Autor Wątek: Sakwy CROSSO  (Przeczytany 171109 razy)

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Odp: Sakwy CROSSO
« 16 Paź 2019, 23:48 »
Możesz sobie tam założyć kółeczka takie jak do kluczy i na nie zakładać haki.

Offline Mężczyzna M-kwadrat

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 31.07.2012
« 20 Paź 2019, 11:01 »
Nie mam w tej chwili możliwości pomierzenia ani wielkości tego otworu do ekspanderów ani szerokości haka w sakwie ale z jakiegoś powodu w KHy rowerze nie używamy tej kombinacji.

edit: pomierzyłem. Hak ma jak pisano wyżej 16 mm, pokazany otwór ma około 12 mm w szerszym i 8 mm w węższym miejscu.

Jeżeli nawet ograniczeniem nie były rozmiary to kształt płaskownika z otworem jest taki, że hak od sakwy nie wchodzi tam łatwo przy jej zakładaniu. My zahaczamy dolny hak o poziomy element bagażnika ciut wyżej.

Mając obawy czy hak się nie zsunie (nam się nigdy nie zsunął) można gdzieś na tym pręcie zacisnąć ciasno czarną opaskę zaciskową (tytyrytkę). Po odcięciu wystającego wąsa zostanie prawie niewidoczny element blokujący ruchy haka.
« Ostatnia zmiana: 20 Paź 2019, 11:20 M-kwadrat »

Offline Mężczyzna Nieftrol

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.06.2019
« 29 Paź 2019, 18:04 »
Przymierzałem w sklepie. Potwierdza się wersja M-kwadrat. Dzięki za podpowiedź

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 15 Cze 2020, 15:10 »
Znowu jakaś nowość w Crosso (ja przynajmniej wcześniej nie widziałem) Dry-X-66
http://crosso.pl/pl/produkt/dry-x-66/

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
« 7 Lip 2020, 23:33 »
O, ktoś chce być jak Carradice CarraDry.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 8 Lip 2020, 01:28 »
Tu jest chociaż mniej więcej spasowana klapa z główną komorą, a w Crosso oczy bolą gdy się patrzy na to rozjechanie czarnych fragmentów.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
« 8 Lip 2020, 01:39 »
Mam te Carradice i tak różowo jak na zdjęciu nie jest - klapa pasuje tak sobie. Nie zmienia to jednak faktu, że to doskonałe sakwy, które wygrywają w przedbiegach systemem mocowania.

Te Crosso to jak wyczytałem dalej rolowane sakwy tylko teraz z klapą. Nie wiem co to rozwiązuje - klapa ma być łatwiejsza w otwieraniu/zamykaniu, ale to musi iść w parze z otwartą górą sakwy pod klapą, ewentualnie na górze można dać rękaw ściągany sznurkiem i na to klapa. Albo ja jakoś źle te zdjęcia odczytuję (na stronie są tragiczne i nie pokazują produktu)
« Ostatnia zmiana: 8 Lip 2020, 01:46 Siara_iwj »

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 8 Lip 2020, 08:30 »
Po prostu tak samo jak Experty. Mnie to nie przekonywało i nie przekonuje. Jak kupowałem pierwsze sakwy to były to Classiki, później też szukałem Classików,ale już nie było i kupiłem Ortlieby Back Roller Plus. Chciałem kupić Back Packer właśnie ze względu na klapę, ale musiałbym wtedy dopłacić 50% ceny Back Rollerów. Trochę żałuję, że jednak nie dopłaciłem.
Uważam, że Crosso zrobiło błąd wycofując się z Classików. To były ich najładniejsze sakwy i najsensowniejsze wielkościowo. Te Dry-X wyglądają trochę lepiej niż Dry, ale szału nie ma, a cena prawie x2. Dry są koszmarne z wyglądu (przepraszam użytkowników  ;) ), a jedyna ich zaleta to cena.
Cieszę się, że na przestrzeni tych już kilkunastu lat udało mi się zgromadzić 3 komplety małych sakw(sakiew?) Crosso Classik, choć już ładnych kilka lat temu musiałem obdzwonić chyba kilkanaście sklepów zanim trafiłem na komplet Classików w jedynym słusznym kolorze zielonym (może nie jedyny, bo każdy komplet mam w innym kolorze, ale na pewno najładniejszy).

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 8 Lip 2020, 09:50 »
Mam taką samą opinię.

Mocowanie Classików było do kitu - w pierwszych były cienkie i się odginały, w kolejnych pogrubili i problem gięcia zniknął, ale pozostało ich uciążliwe zakładanie a jeszcze bardziej zdejmowanie. Wiele razy kląłem na nie kiedy musiałem szybko wsiadać do pociągu który stawał na moment.

Za to komfort korzystania w drodze nieporównanie większy niż tych rolowanych cholerstw. Odpinam, wkładam/wyjmuję, zapinam i koniec. I niech mi nikt nie mówi że porządne sakwy rolowane też są tak samo wygodne. Mam rolowane Crosso Dry, Vaude i Ortlieby. Wszystkie podobnie niewygodne w tej kwestii (Ortlieby najbardziej).

Offline Mężczyzna Rowerownik

• Miasto: Okolice Wrocławia
  • Na forum od: 18.05.2014
« 6 Sie 2020, 20:05 »
Jedyny problem jaki miałem dotychczas z moimi sakwami Crosso Dry to były pękające oringi przy dolnych hakach, tym razem ścięło mi łebki nitów mocujących górny hak. Na szczęście mam nawyk zbierania trytek z drogi i jedna z nich świetnie sprawdziła się do naprawy. Teraz hak zamocuję na śruby z podkładkami sprężynującymi, powinien być spokój na kolejne lata 

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 6 Sie 2020, 20:08 »
a nie połamałeś jeszcze tej płyty do której są przynitowane? ;)

My home is where my bike is.

« 6 Sie 2020, 20:25 »
a nie połamałeś jeszcze tej płyty do której są przynitowane? ;)
nom widać rysy ale póki co trzyma się w całości dam większe podkładki może przedłuża żywot
a co Tobie rozlazły się płyty?
Nie będzie spokoju, bo już widać, że przeciera się materiał sakwy od krawędzi płyty. Podklej od strony płyty cały pasek wzdłuż krawędzi, póki jeszcze nie ma w nim dziury...
Yhm przeciera ale nie za szybko, 5 lat juz z nimi śmigam ale podklejenie to niegłupi pomysł.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 6 Sie 2020, 20:30 »
Po paru latach właśnie tam gdzie były nity, zaczęły się pęknięcia. Oczywiście nawet z połamaną płytą haki trzymają się na materiale, ale daleko to bym już z tym nie chciał jeździć ;)

My home is where my bike is.

« 10 Sie 2020, 20:27 »
Yhm przeciera ale nie za szybko, 5 lat juz z nimi śmigam ale podklejenie to niegłupi pomysł
Zobacz na oba dolne narożniki. Tam ten proces jest najszybszy.
To samo co i u góry czyli w miarę ok

Po paru latach właśnie tam gdzie były nity, zaczęły się pęknięcia. Oczywiście nawet z połamaną płytą haki trzymają się na materiale, ale daleko to bym już z tym nie chciał jeździć ;)

A jak wygląda sytuacja w nowych wersjach DRY i TWIST, też stosuję te same płyty plastikowe i mocowanie haków na nity?

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 8 Maj 2022, 13:20 »
Karol z Kołem się toczy zamówił u Crosso kilka sakw i teraz je sprzedaje.
Wizualnie i funkcjonalnie wyglądają ok. Cena jednak zabija :(
https://kolemsietoczy.pl/sakwy-rowerowe-kolem-sie-toczy/
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum