Autor Wątek: Pojemność sakw.  (Przeczytany 812 razy)

Offline Mężczyzna King

• Marzyciel
  • Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 16.03.2012
    • Zalążek bloga
Pojemność sakw.
« 26 Sie 2012, 13:13 »
Jestem właścicielem roweru szosowego na stalowej ramie, oraz na 28 szprychowych kołach.
Sam ważę zaledwie 70kg :icon_confused:
W przyszłym roku planuję wybrać się w ok 30 dniową podróż po Europie Zachodniej. Na wymianę kół raczej nie będę miał pieniędzy, natomiast sprzedawca w rowerowym zapewniał mnie wielokrotnie że te koła na asfalcie wytrzymają ciężar sakw.
Myślałem nad jak najlepszym rozłożeniem ciężaru, i wydumałem 4 sakwy Crosso dry small.
Byłoby to ok 60l. Do tej pory, na najdłuższe 2 tygodniowe wyjazdy nie zabierałem więcej jak 16-17kg licząc sprzęt biwakowy.
Czy da radę się w te 4 sakwy spakować na 30-40 dni???
fb.com/ZaHoryzont         <-----   ;)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Pojemność sakw.
« 26 Sie 2012, 14:47 »
Jestem właścicielem roweru szosowego na stalowej ramie, oraz na 28 szprychowych kołach.
Sam ważę zaledwie 70kg :icon_confused:
Ważę od Ciebie kilka kilo mniej, mam aluminiowy rower na 28 szprychach. Jadąc rowerem obciążonym dodatkowo jedynie stosunkowo lekkim plecakiem (umieszczonym na bagażniku), po wjechaniu w dziurę skasowałem obie obręcze ;)

Za to już moje nowe, oczkowane obręcze na szprychach DT bez wjeżdżania w dziury sprawują się świetnie. Przy lekkim bagażu (<10 kg), kołom ubranym w Marathony 25c i 28c (tył, przód) Bośnia, Czarnogóra i Albania nie straszna.

Rower szosowy powinien i wytrzymać nawet 30 kg na tylnym kole. Po prostu prawdopodobieństwo uszkodzenia znacznie rośnie. Trzeba też zauważyć, że przy wyjeżdżaniu na np. krawężnik nie mamy możliwości odciążania koła jak to ma miejsce podczas jazdy na lekko.

Na wymianę kół raczej nie będę miał pieniędzy, natomiast sprzedawca w rowerowym zapewniał mnie wielokrotnie że te koła na asfalcie wytrzymają ciężar sakw.
Jakie to koła?

Myślałem nad jak najlepszym rozłożeniem ciężaru, i wydumałem 4 sakwy Crosso dry small.
Byłoby to ok 60l. Do tej pory, na najdłuższe 2 tygodniowe wyjazdy nie zabierałem więcej jak 16-17kg licząc sprzęt biwakowy.

16-17 kilo to sporo. Wliczyłeś w to wagę sakw?

Czy da radę się w te 4 sakwy spakować na 30-40 dni???
Dałoby radę się zmieścić i 30 l. Na 2 i 6 tygodni ilość zabieranych rzeczy będzie podobna. Jeśli teraz dajesz radę zapakować się w takiej objętości to przy dłuższej wyprawie też nie powinno być problemów.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna King

• Marzyciel
    • Zalążek bloga
« 26 Sie 2012, 16:36 »
Koła są oznaczone takimi napisami: weinmann 700Cx23C/28C, Safety Line, DA17 Aluminum Alloy 6061-T6 Double wall Etrto 622Cx17C. Natomiast piasty oznaczone napisem: "HASA"
W tej cwili mam opony 700x20, ale pod sakwy założyć planuję 700x28.

Te 16kg było razem z sakwami, była w tym 1,5l. woda i trochę jedzenia. Kuchenka, namiot, ciuchy, narzędzia, dętka, śpiwór i inne potrzebne graty. Wiem że to sporo ;P

Fakt że Jadąc na tydzień, zabiera się podobną ilość rzeczy co na miesiąc, ale mam w tej chwili rozpadające się sakwy no-name o nie znanej mi pojemności ;)

Jakby ktoś był mi coś w stanie powiedzieć o kołach, byłoby super :D

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 26 Sie 2012, 18:58 »
Koła są oznaczone takimi napisami: weinmann 700Cx23C/28C, Safety Line, DA17 Aluminum Alloy 6061-T6 Double wall Etrto 622Cx17C. Natomiast piasty oznaczone napisem: "HASA"

http://www.weinmanntek.com/Products/MTB/DA17.htm

Nie znam tych obręczy, nie wiem jakiej jakości produkty wypuszcza firma je produkująca. Ale mogę coś powiedzieć na podstawie opisu:

Są bardzo szerokie. Moje Mavic CXP 22S do bardzo wąskich nie należą a Twoje mają aż o 2 mm więcej - ma to znaczący wpływ na wytrzymałość. Masa dosyć spora głównie ze względu na wysoki profil (większa sztywność pionowa). Niestety z tego co widzę nie są oczkowane :(

Jak na szosowe wyglądają na dosyć solidne. Na dobrej jakości asfalcie nie powinno być problemów.

W tej cwili mam opony 700x20, ale pod sakwy założyć planuję 700x28.

Im szersze tym mniej oberwie się kołom - zwłaszcza przy takim obciążeniu. Radziłbym (o ile zmieszczą się w ramie) założyć coś szerszego np. 32c ale za w miarę możliwości bez bieżnika...

Te 16kg było razem z sakwami, była w tym 1,5l. woda i trochę jedzenia. Kuchenka, namiot, ciuchy, narzędzia, dętka, śpiwór i inne potrzebne graty. Wiem że to sporo ;P

Można też tak (niestety nie mam lepszego zdjęcia) - razem z u-lockiem (jednak zbędny ;D), nie licząc wody i jedzenia - około 7kg.

Przy rezygnacji z sakw od razu zrzucamy mniej więcej 1,5 kg. Nie gotowałem makaronu tylko kupowałem jedzenie w sklepach, więc kuchenki i naczyń brać nie musiałem. Zamiast karimaty/materaca wziąłem 125 g alumatę zapewniającą wystarczający komfort. Itd.

Fakt że Jadąc na tydzień, zabiera się podobną ilość rzeczy co na miesiąc, ale mam w tej chwili rozpadające się sakwy no-name o nie znanej mi pojemności ;)

Zmierz je i wylicz ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna King

• Marzyciel
    • Zalążek bloga
« 26 Sie 2012, 19:59 »
Szerszych jak 28C raczej nie da rady założyć - rama.
Pomysł 4 małych sakw wyjątkowo przypadł mi do gustu ;)
Mam jeszcze na stanie ramę crossową Accenta. Myślałem nad przełożeniem tam osprzętu stąd, ale na moje oko nie ma takiej opcji ze względu na brak możliwości montażu  tylnego hamulca szosowego. A v-breaków nie zamontuję do szosowych klamek/klamkomanetek, na których mi zależy.
Cóż, będę myślał. Dzięki! :)

Offline pajak

• Na forum od: 22.06.2010
« 26 Sie 2012, 20:21 »
planuję wybrać się w ok 30 dniową podróż po Europie Zachodniej
O jakich dziurach tu mowa, bo nie łapię?  :P Na ścieżkach w EU nie ma dziur :) A w razie co, to podbicie koła z bagażem wcale nie jest trudne (szczególnie tak lekkim). No chyba, że nie zauważysz (a głównie są krawężniki na skrzyżowaniach z drogami)

na najdłuższe 2 tygodniowe wyjazdy nie zabierałem więcej jak 16-17kg
I jest takie powiedzenie: czym różni się bagaż na wyprawę 4 dni i na 4 miesiące? Ilością leków..

Jazda z 4 sakwami będzie komfortowa (łatwiej utrzymać porządek.. o ile dobrze sobie oznaczysz, która jest która).
Bez sensu jest zmiana ramy, raczej trzymałbym się tej i porządnie przemyślał mocowanie sakw (typ i wysokości bagażników).
Nawet nad oponami bym się zastanawiał czy nie lepiej pozostać na tych 20mm. Fakt, możesz złapać jakiegoś snake'a, ale przy szosowych to jest przecież norma.
O obręczami bym się raczej nie przejmował. Są oznaczone jako MTB, czyli nikt się nie bawił w cieniowanie.
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum