Autor Wątek: Wymiana widelca amortyzowanego na sztywny  (Przeczytany 1752 razy)

Offline Mężczyzna Dzielak

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 11.07.2012
Witam,
mam plan aby maszynę wyścigową (Scot Scale 40) zmienić w fantastyczny rower wyprawowy. Po zakupie opon Schwalbe Marathon i wymianie mostka na nieco wyższy - rower zaczyna być naprawdę wygodny.
Problem jaki mam to przedni widelec... Obecnie jest tam amor: Rock Shox Recon 351 Air 80mm. Ani tam piwotów pod v-brake ani mocowania na bagażnik, więc wymyśliłem sobie, że wsadzę tam najpospolitszego sztywniaka i tu rodzi się pytanie... Naczytałem się o tym, że to nie takie hopsa, bo żeby utrzymać kąty w rowerze i bla, bla, bla... Czy ma ktoś zielone pojęcie czy wsadzenie tam sztywnego widelca, np. takiego: http://velo.pl/produkty/?m=1&pk=%&id=14 nie spapra czegoś bardziej niż bym chciał? Oczywiście świadom jestem, że za tym krokiem idzie wymiana kół i hamulców na v-brake. Dajcie znać czy taka konfiguracja wogóle jest logiczna?
Wiem, że robione są specjalne golenie, np. takie: http://velo.pl/produkty/?m=1&pk=%&id=1521 ale kasa za to to abstrakcja!

Będę wdzięczny za każde info.
Pozdrawiam,
Dzielak

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
no faktycznie, trochę było pisania o tym na forum i generalnie jedni odradzali, inni bagatelizowali problem kątów. najlepiej wiedzą Ci, którzy taką zmianę już dokonali.

sam od kilku miesięcy regularnie przeczesuje allegro, ebaya i szukam czegoś dla siebie. Jakiś czas temu Yoshkowi się poszczęściło i kupił używane długie widły za stówkę ;-) aczkolwiek ilekroć pojawia się coś takiego na aukcjach to zainteresowanie jest spore.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Dzielak

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 11.07.2012
"...długie widły..." - to znaczy, że takie z amortyzatorem są długie a bez krótkie? Czy amor z 80 mm skokiem to też "długie widły"?

Pozdrawiam,
Dzielak

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
chodziło mi o to, że amor jest dłuższy zawsze o długość skoku, stąd chcąc zachować taką samą geometrię trzeba odnaleźć widelec o troszkę rzadziej spotykanej długości mierzonej od osi kół do dolnej miski sterów. w przypadku wymiany amortyzatora o skoku 80 mm, to powinno to być około 430 mm. u większości dostępnych w necie widelców wielkość ta nie przekracza tutaj 400 mm, zazwyczaj bliżej im do 350 mm.

ostatnio znalazłem coś takiego: http://www.dobrerowery.com/reborndisorder-p-2327.html, nie jestem tylko przekonany. Nie wiem nic o widelcach Reborna, no i jednak dać 220 zł + przesyłka za widelec, sporo jak na kawałek stali... ;-) opinią w komentarzu, że po 2 miesiącach się wygiął chyba nie ma co się przejmować, bo pisał to jakiś szaleniec od "barspinów" i innych trików :P

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Oprócz długości widelca, znaczenie ma też jego kąt. Sztywne często są podgięte. Najlepiej samemu się przekonać.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
Wymieniłem amortyzator na widelec sztywny accenta za 70zł jeździ się dobrze.
Trzeba tylko pamiętać o niżej zawieszonym suporcie aby nie zaczepiać pedałami o różne nierówności terenu i podczas skręcania.
Pisałem już o tym.

Offline Rafał

• dawniej unh
  • Miasto: Nowy Tomyśl
  • Na forum od: 01.02.2010
surly karate monkey, używam i polecam, nie tylko ja na tym forum
Zapytany o ideę, odpowiadam - oto ona:
Myśl o niczym, w zamyśleniu przedłużona.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
a ktoś może powiedzieć jaką długość ma ten widelec accenta? gdzieś już w jakimś sklepie pytałem, ale od kilku dni co nie wyślę pytania o widelec to czy jest to sklep czy aukcja to nie odpowiadają :P

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
m.in.oni mi nie odpisali :P

podana jest tylko długość rury sterowej, a nie długości goleni.

Offline Mężczyzna rodert

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 06.07.2011
Accent, od osi do podstawy sterów:
28" - 41 cm
26" - 39,5 cm

Obydwa są przeznaczone do ram bez amortyzatorów.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum