Autor Wątek: Sakwy CROSSO  (Przeczytany 171372 razy)

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
Odp: Sakwy CROSSO
« 7 Lut 2015, 14:57 »
Szukam w pamięci, ale odnoszę wrażenie, że gdzieś w przeszłości widziałem już ten "nowy" system mocowania Crosso.
Dokładnie tak samo wyglądające mam w 18-letnich sakwach Biko (od Alpinusa, o ile dobrze pamiętam).

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 7 Lut 2015, 14:58 »
Nie wiem co mają takiego super Ortlieby
Pękające haki :P

Offline Mężczyzna obserwathor

• Miasto: Rybnik
  • Na forum od: 19.02.2012
« 7 Lut 2015, 15:23 »
Szukam w pamięci, ale odnoszę wrażenie, że gdzieś w przeszłości widziałem już ten "nowy" system mocowania Crosso.
Dokładnie tak samo wyglądające mam w 18-letnich sakwach Biko (od Alpinusa, o ile dobrze pamiętam).
Potwierdzam,pół roku temu pisałem o tym w tym wątku:
System nie jest nowy, jest to system firmy Rixen&Kaul, produkującej mocowania m.in. dla MSRa, Ortlieba (klick fix dla toreb na kierownicę), moja żonka ma tylne sakwy Alpinus Biko, jeszcze z ubiegłego tysiąclecia, z  mocowaniem jak na zdjęciu i mimo lat dalej dają radę jako sakwy używane na co dzień, plusem mocowania jest to,że sakwa nie spadnie z bagażnika nawet na największych dziurach ( w posiadanych sakwach producent co prawda przewidział asekuracyjne paski, umożliwiające przypięcie sakwy do bagażnika,ale nigdy nie były użyte  ;D).
Może myślą o ekspansji na zachodnie rynki, skoro wchodzą w stosowane tam od lat elementy ?
post wysłany z  komórki -  na węgiel™

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 7 Lut 2015, 15:33 »
/.../ W sytuacji gdyby dostępne były tylko w wersji po 329 zł, to wielu potencjalnych kupców mogłoby wybrać np Ortlieby.

Lub coraz częściej - Thule (choćby ze względu na mniejszą wagę systemu, już posiadane przekonanie do marki, in.):

http://www.sintchristophorus.nl/thule-shield-panniers/#more-9065

http://www.sintchristophorus.nl/thule-pack-n-pedal-adventure-fietstassen/#more-9046

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 7 Lut 2015, 15:36 »
Nie tylko dla początkujących. Nie wiem co mają takiego super Ortlieby, choć kilka osób próbowało mi tłumaczyć. Ja swoich crosso dry, dużych jak i małych używam od 4 lat, z czego małe to niemal codziennie i nie mam żadnych zastrzeżeń. Powinny mi jeszcze na kolejne 4 lata starczyć. Po co więc mam dawać 100 zł więcej za lepszy system mocowania, skoro z obecnym nie mam żadnego problemu?
Akurat nie system mocowania jest w moich oczach słabością crosso. To kiepskie zabezpieczenie rogów, tam gdzie kończy się płyta usztywniająca. Po pewnym czasie właśnie w tym punkcie zaczyna puszczać wodę. W ortlieb i msx są grube plastikowe wstawki chroniące przed przedzieraniem się materiału w tym miejscu.
Po drugie, jeśli walę piętami o sakwę, to w ortlieb/msx przesuwam haki, w crosso "nidyrydy".

My home is where my bike is.

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 7 Lut 2015, 15:57 »
Poza tym crosso beznadziejnie wchodzą na tubusa. No, nie ma między nimi chemii...
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 7 Lut 2015, 16:04 »
Stary system mocowania jest dosyć fajny, choć moim zdaniem brakuje paska zabezpieczającego przed wypadnięciem (stare Ortlieby mają taki patent). Wadą jest też użycie gumowego oczka, które może pękać - a wystarczyło zeszyć taśmę kaletniczą z gumką w formie taśmy. Przydałyby się jeszcze kieszonki wewnątrz sakwy.

Jeśli zaczną się pozbywać po niższych cenach, to chyba kupię sobie Dry na zapas ;) Mają bardzo dobry stosunek pojemność/waga. Nowe mocowanie niespecjalnie mnie przekonuje ze względu na trudniejszą naprawę.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 7 Lut 2015, 16:32 »
Jestem za metalowymi hakami.

Proste jest piękne.

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 7 Lut 2015, 17:58 »
Stary system mocowania jest dosyć fajny,

:o
Mocowanie to chyba najsłabszy punt w całych sakwach.
Zakłada się je ok, ale przy zdejmowaniu trzeba czasami pogimnastykować się bo dolny hak nie chce wyjść z dziurki w bagażniku. Poza tym (jak już wspomniałeś) jak masz słabo naciągniętą gumę z haczykiem to podczas jazdy sakwa może wypiąć się gdy wpadniesz w jakąś dziurę.
Niemniej jednak stosunek jakość/cena przemawia na korzyść tych sakw.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

« 7 Lut 2015, 19:37 »
Zaletą systemu jest przede wszystkim waga i możliwość samodzielnej naprawy. Nie trzeba kupować elementów, wystarczy sobie zrobić za grosze zapas z płaskownika. Nie używałem nigdy sakw Crosso, nie używałem też ich bagażnika. Mam za to sakwy z podobnym systemem (własnej produkcji) i sprawdza się bardzo dobrze. Początkowo używałem adapterów oczkowych od Crosso i wyciąganie bywało nieco uciążliwe, teraz mam bagażnik Sport Arsenal Expedice (bez oczek, za to z wystającym na dole prętem, o który się zaczepia) i sobie chwalę.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 7 Lut 2015, 20:09 »
teraz mam bagażnik Sport Arsenal Expedice (bez oczek, za to z wystającym na dole prętem, o który się zaczepia) i sobie chwalę.

I to jest dobre rozwiązanie.
W bagażniku od Crosso zamiast tego oczka powinny puścić zaznaczoną na zdjęciu rurę od zewnętrznej strony i o nią zahaczać dolny hak, który by z pewnością szybciej schodził niż z tegoż oczka.

Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 7 Lut 2015, 20:54 »
Może masz coś nie tak z tymi dolnymi "uszami"? Może spróbuj lekko nagiąć kombinerkami? U mnie pracuje to wyśmienicie i jestem jak najbardziej zadowolony ze starego systemu.
To demonizowanie jego wad to jakieś bzdury i narzekanie, że cukier jest za słodki lub woda za mokra. Jak na razie nie widzę, żadnych zalet Ortliebów czy Sport Arsenali względem Crosso. Trochę to wydumane. Miałem w ręku nowy system Crosso (był kiedyś w Cummulusach) i specjalnie mnie nie zauroczył. Może prosty jestem i nie oczekuję zbyt dużo od prostych rzeczy. Jedną rzecz zasygnalizuję a propos Crosso - te nowe kolorki sakw Dry (wersja Adventure z odblaskiem w kształcie dużego napisu Crosso na tylnej ścianie) są zrobione chyba z odrobinę innego materiału. Czuć w palcach różnicę. Irytujące mogą też być te wielkie sterczące plastikowe zaślepki od śrub na płycie usztywniającej.

Cytat: Crosso
Metalowe haki w takich przypadkach bywają uciążliwe, a każdorazowe ich zabezpieczanie jest czasochłonne. W takiej sytuacji docenisz łatwość demontażu haków w systemie Click.
Taaaa... śrubokrętem.

PS Crosso nie wyzbędzie się starego systemu. Co więcej strzelam, że sprzedaż tej nowej wersji będzie na dużo niższym poziomie niż sprzedaż sakw Crosso Classic - chyba najmniej popularnych. Ot wyszli z propozycją dla maruderów ale to nie przełoży się znacząco na wzrost sprzedaży. Nie chcę im krakać ale jak się za bardzo rozszerza asortyment to (patrząc na inne firmy z branży turystycznej na PL rynku) nie wychodzi się na tym najlepiej. Klientów wybrzydzających trzeba trzymać krótko. Unifikacja i produkcja seryjna - to pieniądze, a nie manufaktura i cechy rzemieślnicze.
Poza tym sakwy super i godne polecenia.
« Ostatnia zmiana: 7 Lut 2015, 21:01 LeśnyDziad »

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
« 7 Lut 2015, 21:33 »
Nie tylko dla początkujących. Nie wiem co mają takiego super Ortlieby, choć kilka osób próbowało mi tłumaczyć. Ja swoich crosso dry, dużych jak i małych używam od 4 lat, z czego małe to niemal codziennie i nie mam żadnych zastrzeżeń. Powinny mi jeszcze na kolejne 4 lata starczyć. Po co więc mam dawać 100 zł więcej za lepszy system mocowania, skoro z obecnym nie mam żadnego problemu?
moje mają 7,5 roku oraz 6,5 przednie.

nie mam uwag poza awarią na samym początku ładnie naprawioną.
NIe rozumiem o co chodz z tym  niby złym mocowaniem- u mnie zawsze działa

« 7 Lut 2015, 22:03 »
Największym minusem sakw Crosso jest konieczność posiadania bagażnika zabezpieczającego przed wpadnięciem sakwy w szprychy, które są cięższe. Jednak mimo wszytko w zestawie z cięższym bagażnikiem dalej wypadają wagowo bardzo dobrze.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 7 Lut 2015, 22:11 »
Poniżej prezentuję sesje fotograficzna nowego mocowania zrobiona podczas VI Wrocławskich Spotkań Podróżników Rowerowych.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum