Autor Wątek: Wielofunkcyjne urządzenie: gps, termometr, barometr itd...  (Przeczytany 1084 razy)

Offline Mężczyzna maciej

• Miasto: Zabrze
  • Na forum od: 24.08.2012
Na początku chciałem kupić zegarek z termometrem, wysokościomierzem, kompasem, barometrem, ale z doświadczenia wiem ( co z resztą także przeczytałem na forum ), że wysokościomierze bazujące na barometrze wymagają częstej kalibracji. Ponadto, takie urządzenie już dosyć dużo kosztuje, tak na prawdę nie oferując zbyt wiele i pomyślałem sobie, że dopłaciwszy trochę kasy, mogę mieć wiele więcej. Zacząłem zatem się rozglądać za jakimś podstawowym Garminem. Niestety w tańszych modelach, z tego co się zorientowałem wysokościomierz również opiera się na barometrze... Tak więc szukam urządzenia, które pokaże mi:
- wysokość ( na podstawie GPS )
- prędkość, prędkość max, dystans, pozwoli zapisać trasę
- kompas
- termometr
- barometr
- higrometr
- czas do zachodu słońca
- da możliwość przeglądania mapy, choć bez tego przeżyję.
Ja wiem, że takie urządzenia maja milion innych funkcji, ale mnie najbardziej interesują akurat te.
Nie wiem czy w ogóle uda się "zmieścić" to wszystko w jednym urządzeniu...
Zatem co kupić ?
« Ostatnia zmiana: 27 Sie 2012, 11:43 maciej »

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Garminy, nawet te z barometrem mają możliwość określania wysokości na podstawie satelit. A jeśli nie jest to całkowicie oddzielna wartość, to po prostu kalibracja następuje samoczynnie w urządzeniu.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Widzisz, maciej, obecnie nie ma innej precyzyjnej metody określania wysokości jak właśnie poprzez barometr. Całe lotnictwo na tym się opiera i jakoś kalibruje bez szemrania.

Wysokość odczytywana z satelitów jest niezbyt dokładna, a mierzenie prędkości pionowej przez GPS to już w ogóle tragedia. Łatwo to zauważyć jeżdżąc po górach z odbiornikiem bez barometru.

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Eeeee, nie jest tak źle. Jeździłem z Legendem Hcx po Alpach i nie licząc kilku wpadek spowodowanych głównie przez wąwozy lub gęsty las wskazania były ok. +/- 7m...

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Widziałem w akcji zegarek z termometrem, coś z wyższej półki. Żeby zmierzyć temp. trzeba było go zdjąć z ręki i parę minut poczekać. Barometr miał w nim złe wskazania, w stosunku do tabliczek z wysokością. Zdaje się, że nie miał GPS
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna obserwathor

• Miasto: Rybnik
  • Na forum od: 19.02.2012
mam zegarek Casio z wysokościomierzem ,co do pomiaru temperatury potwierdzam słowa poprzednika (w czasie noszenia ręka zafałszowuje pomiar),a co do pomiaru wysokości,opiera się ona na barometrze,dlatego wymaga normalnej kalibracji ,sprawdziłem dokładność pomiaru,wynosi 5-10 m,dla mnie,na takie urządzenie wystarcza
post wysłany z  komórki -  na węgiel™

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum