Autor Wątek: Bajkał  (Przeczytany 989 razy)

Offline irish

• Miasto: Zielona Gora
  • Na forum od: 23.06.2011
Bajkał
« 18 Sie 2012, 10:48 »
Witajcie
Planuję w przyszłym roku wyprawę nad Bajkał. Najchętniej w grupie 2-3 osoby. Ponieważ okolica będzie znacząco różna od tego co znam (Europa zach. i płd. + Maroko), proszę wszystkich którzy tam byli o wskazówki, począwszy od kosztów wiz, kolei, po wskazówki klimatyczne czy problem map. Także czekam tu na chętnych, najlepiej z przedziału wiekowego 50-70 lat :), bo z młodszymi nie nadążę, sam mam 68. Można też pisać na priv: hobo@tlen.pl
Jacek

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Odp: Bajkał
« 22 Sie 2012, 16:50 »
Nie przesadzaj. Młodsi niekoniecznie jeżdżą szybko. Mnie tu już podsumowano, że poruszam się tempem niemal emeryckim, a mam dopiero trzydziestkę na karku ;)

Ale wracając do meritum sprawy: Chcesz nad Bajkał dojechać rowerem z Polski?

Offline Mężczyzna daro_exp

• Miasto: Tczew
  • Na forum od: 15.08.2012
    • blog daro
« 22 Sie 2012, 18:42 »
Szmat drogi...
Po linii prostej z Zielonej Góry przez Warszawę do Moskwy, dalej do Obwodu Irkuckiego, 7064km, poniżej Mongolia, nawet niedaleko do Japonii.

Znalazłem coś takiego:
Link:http://transsib.com.pl/uploads/oferty/Oferta_EYAND_TRAVEL_IKTOLH.pdf

Możesz porównać, są trzy pakiety , cena od 629 Euro(pakiet ekonomiczny), 885 Euro(pakiet standardowy) i 1515 Euro(pakiet komfortowy). Odjazd koleją Transsyberyjską z Moskwy, podróż trawa 14 dni - 5.153 km.

Pozostaje jeszcze bilet z Warszawy do Moskwy.

Pozdrawiam i Życzę powodzenia ;)
Jadę gdzie mnie oczy poniosą, ku nieznanym krainom, przeżyć nowe przygody, poznawać nowe kultury i ciekawych ludzi.

Offline irish

• Miasto: Zielona Gora
  • Na forum od: 23.06.2011
« 23 Sie 2012, 07:57 »
Mój plan zakłada że do i z Irkucka pojedzie się koleją, transportując rowery. Ponieważ nie wiem czy rowery można przewozić i za ile, trzeba zacząć od sprawdzenia tegoż. Mozliwa jest przerwa w Moskwie na dzień czy dwa aby coś tam zwiedzić. Chciałbym po przyjeżdzie do Irkucka i obejrzeniu miejscowych ciekawostek objechać Bajkał wokół :) W linii prostej to zaledwie 800km :) Pytanie czy w ogóle się da bo nie spodziewam się tam wielu dróg a zapewne te które są, partiami będą trudno przejezdne. Zakładam noclegi w namiotach, żywienie z zapasów robionych w miejskich sklepach i z tego co się uda kupić na trasie od lokalesów. Ramy czasowe na wszystko -1 miesiąc, ponieważ wizę turystyczną jak słyszałem dają na miesiąc właśnie.
Plan, jak to plan, zawsze może się zmienić.  Do przyszłego lata mamy rok na ustalenie wszystkiego.
Jacek

Offline Mężczyzna tomiKG

• Miasto: Kołobrzeg
  • Na forum od: 14.01.2010
« 23 Sie 2012, 09:45 »
Han Solo z forum tam podróżował w 2011 roku. Poczytaj jego relację z wyprawy, znajdziesz dużo przydatnych informacji.
http://zahoryzontem.vixo.pl/wyprawy/bajkal

• blog daro
« 23 Sie 2012, 11:55 »
Mój plan zakłada że do i z Irkucka pojedzie się koleją, transportując rowery. Ponieważ nie wiem czy rowery można przewozić i za ile, trzeba zacząć od sprawdzenia tegoż. Mozliwa jest przerwa w Moskwie na dzień czy dwa aby coś tam zwiedzić. Chciałbym po przyjeżdzie do Irkucka i obejrzeniu miejscowych ciekawostek objechać Bajkał wokół :) W linii prostej to zaledwie 800km :) Pytanie czy w ogóle się da bo nie spodziewam się tam wielu dróg a zapewne te które są, partiami będą trudno przejezdne. Zakładam noclegi w namiotach, żywienie z zapasów robionych w miejskich sklepach i z tego co się uda kupić na trasie od lokalesów. Ramy czasowe na wszystko -1 miesiąc, ponieważ wizę turystyczną jak słyszałem dają na miesiąc właśnie.
Plan, jak to plan, zawsze może się zmienić.  Do przyszłego lata mamy rok na ustalenie wszystkiego.

Witam ponownie ;)
Z całym szacunkiem dla Ciebie irish.

Jest kilka wątpliwości:

Po pierwsze - chcesz przeznaczyć 1-mc na wyprawę, dobrze rozumiem?
Ok. Koleją Transsyberyjską 4 dni w jedną stronę do Irkucka + 4 dni na powrót = 8 dni.
Trzeba też dotrzeć z Zielonej Góry do Moskwy ok 1-2 dni.
Zwiedzanie Moskwy, mówisz ok 1-2 dni.

Tutaj daje nam już w tym momencie 11 do 12 dni.

Po drugie - chcesz przejechać 800km w linii prostej, 15-19km/h = 5h jazdy = 100km / dzień
Tzn. ze 800km zajmie Ci następne 8-9 dni.(różnie to może być, sam pisałeś trasy ciężko przejezdne)
Powrót z Moskwy do Zielonej Góry 1-2 dni.

Czasowo = reasumując wychodzi nam 23-24 dni, było by idealnie.

Po trzecie - pora roku?, pod koniec Września to chyba już odpada (zaczynają się przymrozki), a w drugiej połowie Października, opady śniegu, które też topnieją.
Pozostają nam miesiące "cieplejsze" dla namiotu i Waszej Grupy.

Tutaj daję linka do opisu pogody:
http://www.twojapogoda.pl/wywiady/106980,syberia-oczami-joanny-chetkowskiej

Znalazłem fajną opcją dostania się z Moskwy do Irkucka:
Liniami lotniczymi:
Cena 2182 zl - Moskwa -> Irkuck, Irkuck -> Moskwa, Economi, Senior-pow.60l, w obydwie strony.
Link do rezerwacji lotniczych: http://www.aironline.pl/bilety/aeroflot/irkuck/

Warto to wszystko pozbierać do "kupy" i coś się wymyśli.
Jeżeli w czymś pomogłem, to nie ma sprawy ;)
Darek
« Ostatnia zmiana: 23 Sie 2012, 12:50 daro_exp »
Jadę gdzie mnie oczy poniosą, ku nieznanym krainom, przeżyć nowe przygody, poznawać nowe kultury i ciekawych ludzi.

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 23 Sie 2012, 12:02 »
Wszsytko rozumiem, ale skad wzielo ci sie 14 dni na dojazd do Irkucka koleja z Moskwy to pojecia nie mam  :o

podroz trwa 3 dni i 4h (wg rozkladu) moga byc jakies obsuwy, ale chyba nie az takie ?   ;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

• blog daro
« 23 Sie 2012, 12:16 »
Sorry Marta, fakt, nie 14 dni tylko 4 dni w jedną stronę, sumując 8 dni w obydwie strony. Poprawiam się ;)
Dobra, 23-24 dni, było by idealnie, gdyby wszystko poszło jak potrzeba, ale u Rosjan wiesz jak jest ;)
Wiesz, te linie lotnicze z Moskwy do Irkucka, to nie jest taki zły pomysł,  1 dzień przylot i 1 dzień powrót.

Ja życzę im, aby wyprawa się udała ;)
Darek

« Ostatnia zmiana: 23 Sie 2012, 12:52 daro_exp »

Offline Kobieta Marta

« 23 Sie 2012, 12:20 »
No ale to jest wycieczka, z jakims zwiedzaniem, pewnie jakims noclegiem w Irkucku.
Sama podroz jak napisalam wyzej: Moskwa - Irkuck = 3 dni 4 godziny.
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 23 Sie 2012, 12:34 »
Sorry Marta, fakt, nie 14 dni tylko 7 dni w jedną stronę, sumując 14 dni w obydwie strony.
Skup się odrobinkę!
Żadne 7 dni.
Przecież do Władywostoku pociąg dojeżdża szybciej!

Masz tu
http://www.tinyurl.pl/?xAZ1PnFL
Odjazd Moskwa Jarosławska 0:35
Przyjazd Irkuck Pasażerski 3 dnia 15:43

Offline Mężczyzna rodert

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 06.07.2011
« 23 Sie 2012, 12:41 »
Pytanie czy w ogóle się da bo nie spodziewam się tam wielu dróg a zapewne te które są, partiami będą trudno przejezdne.

W pierwszej chwili pomyślałem że się nie da objechać rowerem wokół jeziora. Przecież na północy nie ma dróg, za to są trudne do pokonania góry i totalna dzicz.

Ale zerknąłem do netu, i znalazłem coś takiego:
wyprawa 1 - 2000 km, 35 dni przedzierania się przez trudny teren zimą
wyprawa 2

Jeśli Cię to nie zraża, to więcej informacji musisz szukać na stronach rosyjskojęzycznych.

Offline Kobieta Marta

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum