Autor Wątek: Sakwy CROSSO  (Przeczytany 171116 razy)

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Odp: Sakwy CROSSO
« 17 Wrz 2016, 23:38 »
Jeżdżę tak po mieście na co dzień od ponad miesiąca

Powiedzmy, że miesięczna wyprawa z dobrze obciążonymi sakwami była by nieco lepszą weryfikacją rozwiązania :)

Odpowiednio grubego zipa wcale nie tak łatwo urwać czy przeciąć.

Nie chodzi o to, czy się przeciera łatwo czy trudno, tylko o to, że się przeciera w ogóle. Niezależnie od tego, czy mocowanie sakwy chrzani się raz na tydzień czy półtora, to prościej chyba sprawić sobie takie, które w ogóle się nie chrzani nawet za cenę odrobinę zmniejszonej wygody :)

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
« 12 Paź 2016, 16:16 »
W Corsso można regulować dolny hak sakwy, mam wrażenie, że spada tylko tym którzy uregulowali tak, aby sakwę można było łatwo ściągać/zakładać.

Z tym systemem jest tak że jak ustawisz dolny naciąg za słabo to sakwy mają tendencję do spadania jak za mocno to jest ryzyko że urwie się dolny naciąg. Trzeba metodą prób i błędów ten naciąg ustawić odpowiednio.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 12 Paź 2016, 16:39 »
Z tym systemem jest tak że jak ustawisz dolny naciąg za słabo to sakwy mają tendencję do spadania jak za mocno to jest ryzyko że urwie się dolny naciąg. Trzeba metodą prób i błędów ten naciąg ustawić odpowiednio.

Że tak powiem... a niech się urwie ;) Te ichnie o-ringi  są jakieś mało sprężyste. W obecnym komplecie jeszcze mi się nie urwały. Ale w poprzednim w obu sakwach naprawiałem w trasie. Raz zastąpiłem urwany o-ring dwoma silikonowymi opaskami (takimi bransoletkami, po 2 zł w kiosku kupionymi), a kolejny kawałkiem linki gumowej otrzymanym od kierowcy ciężarówki. Oba mocowania przetrwały sakwy.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 12 Paź 2016, 17:53 »
Są elastyczne linki, takie od wspinaczki. Imho będą lepsze niż oring w crosso.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
« 12 Paź 2016, 18:09 »
W moich crosso zamiast gumowych oringów są gumowe linki w oplocie połączone z hakiem kawałkiem taśmy. Ta taśma u mnie się przetarła. Naprawa w warunkach polowych trwała chwilę, hak z gumą połączyłem linką/kewlarkiem, w domu zabezpieczyłem to jeszcze z zewnątrz koszulką termokurczliwą. Dałem też koszulki na gorne haki, mniej zdzierają bagażnik. Ogólnie konstrukcja prosta, łatwa do naprawy. Nigdy nie spadły mi z bagaznika a nieraz były szybkie zjazdy po kamieniach i korzeniach.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 12 Paź 2016, 19:08 »
To stary wariant. Moim zdaniem lepszy bo guma (wiele włókien) w oplocie daje jeszcze szansę (oplot trzyma jeszcze kiedy guma już pęknie). Nowy wariant to kółko z litej gumy bez żadnego oplotu.
Dla mnie mniej elastyczne i jak pęka to od razu.
Pewnie tańsze w produkcji, ale mnie się nie spodobało.

Offline Mężczyzna Robert_W

• Miasto: Gliwice
  • Na forum od: 11.03.2016
« 14 Kwi 2017, 19:27 »
Mam pytanie odnośnie sakw CROSSO Dry Big, czy kolor czarny ma wpływ na nagrzewanie się przedmiotów wewnątrz sakwy w jeździe w pełnym słońcu? Spodziewam się upałów 30 stopniowych na mojej wyprawie i trochę obawiam się o jedzenie/kosmetyki które będą ze mną jeździć. Powinienem wybrać bardziej jaskrawy kolor czy nie ma to znaczenia?

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 14 Kwi 2017, 22:45 »
Fizyka mówi, że ma wpływ. Praktyka, że to nie ma znaczenia. Córka jeździ ze srebrnymi Crosso ja z czarnymi Vaude. Różnic nie zauważyliśmy.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna remik

• Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 15 Kwi 2017, 14:15 »
Wieszał ktoś sakwy Crosso na  Tubusa ? Mam Logo Evo i szczerze nie wiem  czy to zagra .
W serii expert jest takie info 
" Minimalna odległość między dolnym, a górnym punktem montażowym bagażnika - 28,5 cm, "

O jakie punkty chodzi ?

Z góry dzięki za info .

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
« 15 Kwi 2017, 14:35 »
Tak da się.
 W linku znajdziesz na Logo Evo powieszone crosso classic.
https://goo.gl/photos/r65TwqsUPm2Y3w5R6
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
« 15 Kwi 2017, 14:41 »
Wieszał ktoś sakwy Crosso na  Tubusa ? Mam Logo Evo i szczerze nie wiem  czy to zagra .
Ja wieszam na Logo Evo. Musiałem tylko skrócić maksymalnie długość naciągu dolnego haka, sam hak lekko rozgiąć, a na górę bagażnika nakleiłem osłonki ochronne Crosso.

Offline Mężczyzna remik

• Rowerowe Pobiedziska
« 15 Kwi 2017, 21:34 »
Dzięki , jak zwykle - jesteście szybsi i mądrzejsi - niż wójek googl  ;)

Offline Mężczyzna remik

• Rowerowe Pobiedziska
« 11 Maj 2017, 13:56 »

Nie miałem żadnych problemów z montażem Expertów na Evo .

Zobaczymy jak ze stabilnością podczas jazdy itd , w weekend potestuje .

Przy okazji - ktoś wie po co są te "czapki" w expertach - ja ich póki co nie przyczepiałem - i nie wiem czy w ogóle jest w tym jakiś sens ..

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 11 Maj 2017, 14:04 »
Po to aby włożyć coś czego nie chcesz mieć w sakwie, mokre ciuchy, śmierdzące buty, baniak z wodą czy arbuza.

Offline Mężczyzna ramzes

• Na forum od: 20.06.2015
« 11 Maj 2017, 14:32 »
...czy arbuza.
Arbuzy wozi się w reklamówce z Biedry zawieszonej na kierownicy. Inaczej nie wolno. :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum