Autor Wątek: Sakwy CROSSO  (Przeczytany 171079 razy)

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Odp: Sakwy CROSSO
« 24 Mar 2008, 19:29 »
Bagażnik Crosso:

Bagażnik Tubus Cargo:

Jak dla mnie to bardzo podobna konstrukcja ocierająca się o plagiat.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

« 24 Mar 2008, 20:18 »
Te 35kg to zabieg marketingowy, lepiej wygląda niż 25kg. Trzeba jednak przyznać, że przebijanie numerów jest podejrzane.

Opatentować można jakieś szczególne rozwiązanie (wynalazek), a nie bagażnik rowerowy jako całość. Tutaj wchodzą w grę autorskie prawa majątkowe.

Dla mnie to też najlepszy alu dostępny na rynku. Z  drugiej strony to za dużej konkurencji nie ma.

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
« 24 Mar 2008, 21:03 »
Aż poszedłem do garażu sprawdzić czy na moim bagażniku też jest przebity numer. Faktycznie tak jest. Kupiłem ten bagażnik w 2006 r. Mnie to nie przeszkadza. Producent podaje, że nośność wynosi 35 kg więc widocznie tyle gwarantuje. Byłem z tym bagażnikiem na wyprawie w Norwegii przez 6 tygodni i nic się z nim złego nie stało. Na początku wyprawy miałem ok. 45 kg bagażu (w tym 12 kg na przednim bagażniku). Oba bagażniki wyglądają bardzo dobrze i myślę, że jeszcze niejedną wyprawę przetrwają. Jak dla mnie tubusy mają zaporową cenę i całe szczęście, że mamy w Polsce te bagażniki crosso. Szkoda tylko, że w sumie tak trudno je kupić.
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
« 25 Mar 2008, 10:00 »
Cytat: "cinek88"
Generalnie nie lubię oskarżać nikogo o oszustwo

Faktycznie, generalnie to niewdzięczna robota.
Jednak, póki co, doszedł nam czwarty bagażnik z przebitym numerem. Czekam zatem na pierwszy bez przebitki. Dla mnie przebijanie numerów jest oszustwem. Zwłaszcza, kiedy dowiaduję się, że Crosso nie jest faktycznym producentem tych bagażników, tylko je skądś sprowadza. Pamiętam, jak wprowadzali ten bagażnik na rynek. Pisali, że zaprojektowali go z zespołem inżynierów. Już wtedy mnie to ubawiło, bo dorabiali sobie niepotrzebną ideologię.
Zwłaszcza, że tego typu produkty, zazwyczaj kupuje się po namyśle, szukając informacji na takim forum

Tak jest oczywiście rozsądniej, ale ja wolałbym polegać na słowie producenta i sprzedawcy. Niestety w tym przypadku już na tej lini są spore rozbieżności.
Ja tam w każdym razie mogę usiąść na moim bagażniku (ważę 80kg) i nic się nie gnie.

Gdyby się gięło od samego statycznego obciążenia, to byłaby katastrofa. Siły dynamiczne działające na taki bagażnik podczas jazdy (zwłaszcza w trakcie wstrząsów lub szarpnięć) są wielokrotnie większe od wskazanych 80 kg.
Cytat: "marek.dembowski"
Producent podaje, że nośność wynosi 35 kg więc widocznie tyle gwarantuje.

Niestety tylko przez dwa lata.

Możliwość wyboru zawsze będzie lepsza od braku takiej możliwości. Jednak by wybór był właściwy, obie strony muszą grać uczciwie.

Offline piszczel

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 09.06.2007
« 25 Mar 2008, 10:42 »
Przed chwilką sprawdziłem swój bagażnik u mnie także przebite z 25 na 35 kg zaczyna się ciekawie  :lol: a swoją drogą ciekawe co na to producent?? a ma może ktoś ten bagażnik ale z nieprzebijanym numerkiem??

Offline Jarek P.

• Miasto: Bochnia-Nowy Wiśnicz
  • Na forum od: 05.09.2007
« 25 Mar 2008, 11:53 »
Ja czekam na swój.

« 25 Mar 2008, 12:33 »
http://www.cl-massload.com.tw/products.php?pid=229
i
http://www.cl-massload.com.tw/products.php?pid=106

Wysłałem maila z zapytaniem o dopuszczalne obciążenie bagażnika i pare innych szczegółów.

pasy

• Gość
« 25 Mar 2008, 15:54 »
Na moim tez jest przebite z 25 na 35. Cala wyprawe wozilem na nim ok 30-40 kg i nadal z  wszystko w porzadku,  wiec nie widze problemu ...

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
« 26 Mar 2008, 00:06 »
Cytat: "pasy"
Na moim tez jest przebite z 25 na 35. Cala wyprawe wozilem na nim ok 30-40 kg i nadal z  wszystko w porzadku,  wiec nie widze problemu ...

tak czytam i ciekawi mnie coraz bardziej cowy tam wozicie mając na tylnym bagażniku 30-40 kg ?

a swoją drogą zastanawiam się czy crosso Was zwyczajnie oszukało

massload sam mialem 14.000 km i wciaz jest cały i zdrowy
… why so serious ?

pasy

• Gość
« 26 Mar 2008, 13:01 »
zdazalo sie ze wozilem 8l wody plus jakies piedoly - mialem tylko tylne sakwy ...

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
« 26 Mar 2008, 15:07 »
Ja zamawiałem dwa bagażniki- dla siebie i kolegi i oba mają to samo. Wychodzi że wszystkie tak mają. Myślę że to trochę nie fair ze strony Crosso bo bagażnik może utrzymać na grzbiecie pewnie i 50 kg (jeżeli ktoś ma tak wielkie sakwy) :D Ale blaszka znamionowa nie ma oznaczać maksymalnej wartości obciążenia tylko bezpieczną granicę wytrzymałości bagażnika. Więc chociaż problem błahy to jednak w pewnym sensie jest to oszukiwanie klientów. Taka fajna firma a takie numery :? Wydaje mi się że to jest sztuczne podnoszenie poprzeczki skierowane na konkurencje :|
W każdym razie bagażnik jak i sakwy (crosso dry) wyglądają bardzo solidnie
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Jarek P.

• Miasto: Bochnia-Nowy Wiśnicz
  • Na forum od: 05.09.2007
« 1 Kwi 2008, 22:51 »
Dostałem bagażnik. U mnie jest przebite z 35 na 25 kg ;-).

Offline Juliusz

• Miasto: Płock/Poznań
  • Na forum od: 16.03.2008
« 2 Kwi 2008, 15:40 »
Ja mam zamiar w najbliższym czasie zamówić sakwy Crosso: Dry (tył) i Classic (przód). Lecz najpierw wysłałem maila z zapytaniem o dostępność przedniego bagażnika.  Oto odpowiedź:

Cytat: "CrossoSklep"
Bagażniki  będą już na dniach. Informacja o dostępności pojawi się na stronie, poza tym poinformuję Pana o tym fakcie emailem.
pozdrawiam

:)
"Stop fearing. Stop panicking. Turn off your TV. Start thinking." N.B.

pasy

• Gość
« 2 Kwi 2008, 18:26 »
Cytat: "CrossoSklep"
Bagażniki  będą już na dniach. Informacja o dostępności pojawi się na stronie, poza tym poinformuję Pana o tym fakcie emailem.
pozdrawiam

Mi dzis odpisali ze beda w przyszłym tygodniu w sprzedaży

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
« 2 Kwi 2008, 18:34 »
och to wasze crosso :-)
w UK, ortlieb roller classic kosztuje >70 funtow, w tym momencie to jest ... hihihih 350 zlotych :-)

pozdr
… why so serious ?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum