Autor Wątek: Jak chronić zawartośc sakw przed kradzieża ?  (Przeczytany 17633 razy)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Z (małym) plecakiem na rower?
« 11 Lut 2011, 14:18 »
i jak już ukradną to mamy z głowy, bo zostaniemy 'goli' :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline sumdetective

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 14.03.2010
« 11 Lut 2011, 14:53 »
Cytat: "transatlantyk"
Symfonianie, mowa jest o wyprawach, wtedy najczęściej i tak cztery sakwy mamy. Trzeba tylko spakować to z głową i najcenniejsze rzeczy mieć w jednej, najlepiej w lewej przedniej bo najwygodniej :D

eee tam, ja mysle, ze w prawej przedniej :) i mam na to a lot of proofs :D
Dlaczego rower? ... bo ma dwa kólka.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 11 Lut 2011, 14:56 »
na prawą stronę statystycznie się rzadziej upada (dlatego z prawej jest napęd) :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline sumdetective

« 11 Lut 2011, 15:01 »
taak? i dlatego silniejszy (waznieszy) hamulec tylni montowany jest tutaj na lewa reke.. :)

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 11 Lut 2011, 17:32 »
Już myślałem, że sum jest mańkutem, ale arbuza zajada z prawej ręki :D .            Ja opierając rower o coś tam, zawsze mam lewą stronę "na wierzchu" i tym się kierując napisałem to, co napisałem :D

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 11 Lut 2011, 19:33 »
Coś masz Waxmundzie niesprawdzone informacje. Miałem 3 poważne gleby i 3 na prawą stronę.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 11 Lut 2011, 20:01 »
Cytat: "sumdetective"
taak? i dlatego silniejszy (waznieszy) hamulec tylni montowany jest tutaj na lewa reke.. :)

A ja na lewą rękę mam przedni :) Co do ważności to bym dyskutował. Oba hamulce są ważne ale gdybym miał wybierać jazdę tylko z jednym to zdecydowanie przód wybieram.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline sumdetective

« 11 Lut 2011, 20:39 »
Cytat: "transatlantyk"
Już myślałem, że sum jest mańkutem, ale arbuza zajada z prawej ręki :D .            Ja opierając rower o coś tam, zawsze mam lewą stronę "na wierzchu" i tym się kierując napisałem to, co napisałem :D

:)  to byla bardziej dygresja do lewostronnego ruchu :) no bo taki ruch - troszke sila rzeczy wymusza czestsze opieranie roweru z sakwami o lewa strone - pozostawiajac prawa 'na wierzchu' ...

Cytat: "furman"
A ja na lewą rękę mam przedni :)

ano wlasnie 'u nas na wyspach', ze sie tak wyraze, zaskoczylo mnie standardowe instalowanie tylniego hamulca pod lewa reke... Stad wlasnie wniosek, ze moze [idac za rozumowaniem Waxmunda o upadkach] powodem takiego rozwiazania jest wieksze narazenie tylnej dzwigni hamulca na zniszczenie i stad jej pozycja po lewej stronie, z racji lewostronnego ruchu ...ufff

Co do ważności to bym dyskutował. Oba hamulce są ważne ale gdybym miał wybierać jazdę tylko z jednym to zdecydowanie przód wybieram.

A ja tyl. Tylni jest chyba wazniejszy, skoro przez dziesiatki lat produkowano rowery z jednym hamulcem i to byl tylni hamulec... No, moze jakies nowe badania amerykanskich naukowcow dowodza czegos innego :D

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 11 Lut 2011, 21:05 »
Kiedyś ludzie sądzili, że ziemia jest płaska :)
Hamulec przedni bierze na siebie większą część siły hamowania. Źródła podają różne dane, najczęściej spotykałem się ze stosunkiem 80% - 20%
Podobnie jest w samochodach. Tańsze auta mają z przodu tarczowe hample, z tyły zwykłe      ( słabsze) bębny. Również producenci rowerów często montują z przodu hamulec tarczowy, a z tyłu v-ki.
A umiejscowienie klamek hamulcowych ( tylny hampel prawa, przedni lewa) wydaje mi się logiczne.Z przednim hamulcem trzeba obchodzić się ostrożnie, lewa ręka jest z reguły słabsza więc w przypadku nagłego hamowania jest większa szansa, że nie przelecimy przez kierownicę.

Dawno temu faktycznie były rowery tylko z tylnym hamulcem ale to raczej ograniczenia technologiczne były tego przyczyną. Kto tam 20 lat temu słyszał o tarczach, v-kach czy nawet zwykłych conti.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 11 Lut 2011, 21:20 »
Tańsze auta mają z przodu tarczowe hample, z tyły zwykłe ( słabsze) bębny

Za to mają napęd na przednie koła (te tańsze oczywiście). No i samochodem ciężko zrobić OTB

Offline Barteusz

• Miasto: By-ca Kł./Wrocław
  • Na forum od: 27.01.2010
« 11 Lut 2011, 23:19 »
Cytat: "anu"

A co do proponowanych wyżej toreb, bardzo dobre, ale jeśli nie masz funduszy to i 20 zł spełni swoją funkcję np.
http://allegro.pl/torba-sakwa-mapnik-mocowana-do-kierownicy-tanio-i1438707294.html

Z całego serca odradzam tą torbę. Raz z kolegą kupiliśmy sobie po jednej, bo skusiła nas cena. Wkrótce dowiedzieliśmy się czemu były takie tanie. Jemu zaczęła się rozwalać już pierwszego dnia jazdy, mi po kilku dniach. Jak dla mnie porażka. Nie wziąłbym jej nawet gdyby mi dawali za darmo.
Sprawdziłaby się chyba tylko w przypadku przewożenia kromki chleba, portfela, paczki chusteczek i niczego więcej.

Offline Mężczyzna van

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 27.12.2009
    • http://vanhelsing.bikestats.pl/
« 11 Lut 2011, 23:30 »
Cytat: "Barteusz"

Z całego serca odradzam tą torbę. Raz z kolegą kupiliśmy sobie po jednej, bo skusiła nas cena. Wkrótce dowiedzieliśmy się czemu były takie tanie. Jemu zaczęła się rozwalać już pierwszego dnia jazdy, mi po kilku dniach. Jak dla mnie porażka. Nie wziąłbym jej nawet gdyby mi dawali za darmo.
Sprawdziłaby się chyba tylko w przypadku przewożenia kromki chleba, portfela, paczki chusteczek i niczego więcej.

A ja w niej litrowe butelki woziłem, bo ona ma warstwę termiczną, która trzyma temperaturę ( przy 35 C zimna butelka była przez jakieś 2 godziny :) ) i zupełnie nic się z nią nie działo. Do tego w środku latarka, klucze rowerowe, portfel, czasem jakieś batoniki... Chyba trafiłem na dobry egzemplarz, tak jak w przypadku latarki Cree z Chin  ( Uśmiech do Aarda :D )

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 12 Lut 2011, 00:33 »
Cytat: "Daniel"
Coś masz Waxmundzie niesprawdzone informacje. Miałem 3 poważne gleby i 3 na prawą stronę.

ja swoje gleby mam tak pół na pół na lewo/prawo... a informacje są owszem niesprawdzone. Kiedyś kiedyś coś takiego gdzieś wyczytałem.... wyryło się w pamięci i powtarzam  :)

www.waxmund.pl

Offline kaarool

• Miasto: Szczecin/Poznań
  • Na forum od: 17.05.2010
« 12 Lut 2011, 02:32 »
Cytat: "Barteusz"
Cytat: "anu"

A co do proponowanych wyżej toreb, bardzo dobre, ale jeśli nie masz funduszy to i 20 zł spełni swoją funkcję np.
http://allegro.pl/torba-sakwa-mapnik-mocowana-do-kierownicy-tanio-i1438707294.html

Ja ją dostałem na pierwszy wyjazd do Amsterdamu od szumgum. Koledze pękło trzymanie a mi się pruć zaczęła no i w sumie też pęka. Szajs Chociaż na jakąś komórkę portfel i batona to daje radę. Ja ją strasznie przeciążałem nie ma co:P

Offline kokop

• Miasto: Chard
  • Na forum od: 11.01.2010
« 12 Lut 2011, 10:42 »
Cytat: "Waxmund"
Cytat: "Daniel"

ja swoje gleby mam tak pół na pół na lewo/prawo... a informacje są owszem niesprawdzone. Kiedyś kiedyś coś takiego gdzieś wyczytałem.... wyryło się w pamięci i powtarzam  :)

:roll:
No bo ja wiem?  Ja swoje gleby to mam przeważnie na mordę
 :mrgreen:
Znaczy, centralnie
Hamulca zaś przedniego pod lewą ręką sobie nie wyobrażam.  Niby tam mi powinno być wszystko jedno, ale hamuję właściwie przednim i w prawej mam lepsze czucie jakby, coś w rodzaju ABS.  A że tył się zablokuje to już nie takie groźne.
Kleine Fiech ach Scheiße machen.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum