Autor Wątek: Nasi na trasie BB Tour 2012  (Przeczytany 15048 razy)

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
Odp: Nasi na trasie BB Tour 2012
« 27 Sie 2012, 11:15 »
poczekaj, aż Wilk będzie miał 60 lat, wtedy w ogóle nie ogarniesz:D Zamiecie po całości.:D
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 27 Sie 2012, 11:16 »
Ilu znasz ultramaratończyków wśród bogaczy? :D

Myślę, że po prostu mieli o kilkadziesiąt lat więcej na trenowanie...

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
« 27 Sie 2012, 11:17 »
Nie chiałbym tu nikomu umniejszać, ale jak to jest, że Wilk, którego wyczyny wszyscy podziwiamy cały rok i który poprawia swoje wyniki z 2010 i 2011 o 7 godzin ciągle traci do dwóch 60 latków 12 godzin?

No nie ogarniam ;)

Oni mają za sobą zawodową karierę kolarką? Czy są już na emeryturze i nic innego nie robią oprócz jazdy na rowerze? 
Czy tam są kontrole antydopingowe ?  ;D ;)
… why so serious ?

• Użytkownik forum
« 27 Sie 2012, 11:20 »
na maratonie pływackim facet starszy ode mnie o 23 lata wsadził mi 10 minut czyli naprawdę dużo. Nie wyglądał na dodatek na zawodowego pływaka. Wydaje mi się, że tam, gdzie liczy się wytrzymałość psycha i doświadczenie, wiek nie ma takiego znaczenia.
Skąd by się brali ci wszyscy starsi użyleni panowie na kolarkach, o ścignięciu których możesz jedynie pomarzyć.:) Ja takich co i rusz spotykam.
Powtarzam: poczekajmy aż Wilk bedzie miał 60:D

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 27 Sie 2012, 11:21 »
Nie chiałbym tu nikomu umniejszać, ale jak to jest, że Wilk, którego wyczyny wszyscy podziwiamy cały rok i który poprawia swoje wyniki z 2010 i 2011 o 7 godzin ciągle traci do dwóch 60 latków 12 godzin?

To nie jest aż takie dziwne. Jeżeli w młodym wieku intensywnie uprawiali kolarstwo i byli w porównywalnym do obecnego wieku wilka lepsi od niego i jeżeli nie zaprzestali trningów, to mają prawo być od niego lepsi. Wilk natomiast dochodzi już do takiego wieku, że dalszy nawet bardzo intensywny trening może już nie przynieść poprawy możliwości wytrzymałościowych, pozwoli jedynie utrzymać stan obecny. Tak mówi fizjologia.

PS.  Ja też już w taki wiek wkroczyłem :D

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 27 Sie 2012, 11:22 »
nie wiem czy czegoś nie pokręciłem, ale jeśli dobrze pamiętam to na Punkcie Kontrolnym w Toruniu ktoś mówił, że jeden z nich rzucił palenie w wieku 50 lat :D

Może więc trzeba palić, rzucić w odpowiednim momencie, a potem się ciśnie? ;-)

A tak na serio, to myślę że są to po prostu bardzo mocni Panowie, dodatkowo w świetnej formie. A w takim ultramaratonie różnice pomiędzy możliwościami czy formą są bardziej widoczne niż gdzie indziej.

Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 27 Sie 2012, 11:31 »
Może więc trzeba palić, rzucić w odpowiednim momencie, a potem się ciśnie? ;-)
Dokładnie tak jest, człowiek orientuje się, ile czasu zmarnował przez picie i palenie, a potem rusza to wszystko nadrobić :D
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna Gallicjanin

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 10.01.2012
« 27 Sie 2012, 11:47 »
...
« Ostatnia zmiana: 5 Mar 2014, 13:29 Gallicjanin »

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
« 27 Sie 2012, 11:52 »
Ja nie szukam drugiego dna, jestem po prostu ciekawy. Może Wilk też coś napisze w tym temacie jak wróci.

A wracając do oryginalnego tematu wątku:

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 27 Sie 2012, 12:03 »
Ja nie szukam drugiego dna, jestem po prostu ciekawy.
Suchyy, ja nie piszę o drugim dnie, tylko to co wiem o wpływie wieku na trening wytrzymałościowy. Człowiek rozwija się do 35 roku życia. Potem może już tylko utrzymać osiągnięty wcześniej poziom. O ile się bardzo stara oczywiście :D

Offline Mężczyzna mw

• Miasto: Puszcza
  • Na forum od: 15.04.2011
« 27 Sie 2012, 12:17 »
Nie wiem czy Pan Zygmunt Łuczkowski z Bydgoszczy był w młodości kolarzem. Na pewno za to lubi długie dystanse. Startuje też w biegach/maratonach http://dwumaraton.pl/. W edycji 2011/12 przebiegł 359 km. Startował też w Paryż-Brest-Paryż w 2012 r. http://www.radlin.pl/sokol/maraton/2011/paris.html.

Offline Mężczyzna anu

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.05.2009
« 27 Sie 2012, 12:29 »
W tym, że najmłodsi nie są najszybsi, nie ma nic dziwnego. Sporty szybkościowe są domeną młodości, a sporty wytrzymałościowe domeną wieku dojrzałego.

Choć na pewno ewenementem jest to, że liderzy są już po 60. Ale warto pamiętać, że choć w tym maratonie choć jadą pasjonaci, to są to amatorzy o bardzo różnych motywacjach. Jadą tacy którzy podjęli decyzję niemal spontanicznie i osoby, które o starcie myślały już wiele miesięcy temu.

Tegoroczni zwycięzcy mają zapewne predyspozycje, ale one same nie wystarczą. Zapewne od kilkunastu miesięcy nie tylko myśleli o starcie, ale i konsekwentnie się do niego przygotowywali według jakiegoś planu (zapewne już zimą poszły w ruch trenażery). A w planach treningowych chodzi przede wszystkim o konsekwencje, kontrolowanie stref wysiłku itp. Choćby przygotowania do maratonu to nie jest wcale bieganie po 40 km, a raczej wielomiesięczne człapanie z głową, dodawanie interwałów, wycieczek biegowych itp. W sumie nie wiadomo co trudniejsze - pobiegnięcie na hura tego maratonu czy nudne trzymanie się przez setki dni narzuconego kieratu. Może i ktoś sam z siebie da radę dotrzeć do mety i to jest celem, ale już jeżeli chce pobiec na jakiś przyzwoity wynik bez wielomiesięcznego przygotowania, którego celem jest kulminacyjny start,  się raczej nie obejdzie.

Natomiast Wilk ma inny styl. Nie jeździ typowo sportowo i nie zawraca sobie głowy buchalterią typu - dziś powinienem przejechać tyle i tyle z takim tętnem. Jeździ raczej sportowo-turystycznie-rekreacyjnie- spontanicznie. I widać, że jeździ dużo i nie wypadł sroce spod ogona, bo czas ma świetny.  I być może takie jego natura, bo Wilki jeżdżą na dziko, a trzymanie się planu to synonim oswojenia.

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
« 27 Sie 2012, 12:34 »
Suchyy, ja nie piszę o drugim dnie, tylko to co wiem o wpływie wieku na trening wytrzymałościowy.

Z tym drugim dnem to pisałem do Gallicjanina ;)

• Użytkownik forum
« 27 Sie 2012, 12:42 »
są jakieś wieści o Robercie?

edit: sorki, ja kompletnie juz nie wiem, gdzie jest temat do pitolenia, a gdzie do konkretów.:/

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Na forum od: 13.03.2010
« 27 Sie 2012, 12:47 »
są jakieś wieści o Robercie?

edit: sorki, ja kompletnie juz nie wiem, gdzie jest temat do pitolenia, a gdzie do konkretów.:/

Ja też już mam dość tego rozdzielania tematów i to nie tylko w BB Tourze, ale na każde wydarzenie są co najmniej 2 tematy.
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum