Autor Wątek: Rower w Indie  (Przeczytany 2378 razy)

Offline Mężczyzna Recon

• Go Hard or go Home ^^
  • Miasto: Warszawa/Radom
  • Na forum od: 27.08.2012
Rower w Indie
« 27 Sie 2012, 13:21 »
Witam, w przyszłe wakacje mam zamiar wybrać się w podróż po Indiach, myślę, że max 2000km dziennie 80-100km, raczej po asfaltowych drogach, do tego czasu chce sobie kupić nowy rower, budżet jaki chciałbym przeznaczyć to max 1600zł może ew 1700zł. Chwilowo rozglądałem się za używanymi rowerami: Author Triumph oraz Unibike Expedition/Voyage, co o tym myślicie, co wy proponujecie w tej cenie? Może lepiej trochę gorszy a nowy?

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Rower w Indie
« 27 Sie 2012, 13:27 »
Kolega z forum sprzedaje takie cudo:
http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=7194.0

Sam bym sobie taki kupił :P
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Recon

• Go Hard or go Home ^^
« 27 Sie 2012, 13:35 »
Łał, fajny, tylko trochę przebieg duży... Musiał bym mieć gwarancję, że jeszcze kilka tysięcy km przejedzie, zakładając jakieś lekkie wymiany sprzętu(kaseta łańcuch itp), no i zastanawiam się czy rama nie za duża, mam 82cm dł.nogi, więc dla mnie to max 21'

EDIT: Mierzyłem dokładnie i jest 84, w bucie 85. Co daje nam idealnie 21', więc chyba o 1' w górę nie będzie źle.
« Ostatnia zmiana: 27 Sie 2012, 15:18 Recon »

« 27 Sie 2012, 16:57 »
Długość nogi mniej istotna, bardziej liczy się w przypadku baranka wzrost i długość górnej rury.

http://www.competitivecyclist.com/za/CCY?PAGE=FIT_CALCULATOR_INTRO

Najbardziej zachwalany sposób doboru ramy to "The Competitive" (w wyniku otrzymuje się trzy). Dla szosowych rama lepsza za krótka niż za długa, choć w wyprawowych kierownica jest wyżej więc można wziąć i trochę większy.

Wyprawówka z barankiem to rzadkość więc nie ma co wybrzydzać :P
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Recon

• Go Hard or go Home ^^
« 27 Sie 2012, 17:24 »
http://www.competitivecyclist.com/za/CCY?PAGE=FIT_CALCULATOR&ANSWER=8&SITE.CODE=RDB&STEP=9&FC_ANSWER_8=179  tak to wygląda, nie do końca umiem zinterpretować, ale chyba jestem w tolerancyjnych granicach dla tego roweru

« 27 Sie 2012, 17:41 »
Zapytaj właściciela o wymiary i porównaj to z uzyskanymi z kalkulatora.

Link który podałeś odsyła mnie do strony, na której miałbym uzupełniać dane.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 27 Sie 2012, 17:49 »
Łał, fajny, tylko trochę przebieg duży... Musiał bym mieć gwarancję, że jeszcze kilka tysięcy km przejedzie, zakładając jakieś lekkie wymiany sprzętu(kaseta łańcuch itp)
Że niby 10kkm to aż tak strasznie dużo? Nie przesadzajmy!
Przecież tu są tacy co robią 2 razy tyle rocznie i nie wymieniają roweru co pół roku.

Offline Mężczyzna ambi

• Miasto: Brwinów
  • Na forum od: 21.02.2010
« 27 Sie 2012, 19:45 »
Ja, a raczej rower został przywołany do tablicy, więc spieszę z wyjaśnieniami. Jeśli chodzi o ten rozmiar to dopiero ostatnio zorientowałem się, że napisałem głupotę -- podałem wymiar c-t. C-c będzie zapewne jakiś 1 cal mniejszy:) Ale to i tak nic nie znaczy, bo rozmiar ramy to baardzo indywidualna sprawa. Oprócz długości nóg/rąk dochodzą własne preferencje.

« 27 Sie 2012, 19:49 »
Jeśli możesz podaj jeszcze długość górnej rury to doradzimy Reconowi.

Offline Mężczyzna Recon

• Go Hard or go Home ^^
« 27 Sie 2012, 20:28 »
Przekonuje mnie to ;] jak się uda to dobiję targu i chyba będę zadowolony :)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 27 Sie 2012, 21:10 »
Że niby 10kkm to aż tak strasznie dużo? Nie przesadzajmy!
Przecież tu są tacy co robią 2 razy tyle rocznie i nie wymieniają roweru co pół roku.

Powiem więcej. Mój wyprawowy rower ma nieco ponad trzy lata, przebieg 41 Mm i wciąż:
1. nic ważnego w nim nie wymieniałem
2. nie przestaję uważać go za nowy :)

PS. Recon, ten rowerek Ambiego naprawdę dobre wrażenie robi (oprócz siodła :P )
Aha, no i zapytałbym co to jest za bagażnik i z jakim przebiegiem wyprawowym, bo w sumie nic o nim nie wiemy.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

« 27 Sie 2012, 21:28 »
Aha, no i zapytałbym co to jest za bagażnik i z jakim przebiegiem wyprawowym, bo w sumie nic o nim nie wiemy.
Mam podobną konstrukcję - skręcany moim zdaniem nie bardzo nadaje się pod sakwy. Za 50 zł można kupić dobry bagażnik, więc nie ma się za bardzo czym przejmować.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 27 Sie 2012, 22:22 »
Ja mam identyczny bagażnik i z obciążeniem do 20kg przejechałam z nim jakieś 4,5-5tys km. Zero problemów. Na dalekie wojaże można dla spokoju zmienić, ale na warunki polskie, czy europejskie zupełnie wystarcza.

Offline Mężczyzna ambi

• Miasto: Brwinów
  • Na forum od: 21.02.2010
« 27 Sie 2012, 23:19 »
Bagażnik jak bagażnik;) (o taki: http://allegro.pl/bagaznik-aluminiowy-pod-sakwe-24-28-i2564576558.html) Mam od nowości, tj. jakieś 5kkm. Ułamało mi się jedno srebrne oczko podczas przewożenia samolotem (a drugie po tym odkręciłem). I nawet dobrze, bo odkryłem, że można dużo prościej zaczepić hak sakwy (crosso) o poprzeczkę bagażnika na dole. Zdejmowanie sakw trwa teraz 5 sekund, a nie jak kiedyś 30;)

Offline Mężczyzna Recon

• Go Hard or go Home ^^
« 28 Sie 2012, 01:26 »
Jeśli chodzi o ten rower to powiedzmy, że mam konkurenta, dlatego poszukuję też ciągle innego na boku, co o tym sądzicie: http://tablica.pl/oferta/rower-meski-batavus-scorro-deore-alu-najwyzsza-polka-ID1hjkJ.html#  ??

EDIT: I Ten: http://tablica.pl/oferta/super-rower-stadtrad-leicht-herren-kette-IDw2sD.html#024d99b7;r:;s:

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum