Autor Wątek: Sakwy CROSSO  (Przeczytany 171127 razy)

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
Odp: Sakwy CROSSO
« 1 Cze 2011, 00:28 »
Cytat: "dudi"
Nie wiem jak z wodoszczelnością classików, ale zamiast nich wziąłbym te sakwy

Przy cenach (387,03 z wysyłką za Back-Roller Classic) w Outdoorpro lepiej chyba brać z Polski, biorąc pod uwagę koszty wysyłki różnica naprawdę niewielka, a przynajmniej jest wybór kolorów (w tym momencie nie mają, ale idzie dostawa - pytałem) i w razie konieczności oddania do naprawy gwarancyjnej nie trzeba odsyłać do Niemiec.

Cytat: "dudi"
A tak w ogóle to DRY używa mnóstwo osób i raczej nikt nie narzeka, a stosunek jakość/cena najlepszy. I nie przemakają :)

Moje Dry'e totalnie zniszczyłem po 2 sezonach - oby Ortlieb okazał się solidniejszy :P

Offline Muskat

• Miasto: Zabrze
  • Na forum od: 05.04.2011
« 2 Cze 2011, 22:43 »
Co myślicie o połączeniu dużego Experta na tył i małego Dry na przód? dwa experty to znacznie za wysoka cena do zysków... jeden się przyda bo liczne kieszonki mimo wszystko są potrzebne... a Dry znowu ma zaletę jedna dość duża komora która będzie uzupełnieniem tyłu... tak sobie wymyśliłem do tego można by Dry założyć na tył jadac na b. krótki wyjazd... Jutro pewnie będę zamawiał taki zestaw by można było wyruszyć w teren bo moje ubiegłe sakwy no-name wytrzymały lata chociaż z przygodami w terenie :D obecnie są już nie reformowalne ;)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 2 Cze 2011, 22:47 »
A co tu może być źle?
Nie mam expertów, ale duże classic i małe dry.
Jak jadę na 2-3 dni to biorę tylko te małe na tył, a jak jadę na cały dzień a pogoda jest zmienna, czy z innego powodu muszę zabrać więcej niż pod siodło, to zabieram jedną dry na bagażnik.
Wszystko działa.

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
« 14 Cze 2011, 06:36 »
Cytat: "Pumpernikiel"

Po barierkach nie szorowałem za to w starej wersji (czyli materiał jak w nowej z tyłu) po roku pojawiły się przetarcia, nie na wylot tylko materiał się wyciera w miejscu gdzie sakwa styka się z bagażnikiem i w szczególności z hakiem. Nic strasznego ale kiedyś pewnie będzie trzeba podkleić.
http://imageshack.us/photo/my-images/42/1008741.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/846/1008742c.jpg/

Mnie się zrobiły identyczne przetarcia, zwłaszcza w jednej sakwie, której używam najczęściej. Próbowałem reklamować u Crosso (wysłałem zdjęcia i skan paragonu), ale dostałem w odpowiedzi:
"Niestety takie uszkodzenia nie podlegają reklamacji. Mogę zaproponować Panu zakup w naszym sklepie internetowym zestawu naprawczego w kolorze czarnym i podklejenie przetarć."

Mając w perspektywie zrobienie się dziur na wylot postanowiłem jakoś zabezpieczyć miejsca styku z hakiem i klamrą. Godzinę roboty (okleiłem wszystkie 4 sakwy) i pół szpulki taśmy izolacyjnej później:

Offline owca

• Miasto: Łódź/Piotrków Tryb.
  • Na forum od: 18.02.2011
« 14 Cze 2011, 12:26 »
A ja mam pytanie trochę z innej beczki...

Próbowaliście kiedyś zamontować duże sakwy na low riderze? Dlaczego sakwy na przód mają tylko 35l? Czy jedynym powodem jest to, że 60l na przednim kole to za dużo czy może są inne powody?

A dlaczego takie pytanie? Potrzebuję dużych sakw w 2 różnych miastach. Jeden zestaw dużych Crosso Dry mam od dłuższego czasu i chcę kupić kolejne taki komplet do drugiego roweru. I zastanawiam się czy jakbym kiedyś potrzebował kiedyś 4 sakwy, to czy da się zamontować duże Dry na low ridera.

Offline szczypek45

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.04.2009
« 14 Cze 2011, 23:27 »
Sakwy przednie mają mniejszy rozstaw haków niż sakwy tylne.  Tylne sakwy crosso nie będą pasować do low-ridera tejże firmy, gdyż rozstaw haków nie pasuje.

Offline owca

« 15 Cze 2011, 09:12 »
Niedobrze :|
A próbował ktoś testować coś takiego na jakimś innym low riderze niż Crosso?

Offline Mateusz

• Na forum od: 13.06.2010
« 15 Cze 2011, 13:13 »
Medawc, jak rozumiem u Ciebie przetarcie i dziury powodują haki i elementy samej sakwy, a nie elementy bagażnika?
Bo jeśli tak to Panowie z Crosso (z całą sympatią) nie mają racji. Powinieneś ponownie zareklamować sakwy.

Materiały w tym przypadku są niepełnowartościowe (za słabe by nie wycierac się na wylot od haków), albo konstrukcja sakwy jest wadliwa (niezabezpieczone haki) - albo oba przypadki naraz. Inaczej sprawa wygląda jeli te uszkodzenia robi bagażnik.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 15 Cze 2011, 16:14 »
Ja haki dla pewności zabezpieczyłem rurką termokurczliwą, tym największym dostępnym kalibrem. Zabezpieczona, i sakwa, i bagażnik.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna tpiatek

• Miasto: Busko-Zdrój/Kielce
  • Na forum od: 02.05.2011
    • http://tpiatek.fotolog.pl/
« 17 Cze 2011, 14:01 »
Ma ktoś czarne sakwy crosso dry? Zastanawiam się czy to dobry pomysł.. pewnie jedzenie zagotuje się w środku bez korzystania z kuchenki :)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 17 Cze 2011, 14:09 »
Mam czarne i nie zauważyłem negatywnych skutków cieplarnianych. Podczas jazdy sakwy skutecznie się chłodzą, więc zawsze w nich na dnie jest nawet chłodno. :)

Offline owca

« 17 Cze 2011, 14:10 »
Cytat: "tpiatek"
Ma ktoś czarne sakwy crosso dry? Zastanawiam się czy to dobry pomysł.. pewnie jedzenie zagotuje się w środku bez korzystania z kuchenki :)

Wszystkie sakwy są i tak w większości czarne, więc kolor przedniej wstawki już nie robi takiej różnicy.

Offline Mężczyzna gagarin

• Na forum od: 10.12.2010
« 17 Cze 2011, 14:23 »
Mam czarne. Z tym nagrzewaniem to jakiś mit jest chyba :)
Jeżdżę aby jeść.

Offline Mężczyzna Keto

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 10.06.2009
« 17 Cze 2011, 21:41 »
Potwierdzam, z tym czarnym kolorem to trochę przesada, że sakwy się wybitnie nagrzewają. Miałem do porównania niebieskie Crosso Dry (tzn. niebieski przód a reszta czarna) oraz czarne Crosso Dry i zawartość według mnie tak samo się grzała w przypadku czarnych i niebieskich sakw. Jak jedzie się w pełnym słońcu przez kilka godzin to każde sakwy będą się nagrzewały, tzn. ich zawartość. Nie sądzę, aby poszczególne kolory sakw miały aż taki znaczący wpływ na wyraźną różnicę w temperaturze panującej wewnątrz.

Offline szczypek45

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.04.2009
« 17 Cze 2011, 22:16 »
Ja również mam czarne. To, że może Ci się coś zagotować w środku to prawda, ale nie jest to zależne od koloru, lub jest zależne w bardzo małym stopniu. Jak będzię 40 stopni Celsjusza to nawet biały kolor nie pomoże:)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum