Autor Wątek: Sakwy CROSSO  (Przeczytany 171082 razy)

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Odp: Sakwy CROSSO
« 12 Kwi 2008, 20:59 »
Potwierdzam, kilka razy mi takiego psikusa sprawiły.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna tomeko

• Miasto: Radzików
  • Na forum od: 11.01.2008
« 14 Kwi 2008, 09:15 »
Cytat: "Juliusz"
Do mnie przyszły wczoraj sakwy Dry rear i bagażnik przedni.

To Low-ridery są już dostępne w crosso?

Offline Maciek

• Miasto: WM / WB
  • Na forum od: 08.08.2006
« 14 Kwi 2008, 12:30 »
Mi raz puścił jeden hak górny od tylnej sakwy, po najechaniu na "mini leżącego policjanta" nad Balatonem, dosyć szybko jechałem i go nie zauważyłem.
Dlatego trzeba je mocniej "zacisnąć" na tej lince regulacyjnej.
Pozdrawiam,

Maciek

Offline Juliusz

• Miasto: Płock/Poznań
  • Na forum od: 16.03.2008
« 14 Kwi 2008, 15:06 »
Cytat: "tomeko"
Do mnie przyszły wczoraj sakwy Dry rear i bagażnik przedni.

To Low-ridery są już dostępne w crosso?

Tak, są dostępne. Następnym razem najpierw sprawdź na stronce, dopiero potem pisz na forum  :mrgreen: .

Pozdro  :!:  :wink:
"Stop fearing. Stop panicking. Turn off your TV. Start thinking." N.B.

Offline Mężczyzna tomeko

• Miasto: Radzików
  • Na forum od: 11.01.2008
« 15 Kwi 2008, 08:42 »
Tak, są dostępne. Następnym razem najpierw sprawdź na stronce, dopiero potem pisz na forum :mrgreen:

Juliusz, sie wie :D
Z drugiej strony powszechnie wiadomo, że informacje na www naszej ukochanej firmy czasami były cokolwiek nie aktualne. Mam wrażenie, że tu na forum to często gęsto mamy świeższe informacje :wink: .

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 15 Kwi 2008, 11:15 »
Cytat: "robb"
och to wasze crosso :-)
w UK, ortlieb roller classic kosztuje >70 funtow, w tym momencie to jest ... hihihih 350 zlotych :-)

pozdr

Mało tego! Ja właśnie kupiłem w Niemczech (link do sklepu Globetrotter tutaj) za równowartość 282 zł. Z przesyłką oczywiście więcej, ale kupowałem przednie plus tylne, plus lowridera tubus ergo, więc nie narzekam na 13,20 EUR kosztów transportu :)

[ Dodano: Wto Kwi 15, 2008 11:25 am ]
Cytat: "transatlantyk"
Zamówiłem sakwy i bagażnik przedwczoraj, a już dzisiaj są!

Hoho, widzę, że dzięki naszemu forum Crosso ma ostatnio fantastyczne obroty! :))

Marku, a które sakwy kupiłeś? Ja mam pozytywne doświadczenia z modelem Dry Rear - jedyne, czego mi w nich brakuje, to mozliwości jakiegoś sortowania rzeczy (kieszonka wewnętrzna, w klapie*, jakakolwiek!).

Z systemem mocowania nie było problemów. Żeby się nie odczepiały wystarczyło naciągnąć mocniej tę gumę. Zrobiłem to na samym początku (przewidując możliwość odczepienia) i nigdy im się to nie zdarzyło :)

Za to system mocowania jest bajecznie prosty w obsłudze (zwłaszcza w porównaniu z moimi dotychczasowymi alpinusami, gdzie ZAWSZE miałem ubabrane od koła ręce po ukończeniu zakładania sakw :)

Wspomniane crosso nie są moje, tylko mojej dziewczyny, więc... teraz czekam, aż mi przywiozą nowiutkie ortlieby i trochę doczekać się nie mogę. Mam nadzieję, że będzie to kolejny skok jakościowy :)

* wiem, że nie ma w nich klapy, ale mogłaby by być, chocby dla kieszonki, nie? ;)
Tylko z jakiego powodu wtedy model "expert" mógłby być droższy? ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 15 Kwi 2008, 12:17 »
Moje ostatnio kupione sakwy to Clasic Front. Boczną kieszeń mają taką, że możesz ją dodatkowo przytroczyć paskami. Rozwiązanie to nie wygląda mi na praktyczne.
Bardzo dobrze oceniam natomiast mocowanie i wodoszczelność - ale jak już pisałem -
życie zweryfikuje moje oceny, a szczegóły obejrzysz sobie w Alpach , to przecież już niedługo :D

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 15 Kwi 2008, 23:38 »
Właśnie dziś przyszły Ortlieby! Wyglądają bajecznie! Wszystko przemyślane w każdym detaliku. Mam nadzieje, że i w użytkowaniu okażą się tak rewelacyjne jak przy pierwszym wrażeniu :))

Offline Jarek P.

• Miasto: Bochnia-Nowy Wiśnicz
  • Na forum od: 05.09.2007
« 16 Kwi 2008, 08:23 »
Właśnie dziś przyszły Ortlieby
Brzmi jak fragment powieści science-fiction ;-). Gratulacje :-) A ja uporałem się z bagażnikiem Crosso i załadowałem na niego full zestaw Dry. Rower wygląda jak TIR z czerowną plandeką. Jak ktoś nie ma górnych mocowań bagażnika przy ramie to polecam patent z dwoma uchwytami tradycyjnego dynama. Para kosztuje 5 zł a nie 26 + przesyłka firmy Tubus.

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 16 Kwi 2008, 08:59 »
Jarku nie wiem z jakiej  stali zrobione są uchwyty od dynama, ale może nie być ona przystowana do takich obciążeń. Mnie życie nauczyło żeby kupować elementy mocujące wykonane z porządnej stali. Nic tak nie potrafi popsuć wakacji jak awaria.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

pasy

• Gość
« 16 Kwi 2008, 10:35 »
Cytat: "aard"
Właśnie dziś przyszły Ortlieby! Wyglądają bajecznie! Wszystko przemyślane w każdym detaliku. Mam nadzieje, że i w użytkowaniu okażą się tak rewelacyjne jak przy pierwszym wrażeniu :))

Ile czekales na dostawe? tez tam wczoraj zamowilem Ortlieby ...

Offline Jarek P.

• Miasto: Bochnia-Nowy Wiśnicz
  • Na forum od: 05.09.2007
« 16 Kwi 2008, 12:23 »
Jarku nie wiem z jakiej stali zrobione są uchwyty od dynama, ale może nie być ona przystowana do takich obciążeń
To są solidne uchwyty starego typu, które naprawdę ciężko zgiąć nawet w imadle. Skoro te produkcji Tubusa są opaskami, które dopiero na rurce ramy należy zagiąć to na pewno nie mogą za twarde.

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 16 Kwi 2008, 14:55 »
Cytat: Jarek P.
Właśnie dziś przyszły Ortlieby
Brzmi jak fragment powieści science-fiction ;-).

Chyba raczej fantasy. "Przyszły Orlieby i zrównały osadę z ziemią, zgwałciły starców, porżnęły dzieci i zamordowały kobiety" ;)

[ Dodano: Sro Kwi 16, 2008 3:01 pm ]
Cytat: "Michał Wolff"

Ale kieszeni jednak nie mają!  :lol:

Jak to nie?! W każdej, również w tych przednich, jest kieszeń wewnętrzna, w tym jej część zapinana na zamek! Nie wiem, czy to wystarczy, bo wyglądają one na kieszenie bardziej "dokumentowe" niż "sprzętowe", ale przyznam, że byłem miło zaskoczony, że w ogóle jakieś kieszenie są. Pożywiom, posmotrim - w razie czego zawsze się zdąży dokupić. A jakie Ty dokupiłeś, Michał?

Cytat: "pasy"
Ile czekales na dostawe? tez tam wczoraj zamowilem Ortlieby ...

Kupiłem 10 kwietnia po południu, wysłali 11 kwietnia o 14, przyjechały 15 kwietnia w południe. A po drodze był weekend. Znaczy: ekspres! :)

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 16 Kwi 2008, 15:53 »
Michał, a te dodatkowe kieszenie nie przeszkadzają podczas jazdy? Gdzie to się montuje? Na pewno nie z przodu sakwy, więc: z boku czy z tyłu? Tak czy owak: nie majtają się lub nie zwiększają bardzo oporów powietrza?

Tak na pierwszy rzut oka wyglądają jak dla mnie raczej zniechęcająco. A tak sobie myślę, że przy czterech sakwach to rzeczy najbardziej podręczne już naprawdę można poukładać na wierzchu w każdej i chyba bez kieszeni spokojnie dałoby się obejść. Zresztą zobaczymy w Alpach! ;)

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 16 Kwi 2008, 20:55 »
Patrzcie no jak się Michał ucieszył. że te dopracowane w każdym szczególiku sakwy Ortlieba to jednak kieszonek nie mają.
Nic tak nie cieszy jak nieszczęście bliźniego :lol:

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum