Autor Wątek: Rajd prawie dookoła Polski 2012  (Przeczytany 1396 razy)

Offline Mężczyzna Cieciek

• Użytkownik forum
  • Miasto: okolice Poznania
  • Na forum od: 16.01.2012
Rajd prawie dookoła Polski 2012
« 17 Sie 2012, 20:55 »
Witam.
W lipcu miałem przyjemność jechać wzdłuż granic Polski ze Słubic do Słubic. Trasa miała liczyć jakieś 3800-3900 km, ale poległem trochę za 3000 km. Oficjalnie pokonała mnie awaria sprzętu, ale to tylko wymówka, bo przecież bez licznika też można jechać :) Prawda jest taka, że Polska trochę mnie znużyła, zwłaszcza wschód, i po prostu zabrakło motywacji na ostatnie 800 km.

Większość trasy pokonałem sam, tylko od Gdyni pod Nowy Dwór jechałem w towarzystwie Pawła Dmitruka. W sumie wyszło 23 dni jazdy, 3013 km, średnio 131 km dziennie, 160 gmin. Cel główny, czyli sprawdzenie się w samotnym boju, został osiągnięty - teraz mogę planować jakieś zagraniczne wojaże :)

Relacja z wyprawy będzie, ale później. Muszę dokończyć projekt strony www, a potem uzupełnić relacje z wypraw (nie tylko rowerowych) od roku... 2007, czyli mam trochę pisania.

Na szybko zrobiłem galerię w sieci. Zdjęcia dopiero od Stolca, bo drugiego dnia wyprawy padł mi aparat, a była to niedziela i nowy kupiłem dopiero po południu w Gryfinie. Jakość zdjęć (zwłaszcza krajobrazowych) mocno średnia, bo dupa ze mnie nie fotograf, a poza tym nie ogarniałem do końca nowego sprzętu. Mimo to może kogoś temat zainteresuje :)

https://picasaweb.google.com/114906967641845072664/RajdDookoAPolski2012?authkey=Gv1sRgCOXjgaT85MrTWw

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Odp: Rajd prawie dookoła Polski 2012
« 17 Sie 2012, 21:20 »
Droga (wojewódzka?) Siedliska-Prusie- już niedługo podobno Nie Ty pierwszy który dal się nabrać na to że to na mapie wygląda jak główna droga ;)
Podhalańska wieś - Chochołów ;)
Generalnie zazdroszczę - choć przyznam że mnie wschód raczej by nie znudził

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 17 Sie 2012, 21:31 »
Tym, że wschód cię znużył to mocno mnie zaskoczyłeś. Tak czy inaczej - gratuluję, fajny wyjazd.

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 17 Sie 2012, 21:31 »
Ech, niby mniej więcej to samo z Mateuszem przejechaliśmy, ale ciągle sporo pominęliśmy. Życia nie starczy  ;)

Marek

• Użytkownik forum
« 17 Sie 2012, 22:19 »
A ja właśnie kompletnie nie czaję tych zachwytów nad wschodem. Nastawiłem się na krajobrazy, a tamte łąki, pola i lasy niewiele się różnią od pól, łąk i lasów dowolnego regionu Polski. W wioskach i miastach poza cerkwiami też nie ma nic ciekawego (może dlatego tak mi się wydaje, że wioski i miasta nigdy mnie nie kręciły). Jedynym plusem, fakt że sporym, jest spokój, nawet na drodze wojewódzkiej np. na 816 można przejechać parę km bez samochodu, a na lokalnych trasach jest jeszcze lepiej.

Co do drogi Siedliska-Prusie: to nie było zaskoczenie, zostałem ostrzeżony przed wyprawą tu, na Forum, choć czterech zwalonych pni w poprzek drogi się nie spodziewałem :)

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 18 Sie 2012, 10:21 »
Fajna wyprawa. Gratulacje. :)

Cerkiew, nie pamiętam gdzie
To cerkiew w Daliowej.

Offline Mężczyzna szy

• Na forum od: 29.04.2009
« 18 Sie 2012, 12:17 »
Dobra robota :]

"Najładniejszy stadion świata" - wiadomo! :] W dodatku
z najlepszą drużyną świata! :]

... ale "Stare Miasto" w Gdańsku to to nie jest. To Główne
Miasto, a obszar nazywany Starym Miastem znajduje się
w pobliżu Dworca Głównego i graniczy z Głównym Miastem
wzdłuż dzisiejszej ulicy Podwale Staromiejskie.

I stąd też ratusz który masz na zdjęciu zwie się Ratuszem
Głównego Miasta, w przeciwieństwie do Staromiejskiego
przy ulicy Korzennej.

:]

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

• Użytkownik forum
« 20 Sie 2012, 14:11 »
Dzięki, Turysto, bo za cholerę bym sobie nie przypomniał, gdzie ten budynek fociłem.

Szy, a czy o Głównym Mieście można mówić stare miasto (pisane małymi literami)? Jak Wy w Gdańsku mówicie na okolice Fontanny Neptuna?

Offline Mężczyzna szy

• Na forum od: 29.04.2009
« 20 Sie 2012, 14:30 »
Niestety, mówi się różnie. Nawet osoby mieszkające
na Głównym Mieście mówią 'stare miasto', a nawet
- jeszcze gorzej - 'starówka'.

Ale zapis 'stare miasto' małymi literami jest moim zdaniem
bezpieczniejszy. Bo faktycznie jest to stara część miasta.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 20 Sie 2012, 15:57 »
Fajny trip.
Ten "pagórek koło Smołdzina" to góra Rowokół.

Ten żubroń po lewej wygląda na martwego.

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 20 Sie 2012, 16:18 »
Czołem Cieciek
Prawie się udało, gdzie spotkałeś Chełmską Grupę, znam  parę osób z grupy.
Pozdrawiam

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 20 Sie 2012, 23:00 »
Strasznie przeleciałeś tę trasę, pewnie dlatego też nie spodobał ci się wschód, który - ale może się jedynie wymądrzam :D - wymaga trochę więcej skupienia. Ponad 3000 km w 3 tygodnie robi wrażenie, jednak zastanawiam się, gdybyś nie robił zdjęć, ile zapamiętałbyś sam z tej wyprawy. Poza tym brakuje mi paru fragmentów mapy, zapewne wyleciały w trakcie selekcji zdjęć, mimo to przeskok z Niedzicy na Podhale to trochę za duży skrót myślowy... Obejrzałam mimo to z przyjemnością całą galerię i przeczytałam komentarze (których "pyskatość" ma swój urok :)). Ale to nie mój styl jeżdżenia. Nie tylko dlatego, że w życiu nie porównałabym swojej z twoją kondycją - sama myśl o tym mnie śmieszy  :lol:, nie po raz pierwszy natomiast dochodzę do bardzo odkrywczego wniosku, że każdy sakwiarz jest inny...
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

• Użytkownik forum
« 20 Sie 2012, 23:53 »
Rzeczywiście niektóre fragmenty przeleciałem dość szybko. Pierwszy tydzień trochę się śpieszyłem, bo byłem umówiony z Pawłem Dmitrukiem w Gdyni. Drugi tydzień gnaliśmy wspólnie, bo Paweł śpieszył się do Białej Podlaski (co ciekawe, dotarł tam po 5 dniach jazdy zaledwie 18 minut przed odjazdem ostatniego pociągu i tylko dlatego, że wiatr wiał mu w plecy :). W trzecim tygodniu byłem już rozkręcony i kilometry same wpadały do licznika  ;)
Co do wschodu - to chyba nie moje klimaty - jestem człowiek z nizin i najbardziej kręcą mnie nieobecne u mnie góry.

Brak fotek z niektórych miejsc wynika częściowo z tego, że często padało, a po awarii aparatu drugiego dnia wyprawy (być może zaszkodziła mu właśnie wilgoć), na nowy sprzęt uważałem ze zwiększoną ostrożnością.

LeśnyDziadzie, tam połowa zwierząt wyglądała na martwe lub półżywe :). Ryś spał przez godzinę i było widać tylko czubek ucha, żubry były wszystkie na glebie, wilki się schowały i przybiegły dopiero, gdy się stamtąd zwijałem (wtedy też obudził się kotek). Jedynie koniki i sarenki dawały radę.

Paweł, wydaje mi się, że sesja zdjęciowa z Grupą Chełmską miała miejsce pod sklepem w Woli Uhruskiej (lub +/- 20km). Mam to zapisane gdzieś w dzienniku podróży.

Offline Mężczyzna endriu68

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 21.11.2011
« 7 Wrz 2012, 11:08 »
Zaplanowane - zrealizowane.
 Gratulacje.
Jak tu koleżanka stwierdziła: każdy sakwiarz jest inny , ale jak fajnie spotkać kogoś na drodze i podzielić się z kimś wrażeniami później.
Pozdro dla Zachodu od Wschodu.

Offline Mężczyzna krzychs4

• Miasto: Olsztyn
  • Na forum od: 15.01.2010
    • http://picasaweb.google.fr/home?rls=ig&hl=fr&tab=wq
« 7 Wrz 2012, 14:19 »
Większość trasy pokonałem sam, tylko od Gdyni pod Nowy Dwór jechałem w towarzystwie Pawła Dmitruka. W sumie wyszło 23 dni jazdy, 3013 km, średnio 131 km dziennie, 160 gmin

Brawo
Bardzo fajna wyprawa, wiele miejsc poznaje z wypadu na wschodnie tereny w tym roku.
Wiatru w plecy i szerokiej drogi życzę :)

Co to za bagażnikowa prowizorka?

Tagi: dookoła polski 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum