Autor Wątek: osy, gzy, mrówki,komary, skorpiony itp. - sposoby, smarowidła, odstraszacze itp.  (Przeczytany 2997 razy)

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
Globalus, a czym się różni ten w formie plynnej od tego w żelu?

Poniewaz mam do dzisiaj opuch od czasu sieknięcia w sobotę, chyba zacznę jeździć z cebulą :D

Czytałam, że z wyjmowaniem żądła trzeba ostrożnie, bo można sobie wstrzyknąć jeszcze więcej jadu (?)
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Globalus, a czym się różni ten w formie plynnej od tego w żelu?
Działa szybciej. No i jak zjem coś na co jestem uczulony to też zadziała (żel byłoby ciężko zastosować do tego).
Czytałam, że z wyjmowaniem żądła trzeba ostrożnie, bo można sobie wstrzyknąć jeszcze więcej jadu (?)
Tak czy siak trzeba coś z nim zrobić, samo nie wypadnie :)

My home is where my bike is.

rdklstr

• Gość
Komary - chyba tylko w Polsce są takie upierdliwe, generalnie olewam, nie odstraszam.

W okolicach Wenecji są jeszcze gorsze. Upierdliwe jak gzy.

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
Najlepiej zrobić to jakąś ostrą krawędzią, np. nożem. Zeskrobujemy pęcherzyk jadowy wyciągajac przy okazji żądło.
Szkoła starego pszczelarza. :)

Offline Kobieta junno

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 29.08.2012
Jak już coś ugryzie to smaruję maścią Elocom - skutecznie usuwa opuchliznę i swędzenie po ukąszeniu.

Jak tak samo, wożę ze sobą 1% Hydrokortyzon w kremie, jest może słabszy, ale na ugryzienia wystarcza, a kosztuje czasem tylko 2 zł (zamiast 16 jak Elocom).
Do tego tabletki przeciwuczuleniowe, bardziej ze względu na alergię na pyłki, ale zauważyłam, że ugryzienia wtedy też mniej swędzą.

Nie znoszę pryskać się odstraszaczami, a taki tuman komarów nad głową może całkiem dobrze wpływać na statystyki ;)
"Never eat more than you can lift."
Miss Piggy

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
w rzeczy które odstraszają owady się nie bawię, bo jak już pisał Dzielak, do mnie też zawsze wszelkie tałatajstwo lata i zwykle nic nie pomaga... maści o których wspomnieliście wypróbuję, choć szczerze wątpię w skuteczność :P jak mnie zimą potrafi komar ugryźć... a na Bałkanach zliczyłem pewnego miłego poranka 15 ugryzień na jednej tylko stopie ;D no tragedia...

Za to jak już mnie coś udziabie, to polecam Fenistil ;D sprawdzony na ugryzieniach przez komary, mrówki, i coś dziwnego i dużego czemu przyjrzeć się nie zdążyłem - mocno bolała cała dłoń, palec spuchł... najlepiej wysmarować tuż po ugryzieniu. Dużo mniej/wcale nie swędzi, szybciej się goi, ogólnie ekstra. I bezwonne praktycznie toto jest.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Mam taki sam problem jak Waxmund, wszystkie komary i inne potwory się do mnie zlatują. Nikogo nic nie gryzie, a ja mam po kilkanaście ugryzień na kostkach, stopach, rękach i głowie... W dodatku mam jakąś alergię czy coś, przez co ugryzienia po głupich komarach i meszkach wyglądają, jakby pożarły mnie szerszenie :) W moim przypadku jedyne, co działa, to moskitiera (plus oczywiście długie spodnie, długie rękawy i zakryte buty). Na Islandii, zwłaszcza na północy kraju, często otaczała mnie chmara moich wiernych towarzyszy, dlatego przez kilka dni właściwie nie zdejmowałam moskitiery. Łatwo się przyzwyczaić, zwłaszcza biorąc pod uwagę alternatywę :)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
wyobraź sobie jak bardzo przeje*ane miałyby nasze dzieci  8)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Widzę, że jesteście idealnym towarzystwem na "komarowe" tereny.

Kiedyś jeździłem na żagle z takim kolegą.
Przy nim mazurskie komary w ogóle mi nie dokuczały, bo wszystkie leciały do niego  ;D

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Widzę, że jesteście idealnym towarzystwem na "komarowe" tereny.
Zdecydowanie tak, moi znajomi już dawno to odkryli...

Offline Kobieta kolibereq

• Miasto: Śląsk
  • Na forum od: 07.02.2013
Środki na pająki
« 14 Kwi 2013, 18:08 »
Każdy ma jakieś tam swoje fobie, mam i ja. To, co mnie prześladuje, to wszelkie pająki. Czy Wasze doświadczenia z preparatami odstraszającymi są budzące nadzieję na ten typ robactwa?
Nie chodzę, jeżdżę, chyba zostanę listonoszem...

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Kobieta kolibereq

• Miasto: Śląsk
  • Na forum od: 07.02.2013
Odp: Środki na pająki
« 14 Kwi 2013, 18:13 »
Dzięki za link :) przejrzałam i tylko jedna osoba napisała, że się boi i tyle. A już nic o zwalczaniu  ;D a to priorytet  ;D ale wątek można przenieść i tam
Nie chodzę, jeżdżę, chyba zostanę listonoszem...

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 15 Kwi 2013, 10:43 »
Kapeć.

Człowieka-pająka można zabić tylko człowiekiem-kapciem.

Offline Mężczyzna Popiel

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
« 16 Kwi 2013, 14:49 »
Na pajęczaki środki zawierające Permetrynę. Czasami trudno je dostać w wersji dla ludzi ale w końcu od czego są sklepy zoologiczne i trochę pomyślunku  ;)

ps.
Informuję, że nigdy nie stosowałem bezpośrednio na Pająku... jedynie na sobie i to bardziej w celach przeciw kleszczowych, no ale kleszcz to też pajęczak :)
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum