Autor Wątek: Sakwy CROSSO  (Przeczytany 171069 razy)

Paolo

• Gość
Odp: Sakwy CROSSO
« 23 Cze 2007, 13:46 »
Cześć...
Chciałbym się zapytac osoby, które podróżuja z pełnym zestawem sawk ( przód + tył + wór) jaka jest waga pełnego załadowania?
Napiszcie proszę jaki ciężar towarzyszy Wam w czaie wypraw
Pozdrawiam
Paolo

Offline Mężczyzna mordimer

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 15.06.2006
    • http://www.wyprawy.yoyo.pl
« 23 Cze 2007, 15:15 »
trudno na oko ocenic ile to wazyc moze, bo nigdy nie sprawdzalem na wadze tego
na przodzie zabieram spiwor, czesci z namiotu, buty, butle gazowa... to moze wazyc z 5 do 7kg, a z tylu to ciuchy ogolnie, drobny sprzet, czesci zapasowe, no moze z 10kg tam sie znajduje

to chyba tez zalezy od charakteru wyprawy, na jak dlugo i co koniecznie trzeba jeszcze zabrac

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 23 Cze 2007, 15:22 »
Ja spokojnie pakowałem się do kompletu sakw crosso Expert. Ubranie , namiot 4,5kg, śpiwór (badzo mały), mata samopompująca (wielkości alumaty), ubrania, narzędzia itp. W sakwach zostawało jeszcze dużo wolnego miejsca. Nie wiem co ludzie zabierają, że im jeszcze wory są potrzebne i czasami przeczpki :) Do głowy przychodzi mi jeszcze kuchenka, gary i może jakieś cieplejsze buty i druga zmiana ciepłej odzieży-tych rzeczy nie zabieram ze sobą. Trudno ocenić ile to waży, ale dla porównania to na miesiąć jazdy biorę neiwiele więcje niż na 5dni. Może w lipcu jak będę jechał to zważę cały zestaw.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Paolo

• Gość
« 23 Cze 2007, 15:36 »
Więc waga roweru + załadunku w okolicach 50kg? Przypuśćmy, że rower ok. 13-15kg.
Pytam, gdyż prawdopodobnie będę transportował rower samolotem transkontynentalnie więc po prostu zaciekawiło mnie jakim to balstem dysponujemy na wyprawach, a dla mnie jaki to będzie nadbagaż po prostu ;)
Pozdrawiam
Paolo

Offline bighunter

• Miasto: Suwałki
  • Na forum od: 14.06.2006
« 23 Cze 2007, 18:42 »
u mnie 45kg wazy rower + przednie + tylne +wor

witex

• Gość
« 24 Cze 2007, 14:52 »
Witam.
Cały komplet zaladowanych sakw dry wazyl u mnie 47 kilo , i mysle ze jeszcze sporo rzeczy moglbym zapakowac. Jednak juz wiem ze nie mam sensu tyle rzeczy brac (jedzenia) gdy jedzie sie np przez slowacje  gdzie jest taniej i mozna tam wszystko kupic.

Online Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 26 Cze 2007, 00:18 »
Ważone rok temu na lotnisku: razem z rowerem 33 kg + ok 3 kg w torbie na kierownicy, którą bralem z sobą jako bagaż podręczny. Naprawdę nie wiem co takiego trzeba z sobą zabrać, by wyszło 47 kg w samych sakwach. Oczywiście żadnego wora nie biorę, nawet namiot znajduje swoje miejsce w jednej z przednich sakw, bo inaczej nie wiedziałbym czym ją wypelnić.

witex

• Gość
« 26 Cze 2007, 08:58 »
To był  mój pierwszy wyjazd i zdecydowanie przesadzilem z iloscia jedzenia(ryz i gorace kubki mam jeszcze do dzis;) + za duzo bulti do kuchenki + za duzo ubran itd. Moja wycieczka trwala tylko 3tyg. a ekwipunku mialem chyba na 2 miesiace.  Zmylila mnie wielkosc calego zestawu, w koncu było tyle miejsca ze trzeba bylo to jakos zapelnic;) Teraz    wziałbym połowę tych rzeczy albo jescze mniej. Pozdrawiam.

Offline bighunter

• Miasto: Suwałki
  • Na forum od: 14.06.2006
« 26 Cze 2007, 16:26 »
Paolo skoro planujesz podroz transkontynentalna bedziesz pewnie potrzebowal sprzetu troszke zroznicowanego glownie ubran radze brac jak najmniej bawelny z przyczyn wiadomych.

Offline Jarek P.

• Miasto: Bochnia-Nowy Wiśnicz
  • Na forum od: 05.09.2007
« 28 Lut 2008, 13:29 »
Czy sakwy Crosso można zamontować tylko do bagażnika Crosso ?

Online Kobieta magdad

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.08.2006
    • http://www.bajkers.com
« 28 Lut 2008, 13:42 »
Nie. Może być to dowolny bagażnik, byleby hak dolny od sakwy mieścił się w dolnym mocowaniu. Pamiętam, że na początku miałam bażnik Authora, który nie spełniał tego warunku.

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 28 Lut 2008, 13:43 »
Do każdego bagażnika o średnicy rurki 10mm posiadającego na dole uchwyty do zaczepienia haka. Ten bagażnik crosso jest obecnie najciekawszą propozycją na rynku wśród aluminiowych bagażników do 100zł.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna tomeko

• Miasto: Radzików
  • Na forum od: 11.01.2008
« 28 Lut 2008, 15:19 »
Zakupiłem i bagażnik i sakwy, jeszcze nie testowałem na wyjeżdzie ale potwierdzam, że w tym przedziale cenowym i do zastosowań turystycznych jest to jak najbardziej najciekawsza propozycja (analizowałem dosć długo), ja polecam.
Jeśli bagażnik nie ma dolnego mocowania można dokupić specjalne uchwyty w Crosso za 4zł za 2 szt. mocowane pod zacisk, podaję link: http://www.crosso.pl/pages/produkty/akcesoria/adaptery.php .

Offline Jarek P.

• Miasto: Bochnia-Nowy Wiśnicz
  • Na forum od: 05.09.2007
« 1 Mar 2008, 18:36 »
Dzięki za opinie, już jestem zdecydowany jest tylko problem braku górnych otworów montażowych u mnie w ramie. http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2.html?PT=53069745&PZTA=8&HNT=T
pisze że do bagażników Tubus ale wydaje mi się, że do Crosso też będzie pasować.

Offline Mężczyzna tomeko

• Miasto: Radzików
  • Na forum od: 11.01.2008
« 2 Mar 2008, 22:36 »
Cytat: "Michał Wolff"
To jakiej firmy jest bagażnik dla tych obejm nie ma znaczenia - pasować będą do każdego

Za Michałem, dokładnie bez znaczenia jest jaki to bagażnik. Ja nie miałem też górnych otworów do mocowania bagażnika w swojej ramie i dokładnie na te obejmy Tubusa zamocowałem swój tylny bagażnik Crosso. jedna tylko uwaga, należy prezyzyjnie dobrać rozmiar. Ja aby uniknąć problemów na tym polu zawiozłem swój rower do bikemana i tam panowie zmierzyli średnicę rurek i sprzedali mi stosowne (w moim przypadku 21-22mm). Niestety jak zacząłem montować okazało się, że w tym wymiarze są zbyt małe, nie mogłem zacisnąć obejm na rurkach. Troszkę mnie to "zagotowało :D " ale pojechałem i mi wymienili bez problemu na większy rozmiar. Kolejny dostępny to 24-25, kupiłem go w ciemno myśląc, że będzie na 100% dobry. Jakież było moje zaskoczenie gdy okazało się, że to obejmy są zbyt luźne i nie zaciskają się na rurkach. Widać moje rurki mają 23mm :mrgreen: . Zastosowałem zwykłe gumowe uszczelki okienne jako owijka dla rurki pod te obejmy. Rama jest chroniona i obejmy sztywno trzymają bagażnik. Naprawdę polecam, dobry patent.

[ Dodano: Nie Mar 02, 2008 10:39 pm ]
Tutaj masz dostepne wymiary:
http://www.bikeman.pl/product_info.php/products_id/825

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum