki miasta i okolicy. Noclegi na campimgach za 2os+namiot od 10 do 25 euro.
Tutaj masz naszą trasę z lipca tego roku:http://www.bikemap.net/route/1744190#lat=49.321468887097&lng=15.06096&zoom=6&maptype=ts_terrain
Może jakiś odcinek trasy Ci się spodoba. Osobiście polecam okolice Bad Ischl i tamtejsze jeziora,z uroczym Hallstatt włącznie.
Menes sana in  corpore sano

Offline Mężczyzna kubomanik

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.08.2012
« 29 Sie 2012, 18:22 »
Witaj

Czy koniecznie planujesz wycieczkę samotnie? Ostatnio zacząłem się zastanawiać nad jakimś ciekawszym wypadem w tym roku. Widzę że czasu praktycznie jest bardzo niewiele. Czekam na odpowiedź.

Offline Mężczyzna Grzesio

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 12.01.2012
« 15 Lis 2012, 15:01 »

Austria ogólnie średnie wrażenie na nas zrobiła. Może spróbuj
jeszcze gdzieś dalej odjechać i wtedy wracać do Wiednia?

Co dla Ciebie jest ciekawsze do zwiedzania? Sam myślę o Austrii bo mam tam w Wiedniu rodzinke i przejazdem licze na gościne :)

Plany na 2013 oczywiście.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum