Nadszedł czas na ostatnią jednodniówkę w tym roku
(chyba że grudzień będzie łaskawy to wtedy być może gdzieś się poszwędam jeszcze
)
Jest to najdłuższa wycieczka ze wszystkich dotychczasowych. Wyróżnia ją też fakt, że jest ona tematyczna - w całości poświęcona cerkwiom.
Niemal w każdej mijanej przeze mnie wsi była cerkiew więc - jak to mam w zwyczaju - nie będę się rozpisywał. Wszak każda cerkiew ma swoją (niekrótką) historię.
Najpierw będzie fotka a pod nią krótki opis, później następna fotka i następny opis itd.
Cerkiew w Ułazowie pw. Św. Dymitra Męczennika z 1848 r. Częściowo spalona w 1986 r. przez co zatraciła swój pierwotny charakter. Odrestaurowana. Obecnie kościół rzymskokatolicki.
Cerkiew pw. Narodzenia Matki Bożej w Niemstowie z 1910 r
Ruiny cerkwi pw. św. Jura z 1910 roku w Cieszanowie. W latach 50. wykorzystywana jako magazyn. Nieużytkowana.
Nowe Sioło. Cerkiew pw. Św. Eliasza z 1907 roku. Obecnie kościół.
Cerkiew w Chotylubiu. Wzniesiona ok. 1888 r., odnowiona w 1984.
Cerkiew pw. św. Praskewii z 1790 roku w Nowym Bruśnie.
W Nowym Bruśnie znajduje się również cmentarz wojenny z I wojny światowej. Ma on charakter usypanych wałów na których są usytuowane tabliczki. Cmentarz znajduje się w lesie, około 300 metrów od drogi Nowe Brusno - Płazów. Jest tabliczka przy drodze więc łatwo trafić.
Z Brusna jadę do Radruża. Tuż przed Horyńcem jakiś idiota rzuca we mnie 2 litrową colą z mijającego mnie samochodu
Na szczęście zamiast we mnie trafia w tylną część bagażnika. Wszystko kończy się tylko na złamanym odblasku i wyrwanym zatrzasku z błotnika.
Cerkiew grekokatolicka w Radrużu pw. św. Praskewii. Wzniesiona prawdopodobnie ok. 1583 r.
W Radrużu jest jeszcze jedna cerkiew - pw. św. Mikołaja Cudotwórcy, wzniesiona w 1931 roku - obecnie kościół rzymskokatolicki.
W Horyńcu na trasie w stronę Dziewięcierza znajduje się pomnik na mogile żołnierzy polskich ,którzy zginęli za ojczyznę podczas walk z bolszewikami w 1920. Tuż za nim znajduje się cmentarz ukraiński. Cerkwi jednak brak.
Cerkwisko w Dziewięcierzu Moczarach. Pozostałość po cerkwi greko-katolickiej pw. Podniesienia Krzyża Świętego wzniesionej w 1838 r.
W tejże miejscowości przychodzi mi sms z informacją, że jestem na Ukrainie
Stawki są niczego sobie: 4.94 zł za minutę do PL, sms 1,51 zł
Werchrata. Crekiew greko-katolicka pw. św. Jerzego z 1910. Obecnie kościół rzymskokatolicki pw. św. Józefa Robotnika.
Cerkiew w Prusiu pw. Narodzenia Matki Bożej z 1889 roku. Jak ktoś chce zobaczyć wnętrze to musi pofatygować się do sołtysa, który posiada klucze do tejże cerkwi.
Z Prusia jadę do Siedlisk. Droga na mapie wygląda elegancko. Rzeczywistość jednak ma się tak:
Cerkiew pw. św. Mikołaja w Siedliskach. Zbudowana przez księcia Pawła Sapiehę w 1901 roku
Hrebenne. Zabytkowa cerkiew greko-katolicka pw. św. Mikołaja. Zbudowana ok. 1685 i przebudowana w 1797. Jak dla mnie - najładniejsza ze wszystkich.
Cerkiew pw. św. Praskewii w Korniach, zbudowana w 1910 roku
Cmentarz w Teniatyskach. Gdzieś w pobliżu miały być ruiny cerkwi. Niestety nie znalazłem ich
Ruiny cerkwi pw. św. Praskewii w Kniaziach koło Lubyczy Królewskiej. Cerkiew wzniesiono prawdopodobnie w 1806 roku. Była jedną z największych świątyń, jakie wzniesiono we wsiach południowo-wschodniej Polski
Cerkiew w Woli Wielkiej pw. Opieki Matki Bożej z 1755 roku
Cerkiew w Łówczy z 1799 roku, rozbudowana w 1899. Obecnie kościół. Cerkiew jest położona bardzo malowniczo wśród drzew, w północnej części wsi.
Płazów. Nieużywana (od 1947) cerkiew greko-katolicka pw. Zaśnięcia Matki Bożej z 1936. W latach 50. - magazyn.
Zabytkowa cerkiew pw. Narodzenia NMP w Gorajcu. Jeden z najcenniejszych zabytków budownictwa cerkiewnego w Polsce. Za datę jej powstania pierwotnie przyjmowano rok 1764, jednak najnowsze badania wskazują na rok 1594.
Kowalówka / Żuków. Cerkiew greko-katolicka pw. Narodzenia NMP. Powstała w 1902 r. przez rozbudowanie wcześniejszej z 1767 r.
Ten budynek już znacie. Jest to cerkiew w Lublińcu Nowym pw. Przemienienia Pańskiego z 1907 roku
Cerkiew w Starym Lublińcu z 1927 r. Obecnie kościół.
Niemal przy każdej cerkwi znajdował się cmentarz więc wrzucam kilka fotek z nagrobkami
A tutaj jest bardzo fajna mapka z zaznaczonymi cerkwiami
Zarówno mapkę jak i opisy cerkwi "zerżnąłem" stąd:
http://www.roztocze.horyniec.net/Roztocze/Html/cerkwie.htm Trasa
http://www.bikemap.net/route/1816001#lat=50.246032705298&lng=23.278339873046&zoom=11&maptype=terrainDystans - 152 km
Śrenia 20.4
I to byłoby chwilowo na tyle.
Z większych atrakcji Roztocza nie udało mi się nawiedzić bunkrów Linii Mołotowa. Być może wiosną zrobię podobną wycieczkę jak ta z cerkwiami, tyle że w roli głównej będą bunkry.
Na deser zostawiłem jeszcze kilka "perełek": Morskie Oko. gołoborze, skamieniały las itp.
Zgodnie z zapowiedzią jutro tj. już dzisiaj
wrzucę mapkę z zaznaczonymi najpopularniejszymi atrakcjami Roztocza