Autor Wątek: Rower w Indie  (Przeczytany 2380 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Rower w Indie
« 28 Sie 2012, 01:30 »
ta rama ma gorzej niż emeryckie kąty, duże wyprzedzenie widelca, będzie się fatalnie prowadzić.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
« 28 Sie 2012, 10:10 »
rowery z "najwyższej półki" nie zawsze sprawdzają się w krajach w których nie mozna dostać do nich części :)
ten ridgeback wygląda 100% ok. Do Indii jechaliśmy na gorszych i do dziś chodzą jak bez zarzutu. Jedyne co wymieniliśmy to napędy (oczywista) i obręcze (w tym pyle i deszczu też "oczywista") reszta jest dalej ta sama.

Na tym Batavusie też byś dojechał.
Na każdym byś dojechał.

Najważniejsze by był mocny (prosty), bez zachodnich "bajerów" chyba , ze są z najdroższej półki, która "gwarantuje" , ze tak łatwo nie padną.
Dobre opony, wygodne siodło i w drogę.

Pozdr
R
… why so serious ?

Offline Mężczyzna Recon

• Go Hard or go Home ^^
  • Miasto: Warszawa/Radom
  • Na forum od: 27.08.2012
« 28 Sie 2012, 12:40 »
Ridgeback? To jest jakiś StadtRad niemiecki :D

Zdaję sobie sprawę z tego, że prawdopodobnie i na moim mtp kilkuletnim z przerzutkami NoName bym dojechał, tylko komfort nie ten, chciałem  po prostu jak najmądrzej zainwestować te pieniądze i kupić coś w miarę fajnego.

Znalazłem jeszcze ten rower: http://tablica.pl/oferta/meski-rower-trekkingowy-blokada-skoku-deore-xt-stevens-warto-krakow-i-okolice-ID1q77Z.html#a1143ee1;r:;s:  B.mi się podoba z wyposarzenia i z wyglądu nawet, ale może być już za duży, prawda?

http://allegro.pl/trekking-wyprawa-tylko-stevens-jak-nowy-i2577554813.html kolejny Stevens

http://tablica.pl/oferta/cannondale-r300-ID1nusW.html#8a7259e5;r:;s:  coś takiego, ciekawe

http://tablica.pl/oferta/rower-trekkingowy-gudereit-28-cali-ID1mUTr.html#a1143ee1;r:;s:   ewentualnie też to
« Ostatnia zmiana: 28 Sie 2012, 12:52 Recon »

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 28 Sie 2012, 12:48 »
Ridgeback? To jest jakiś StadtRad niemiecki :D
I co jeszcze nam ciekawego napiszesz?
Coś mi się zdaje, że pytasz nie po to żeby Ci ktoś doradził, tylko że potwierdził że masz rację.
http://tablica.pl/oferta/cannondale-r300-ID1nusW.html#8a7259e5;r:;s:  coś takiego, ciekawe
Nooo, dość wiekowa szosówka to na pewno świetny rower na zwiedzanie Indii.

Offline Mężczyzna Recon

• Go Hard or go Home ^^
« 28 Sie 2012, 12:55 »
Nie rozumiem, napisałem StadtRad, ponieważ nie podałem linka ridgebacka(chyba, że to nazwa zamienna a ja tego nie wiem), nieporozumienie. Z szosówką faktycznie racja, przepraszam. Nie znam się jeszcze na rowerach trekkingowych tak jak bym tego chciał, dlatego przekopuje cały internet i was pytam o zdanie. Przynajmniej nie proszę was o szukanie roweru dla mnie, jak niektórzy zwykli robić.

A co do cytatu: "Coś mi się zdaje, że pytasz nie po to żeby Ci ktoś doradził, tylko że potwierdził że masz rację." trochę prawdy  tym jest, bo czekam, aż któryś z proponowanych rowerów zaakceptujecie jako 'godziwy' do kupna. :) Wolę polegać na waszym zdaniu.
« Ostatnia zmiana: 28 Sie 2012, 13:12 Recon »

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 28 Sie 2012, 13:30 »
Na do tego co Ci doradzono odniosłeś się, delikatnie mówiąc, bez zainteresowania.

No to ja Ci z całego serca radzę: wybierz co Ci się podoba, kup, potem pochwal się i jedź do Indii.

Jak robb mówi, że na każdym byś dojechał, to ja mu wierzę.
W końcu to on do tych Indii dojechał, a nie ja czy Ty.

Offline Mężczyzna Recon

• Go Hard or go Home ^^
« 28 Sie 2012, 13:42 »
No w sumie racja, przecież to nie jest jakaś pustynia, czy bezdroża, to normalne lepsze i gorsze asfaltowe drogi.  Dobra to teraz pytanie jedynie z natury technicznej - ramy i ich rozmiary, wiem, że staraliście się i z tym mi doradzić, ale mam nadal kłopot - zanim pojadę sprawdzić rower chciałbym mniej więcej wiedzieć czy będzie pasowała. Chodzi o to, że większość oferowanych rowerów ma ramy powyżej 20' np bardzo podoba mi się rower z ramą 21,5'( http://allegro.pl/trekking-wyprawa-tylko-stevens-jak-nowy-i2577554813.html#tabsAnchor ) i chętnie bym go zakupił, ciężko znaleźć rower trekkingowy w mniejszych rozmiarach. Powiedzmy, że w zwykłych butach mam 180cm wzrostu a długość mojej nogi to 84cm(nie mierzone super idealnie, ale mniej więcej tak to wygląda), czy takie ramy nadają się dla mnie? Słyszałem, że w rowerach trekkingowych wybiera się większe ramy niż w mtb i crossówkach.

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
« 28 Sie 2012, 15:48 »
Recon
Pisałem o Ridgeback bo worek_foliowy Ci go polecał, ale widać, że nie zaglądałeś :)

Borafu w sumie podsumował cały temat :)
Nie ma co inwestować.
My z Anią jechaliśmy na starych stalowych + przerzutki alivio itp :)
Znajomi jechali na aluminiowych Trekach prosto zer sklepu i też dojechali.
Ludzie jeżdżą do Indii na wszystkim i raczej wszyscy dojeżdżają :)
Chyba, ze im się po drodze odechce albo nie daj boże coś stanie ...

Ot co  :P
Pozdr
… why so serious ?

Offline Mężczyzna Recon

• Go Hard or go Home ^^
« 28 Sie 2012, 16:00 »
Ah, stąd nieporozumienie, myślałem, że oceniałeś rowery z mojego post'a. Oczywiście, że zaglądałem w tę propozycję, nawet pisałem ze sprzedającym, ale niestety ktoś mnie uprzedził i prawdopodobnie ten ktoś go kupi, jednak jeśli tego nie zrobi, to bez zastanowienia kupię, tymczasowo szukam sam innego roweru gdyby się z tamtym nie udało :) 

Ponawiam pytanie o ramy z poprzedniego posta  :icon_smile2:
« Ostatnia zmiana: 28 Sie 2012, 16:05 Recon »

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
« 28 Sie 2012, 16:33 »
stevens jest alu więc JA go nie polecę :)
… why so serious ?

Offline Mężczyzna Recon

• Go Hard or go Home ^^
« 28 Sie 2012, 20:24 »
I się błędne koło zatacza  ;D  Kupno roweru to zdecydowanie bardzo ciężka sprawa.

Offline Mężczyzna Recon

• Go Hard or go Home ^^
« 29 Sie 2012, 13:14 »
Co do ram alu jeszcze, to widzę, że na tym forum i na innych też jest rozłam, bo są zwolennicy zarówno cromo, jak i alu, czytałem nawet porady jakiegoś wprawnego podróżnika, który mówił, że alu nie można spisywać na straty z miejsca. Zakładając, że nie przydarzy mi się jakiś przykry wypadek(co pewno i tak by przerwało podróż), myślę, że nic złego tej ramie nie powinno się przytrafić, ew gdy będę już miał parę kkm zrobionych na tym rowerze, pomyśli się o wymianie na ramę cromo. Co o tym sądzicie ? Bardzo ciężko dorwać używanego trekkinga na cromo i do tego z ramą poniżej 22'

Offline Mężczyzna nomorota

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 14.08.2012
« 2 Wrz 2012, 08:20 »
Nie ma co teoretyzować. Kup to co ci się wydaje odpowiednie a za rok ew. zmienisz to czy owo.
Pamiętaj, że w wiekszości kupionych na allegro rowerów warto od razu zainwestować w wymianę linek / pancerzy, być może dętek i opon, siodełko może ci nie podejść, łańcuch może być do wymiany etc...

Rower, którego szukasz może równie dobrze kosztować mniej niż 1000 zł, więc nie szukaj tylko przy górnej granicy swojego budżetu.

Edit: a najgorsze co można zrobić początkującemu rowerzyście, to zaszczepić mu ideologię sporu CroMo - Alu. Nie zwracaj na to uwagi. Są ciekawsze rzeczy do roboty przy rowerze i w ogóle :-)

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
« 2 Wrz 2012, 13:13 »
a najgorsze co można zrobić początkującemu rowerzyście, to zaszczepić mu ideologię sporu CroMo - Alu. Nie zwracaj na to uwagi. Są ciekawsze rzeczy do roboty przy rowerze i w ogóle :-)
Dokładnie.
Dlatego napisałem wyżej, że ludzie jeżdżą na wszystkim :)
R
… why so serious ?

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 2 Wrz 2012, 13:54 »
Dlatego napisałem wyżej, że ludzie jeżdżą na wszystkim
... a kawałek dalej, że roweru z ramą alu nie polecisz ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum