Autor Wątek: Sakwy CROSSO  (Przeczytany 187585 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Sakwy CROSSO
« 27 Gru 2012, 00:03 »
jeśli chodzi o worek crosso to postawiony w poprzek zauważalnie zwiększa opory powietrza. lepiej niech zwisa z tyłu ;)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
« 27 Gru 2012, 00:03 »
worek kładzie się na sakwach bocznych i przypina dwoma ekspanderami i nic się nie sturluje ;)

Offline Mężczyzna Karol

« 27 Gru 2012, 00:06 »
jeśli chodzi o worek crosso to postawiony w poprzek zauważalnie zwiększa opory powietrza

nie przesadzaj z tymi oporami, jazda z sakwami to nie wyscig kolarski ;)

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
« 27 Gru 2012, 00:09 »
wór w poprzek blokuje dosteęp do sakw. rackpack też trochę zabiera więc nie skorzystałem z niedawnej opcji prawie-darmowysyłki z globetrotter.de i dalej go nie mam, jeszcze to trzeba rozważyć (chyba że pomarańczowy rack będzie za pół ceny).
Opory powietrza to nie aż taki problem ale ja mam wielki wór "dry" i jest dla mnie za wielki.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 27 Gru 2012, 00:11 »
Sprzedaj Grzesiowi :)

Offline Mężczyzna Karol

« 27 Gru 2012, 00:11 »
wór w poprzek blokuje dosteęp do sakw
zgadzam się, ale odpięcie dwóch ekspanderów i zdjęcie wora to 5 sekund roboty
W worze wożę cały sprzęt biwakowy, ma to swoje zalety

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 27 Gru 2012, 00:16 »
jeśli chodzi o worek crosso to postawiony w poprzek zauważalnie zwiększa opory powietrza

nie przesadzaj z tymi oporami, jazda z sakwami to nie wyscig kolarski ;)
nie mówię o aerodynamicznej sztycy, tylko o żaglu 30x50cm (crosso expert), a to czuć.

zgadzam się, ale odpięcie dwóch ekspanderów i zdjęcie wora to 5 sekund roboty
z tym trzeba uważać, bo worek podskakując na wybojach "ubija" sakwy boczne i jeśli mamy tam ciuchy to może się łatwo zluzować. Na polskich drogach już parę razy gubiłem expander w ten sposób, raz wkręcając go w kasetę...

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Karol

« 27 Gru 2012, 00:20 »
z tym trzeba uważać, bo worek podskakując na wybojach "ubija" sakwy boczne i jeśli mamy tam ciuchy to może się łatwo zluzować. Na polskich drogach już parę razy gubiłem expander w ten sposób, raz wkręcając go w kasetę...
Mnie się to jeszcze nie przytrafiło, ale wszystko możliwe :)
Dlatego stosuję ekspandery aby eliminowały luzowanie się naciągu

Offline Mężczyzna filip0905

• Miasto: Radomsko
  • Na forum od: 27.01.2011
« 27 Gru 2012, 09:13 »
http://sklep.crosso.pl/product.php?id_product=97
Ale jeśli się nie mylę to w tym przypadku rabat nie obowiązuje bo cena jest obniżona

Edit:Przepraszam byłem nie na ostatniej stronie :)
''Tyl­ko mar­twi uj­rze­li ko­niec wojny.'' Platon
''Wojna nie zjada trupów, połyka tylko żywych żołnierzy.'' Curzio Malaparte

Offline Mężczyzna Ernest

• Miasto: Sandomierz
  • Na forum od: 23.12.2012
« 27 Gru 2012, 17:16 »
Ogólnie to szukam sakiewek o pojemnosci 60l.:) I tak sobie przeglądam fora i opinie na temat produktów :) I zastanawiam się poważnie nad crosso. Spróbuje tych dry-ow:) Zastosuje jakieś taśmy na ostre krawędzie aby się nie darły :) Myślicie ,że będą  pasować z moim bagażnikiem

Uploaded with ImageShack.us
Jeżeli jeszcze aktualne to mocowanie dolnego haka przy bagażniku jest, to napiszę jak ja zrobiłem.Kupiłem na początku adaptery z crosso,skracały one jednak drogę naprężenia sakw o 5cm gdyż znajdowały się w dużo wyższym położeniu,a po przykręceniu śrubkami do bagażnika nawet odstawały.Dorobił mi kolega który się blacharką zajmuje taki same blaszki o gr 1mm w górnym punkcie poszerzone,oraz zrobione otwory szer 1,5cm.Pasuje jak ulał i sakiewki poważnie przylegają do bagażnika.

Offline Mężczyzna Muszka

• dawniej Martin_Tychy
  • Miasto: Tychy
  • Na forum od: 05.01.2011
« 27 Gru 2012, 17:23 »
Może mi ktoś z worem 40 l (74 cm długości, przy otwartym worze) powiedzieć czy wejdzie do niego namiot o długości 62 cm ?
« Ostatnia zmiana: 27 Gru 2012, 17:30 Muszka »

Offline Mężczyzna Kosiek

• Miasto: opolskie
  • Na forum od: 24.07.2010
« 27 Gru 2012, 17:40 »
Ja wożę namiot w worze Crosso. Jak znajdę chwilkę czasu, to jeszcze dziś dam znać, czy te 62 cm wejdą do wora.

No więc sprawdziłem i dla wora Crosso 50 l możesz mieć problem z poprawnym zamknięciem przy swojej długości namiotu. Ja wsadziłem tam właśnie karimatę o długości 58 cm i pozwala to na trzykrotne zrolowanie zamknięcia, oraz czwarte przy mocniejszym chwycie. Ja piszę jednak o worze 50 l, natomiast Ty o 40 l przy takiej samej wysokości, tak więc obwód będzie miał tu znaczenie. Poza tym moja karimata wypycha lekko spód, także sądzę że te 4 cm różnicy długości zaważy. Z drugiej zaś strony ja pakuje do wora ową karimatę, namiot (wys. 52 cm) i śpiwór. Mimo wątpliwości gabarytowych polecam, abyś organoleptycznie spróbował jeszcze upchać swój namiot do jakiegoś wora, bo być może umiejętności pakowania pozwolą Ci go tam zmieścić a wg mnie warto, bo de facto cały wyprawowy domek mamy pod ochroną przed kurzem, deszczem itp.
« Ostatnia zmiana: 27 Gru 2012, 18:45 Kosiek »

"Odniosłem zarazem wrażenie, że gdy los złączy nas nierozerwalnie na wiele lat z rzeczą, rzecz ta przestaje być przedmiotem martwym i wydaje się nam, że żyje myśli i odczuwa."

Offline Mężczyzna Ernest

« 27 Gru 2012, 18:42 »
Może mi ktoś z worem 40 l (74 cm długości, przy otwartym worze) powiedzieć czy wejdzie do niego namiot o długości 62 cm ?
  Bez problemu namiot się mieści wraz z pokrowcem i stelażem ,posiadam worek crosso 40 i namiot campus monaco 3 i roluję wór 3 lub 4 razy.

Offline Mężczyzna Muszka

• dawniej Martin_Tychy
  • Miasto: Tychy
  • Na forum od: 05.01.2011
« 27 Gru 2012, 19:49 »
Dziękuję ;)
Według wymiarów w sklepach Twój namiot ma bardzo podobne wymiary po spakowaniu co mój. Czyli kupuję wór 40 l.

Offline Mężczyzna Ernest

« 27 Gru 2012, 20:03 »
Mogę zdjęcia campusa wysłać w tym worze,tylko na e-maila ,ponieważ tutaj usiłowałem i pojawił się komunikat ,że za duży jest link.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum