Autor Wątek: roztoczańskie jednodniówki  (Przeczytany 7056 razy)

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Odp: roztoczańskie jednodniówki
« 2 Wrz 2012, 20:30 »
Heh. Mam identyczne ujęcie tego roweru z drewnianymi obręczami ;)

"+" za promocję swojego regionu.

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 2 Wrz 2012, 20:38 »
Dream Maker, kiedy rozbudowali wieżę widokową w Krasnobrodzie?

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 2 Wrz 2012, 20:47 »
A drewniane obręcze to kiedyś był standard  ;)

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 2 Wrz 2012, 21:37 »
kiedy rozbudowali wieżę widokową w Krasnobrodzie?

2 miesiące temu. 7 lipca było oficjalne otwarcie rozbudowanego (cz. rozbudowującego się nadal :lol: ) zalewu i przy okazji otwarcie podwyższonej wieży

Człowiek uczy się przez całe życie :D
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 3 Wrz 2012, 09:36 »
I plecione opony też :D
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 3 Wrz 2012, 10:57 »
W latach Księstwa Warszawskiego i Królestwa Polskiego zakład był dzierżawiony przez Lejbusa Kahan a następnie Całę Wax

ciekawe nazwisko ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

• Marin
« 3 Wrz 2012, 13:29 »
W latach Księstwa Warszawskiego i Królestwa Polskiego zakład był dzierżawiony przez Lejbusa Kahan a następnie Całę Wax

ciekawe nazwisko ;)
Dzierżawcy to wszystko Żydzi

Offline Dream Maker

« 5 Wrz 2012, 00:56 »
Nadszedł czas na ostatnią jednodniówkę w tym roku :( (chyba że grudzień będzie łaskawy to wtedy być może gdzieś się poszwędam jeszcze :))
Jest to najdłuższa wycieczka ze wszystkich dotychczasowych. Wyróżnia ją też fakt, że jest ona tematyczna - w całości poświęcona cerkwiom.
Niemal w każdej mijanej przeze mnie wsi była cerkiew więc - jak to mam w zwyczaju - nie będę się rozpisywał. Wszak każda cerkiew ma swoją (niekrótką) historię.
Najpierw będzie fotka a pod nią krótki opis, później następna fotka i następny opis itd.

Cerkiew w Ułazowie pw. Św. Dymitra Męczennika z 1848 r. Częściowo spalona w 1986 r. przez co zatraciła swój pierwotny charakter. Odrestaurowana. Obecnie kościół rzymskokatolicki.

Cerkiew pw. Narodzenia Matki Bożej w Niemstowie z 1910 r

Ruiny cerkwi pw. św. Jura z 1910 roku w Cieszanowie. W latach 50. wykorzystywana jako magazyn. Nieużytkowana.

Nowe Sioło. Cerkiew pw. Św. Eliasza z 1907 roku. Obecnie kościół.

Cerkiew w Chotylubiu. Wzniesiona ok. 1888 r., odnowiona w 1984.

Cerkiew pw. św. Praskewii z 1790 roku w Nowym Bruśnie.

W Nowym Bruśnie znajduje się również cmentarz wojenny z I wojny światowej. Ma on charakter usypanych wałów na których są usytuowane tabliczki. Cmentarz znajduje się w lesie, około 300 metrów od drogi Nowe Brusno - Płazów. Jest tabliczka przy drodze więc łatwo trafić.

Z Brusna jadę do Radruża. Tuż przed Horyńcem jakiś idiota rzuca we mnie 2 litrową colą z mijającego mnie samochodu :( Na szczęście zamiast we mnie trafia w tylną część bagażnika. Wszystko kończy się tylko na złamanym odblasku i wyrwanym zatrzasku z błotnika.

Cerkiew grekokatolicka w Radrużu pw. św. Praskewii. Wzniesiona prawdopodobnie ok. 1583 r.

W Radrużu jest jeszcze jedna cerkiew - pw. św. Mikołaja Cudotwórcy, wzniesiona w 1931 roku - obecnie kościół rzymskokatolicki.

W Horyńcu na trasie w stronę Dziewięcierza znajduje się pomnik na mogile żołnierzy polskich ,którzy zginęli za ojczyznę podczas walk z bolszewikami w 1920. Tuż za nim znajduje się cmentarz ukraiński. Cerkwi jednak brak.

Cerkwisko w Dziewięcierzu Moczarach. Pozostałość po cerkwi greko-katolickiej pw. Podniesienia Krzyża Świętego wzniesionej w 1838 r.
W tejże miejscowości przychodzi mi sms z informacją, że jestem na Ukrainie 8) Stawki są niczego sobie: 4.94 zł za minutę do PL, sms 1,51 zł ;D

Werchrata. Crekiew greko-katolicka pw. św. Jerzego z 1910. Obecnie kościół rzymskokatolicki pw. św. Józefa Robotnika.

Cerkiew w Prusiu pw. Narodzenia Matki Bożej z 1889 roku. Jak ktoś chce zobaczyć wnętrze to musi pofatygować się do sołtysa, który posiada klucze do tejże cerkwi.

Z Prusia jadę do Siedlisk. Droga na mapie wygląda elegancko. Rzeczywistość jednak ma się tak:

Cerkiew pw. św. Mikołaja w Siedliskach. Zbudowana przez księcia Pawła Sapiehę w 1901 roku

Hrebenne. Zabytkowa cerkiew greko-katolicka pw. św. Mikołaja. Zbudowana ok. 1685 i przebudowana w 1797. Jak dla mnie - najładniejsza ze wszystkich.

Cerkiew pw. św. Praskewii w Korniach, zbudowana w 1910 roku

Cmentarz w Teniatyskach. Gdzieś w pobliżu miały być ruiny cerkwi. Niestety nie znalazłem ich :(

Ruiny cerkwi pw. św. Praskewii w Kniaziach koło Lubyczy Królewskiej. Cerkiew wzniesiono prawdopodobnie w 1806 roku. Była jedną z największych świątyń, jakie wzniesiono we wsiach południowo-wschodniej Polski

Cerkiew w Woli Wielkiej pw. Opieki Matki Bożej z 1755 roku

Cerkiew w Łówczy z 1799 roku, rozbudowana w 1899. Obecnie kościół. Cerkiew jest położona bardzo malowniczo wśród drzew, w północnej części wsi.

Płazów. Nieużywana (od 1947) cerkiew greko-katolicka pw. Zaśnięcia Matki Bożej z 1936. W latach 50. - magazyn.

Zabytkowa cerkiew pw. Narodzenia NMP w Gorajcu. Jeden z najcenniejszych zabytków budownictwa cerkiewnego w Polsce. Za datę jej powstania pierwotnie przyjmowano rok 1764, jednak najnowsze badania wskazują na rok 1594.

Kowalówka / Żuków. Cerkiew greko-katolicka pw. Narodzenia NMP. Powstała w 1902 r. przez rozbudowanie wcześniejszej z 1767 r.

Ten budynek już znacie. Jest to cerkiew w Lublińcu Nowym pw. Przemienienia Pańskiego z 1907 roku

Cerkiew w Starym Lublińcu z 1927 r. Obecnie kościół.

Niemal przy każdej cerkwi znajdował się cmentarz więc wrzucam kilka fotek z nagrobkami

A tutaj jest bardzo fajna mapka z zaznaczonymi cerkwiami

Zarówno mapkę jak i opisy cerkwi "zerżnąłem" stąd:
http://www.roztocze.horyniec.net/Roztocze/Html/cerkwie.htm

Trasa
http://www.bikemap.net/route/1816001#lat=50.246032705298&lng=23.278339873046&zoom=11&maptype=terrain

Dystans - 152 km
Śrenia 20.4

I to byłoby chwilowo na tyle.
Z większych atrakcji Roztocza nie udało mi się nawiedzić bunkrów Linii Mołotowa. Być może wiosną zrobię podobną wycieczkę jak ta z cerkwiami, tyle że w roli głównej będą bunkry.
Na deser zostawiłem jeszcze kilka "perełek": Morskie Oko. gołoborze, skamieniały las itp. :)

Zgodnie z zapowiedzią jutro tj. już dzisiaj :lol: wrzucę mapkę z zaznaczonymi najpopularniejszymi atrakcjami Roztocza
« Ostatnia zmiana: 5 Maj 2013, 14:31 Dream Maker »

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
« 5 Wrz 2012, 09:22 »
No super trasę zrobiłeś. Piękne zestawienie cerkwi.
Widzę że "umyli" cerkiew w Radrużu. Normalnie jej nie poznałem. Według mnie wcześniej wyglądała ładniej i miała klimat.

Z większych atrakcji Roztocza nie udało mi się nawiedzić bunkrów Linii Mołotowa. Być może wiosną zrobię podobną wycieczkę jak ta z cerkwiami, tyle że w roli głównej będą bunkry.

No to się lepiej śpiesz, bo mądre głowy z Nadleśnictwa Lubaczów rozpoczęły akcje kratowania, murowania i zasypywania schronów. Przez 65 lat nikt sobie krzywdy nie zrobił, a teraz nagle stały się niebezpieczne :icon_twisted:
Jeżdżę aby jeść.

Offline Mężczyzna anu

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.05.2009
« 5 Wrz 2012, 10:00 »
Po Roztoczu (Południowym) można jeszcze pojechać szlakiem dawnych wsi Ukraińskich. Ale to coś dla koneserów, bo nie pozostał tam kamień na kamieniu, a raczej deska na desce.  Jedynie ślady to zdziczałe drzewa owocowe, fragment fundamentów, zagubione krzyże - generalnie nic spektakularnego.

Tu jest w miarę kompleksowy spis tych wsi:
http://freeride_roztocze.republika.pl/

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 5 Wrz 2012, 17:33 »
Z Prusia jadę do Siedlisk. Droga na mapie wygląda elegancko. Rzeczywistość jednak ma się tak:
czyli lipa - robią drogę..... a był to taki fajny trakt przez las...

• Marin
« 5 Wrz 2012, 21:11 »
czyli lipa - robią drogę..... a był to taki fajny trakt przez las...
Robią drogę wojewódzką >:(

• Marin
« 5 Wrz 2012, 21:19 »
Dream Maker już tyle razy byłem na Roztoczu i kilka razy szukałem bunkrów i nic z tego. W tym roku byłem prawdopodobnie najbliżej w Starym Bruśnie, tubylcy mówili,że jeden z bunkrów usytuowany jest na skraju lasu niedaleko cmentarza w lesie. Niestety nie znalazłem.
Może na podstawie Twojej wycieczki po bunkrach i opisach wreszcie coś zobaczę.
Pozdrawiam

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
« 5 Wrz 2012, 21:51 »
Dream Maker już tyle razy byłem na Roztoczu i kilka razy szukałem bunkrów i nic z tego. W tym roku byłem prawdopodobnie najbliżej w Starym Bruśnie, tubylcy mówili,że jeden z bunkrów usytuowany jest na skraju lasu niedaleko cmentarza w lesie. Niestety nie znalazłem.

Jest po drugiej stronie drogi niż wejście na cmentarz.

Tu masz zaznaczone wszystkie schrony. http://kriepost.org/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=3
Włącz sobie satelitę to Ci będzie łatwiej zlokalizować.

A tu http://roztoczewschodnie.pl/roztocze-wschodnie/linia-molotowa-na-roztoczu/178-linia-molotowa-lokalizacje-gps.html naniesione na mapy (nota bene "pożyczone" ze strony mojego kolegi). Tylko wydrukować i w teren :)

Jeżdżę aby jeść.

Offline Dream Maker

« 5 Wrz 2012, 22:29 »
Oto link do mapki

http://goo.gl/maps/K7T7e

Nie wiem dlaczego, ale nie mogłem zaznaczyć więcej pozycji :-\
Mapka była robiona "na szybko" więc może mieć braki ;)

Dzisiaj w ramach "bonusu" do wczorajszej wycieczki odwiedziłem 3 cerkwie położone "rzut beretem" ode mnie. :)
Była to mała przejażdżka - raptem 30 km i jakieś 2 godziny pedałowania takową trasą
http://www.bikemap.net/route/1819664

nr 1

Cerkiew w Moszczanicy pw. Św. Michała Archanioła z 1719 roku

nr 2

Opuszczona cerkiew w Cewkowie pw. św. Dymitra Męczennika z 1844 roku.

nr 3

Nieużywana cerkiew w Starym Dzikowie z 1904 r.

Jako ciekawostkę napiszę, że Andrzej Wajda kręcił w niej kilka scen do "Katynia".

Powyższe 3 zdjęcia są autorstwa Piotrka Butryna

@ gagarin
Do wiosny może wszystkich nie zawalą ;) Urzędasy w ten sposób strzelają sobie w kolano. Przecież ta część Roztocza ma do zaoferowania turystom tylko cerkwie i owe bunkry. Uznali zapewne, że bunkry są rzadko nawiedzane to trzeba zrobić z nimi porządek :(

@ paweł dmitruk
Bunkry odwiedzę dopiero na wiosnę.

Dzięki dla wszystkim odwiedzających. Szczerze mówiąc nie spodziewałem się aż takiego zainteresowania.
Cieszę się, że choć jedną osobę zachęciłem do odwiedzenia Roztocza :)
W piątek z rana uciekam na chwilę z PL i roztoczańskie wycieczka zostają tymczasowo zawieszone.

« Ostatnia zmiana: 12 Lut 2013, 21:58 Dream Maker »

Tagi: lubelskie 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum