Autor Wątek: Zrób to sam- sakwy sakiewki na rower i nie tylko...  (Przeczytany 28024 razy)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Magdzie chodziło o mój rower. Torby jakby chciała to już dawno by mi zabrała, roweru nie weźmie bo rama za duża (uff ;D)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Taa jasne. Rafał mi uszyje rower co ma przesłonę 2 przy ogniskowej 135. 50 zł wystarczy? Bagnet Nikona. Choć jakbyś zrobił puszkę 5D Mark II to nawet stówkę (albo moją starą puszkę) za to dam  ;D

Ehh idę lepiej trenować wygrywanie w konkursach...  :( ;)

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
Rafał, oczywiście że możesz wykorzystać moje zdjęcia gdzie chcesz.
Obiektyw ty była stałka Canon AF 135/2.0 .... jakby co to mogę poprawić
i zrobić z przysłoną 1.2 innym szkłem.
MiRowerDajePower

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Miejsce dla tenisówek - rozmiar 47 - mogło znaleźć się tylko pod saddlebagiem

Ano właśnie. Czy tylko mi się wydaje, że miejsce na tę gumkę powinno być z wierzchu a nie na dole? Bo nawet przy lekkim deszczyku spód torby jest wręcz fatalną lokalizacją dla wszelkiej odzieży.

Poza tą nurtującą kwestią, torba jest genialna.

Po exifie mówię - ja chcę taki sprzęt!

Ja takiego szkła nawet nie miałem w rękach :)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
Ano właśnie. Czy tylko mi się wydaje, że miejsce na tę gumkę powinno być z wierzchu a nie na dole? Bo nawet przy lekkim deszczyku spód torby jest wręcz fatalną lokalizacją dla wszelkiej odzieży.

Teoretycznie tak, tylko na górze są klipsy do zamykania i wymagałoby to odwrotnego uszycia i mniej wygodnie by się torbę zamykało - w dół, a to przy wypełnieniu na maksa będzie upierdliwe. Poza tym jak jest u góry to widać mocowanie, a tam działałoby się "na czuja".

Większym problemem jest moim zdaniem to, że te gumki są elastyczne, a klips nie ma siły utrzymać tenisówek. Ja musiałem po prostu zrobić supełki, inaczej po jakimś czasie tenisówki haczyły o tylne koło.

Generalnie to zamiast tej siateczki rozważyłbym żeby zrobić jakieś mocowanie aby od spodu, po zewnętrznej stronie torby włożyć ochraniacz zawartości przed wodą spod kół - np. wycięty kawałek sztywnego plastiku z jakiej są robione teczki na dokumenty. http://abis.pl/abis_graf/41401_c1.jpg

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Saddlebag? Czemu nie po prostu podsiodłówka?

Zamiast przepraszać w takich sprawach pisz na priva, bo wątek nie jest poświęcony aparatom fotograficznym, tylko ciekawemu projektowi rowerowemu. A tego onanizmu foto już zdecydowanie za dużo jest na tym forum.
Ale Ci siedzi na wątrobie temat lustrzanek  ;D

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
ja myślę, że ta gumka to na jakąś karimatę a nie odzież
gdzieś widziałem taką fotkę z karimatą
MiRowerDajePower

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
No to już zależy od zastosowania. Woda od spodu to największy problem podsiodłówki. Na BBTourze to był w moim wyposażeniu najsłabszy punkt. Kompletnie przemokło. Od góry było sucho, podobnie w torbie na ramie.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
mogło znaleźć się tylko pod saddlebagiem
Jakoś zawsze mam obawę coś tam powiesić. Czasem ochraniacze na buty, a i to zawsze zapinam je na gumce, na wypadek gdyby się wysunęły.

Marek

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Dla mnie jest to najbardziej z genialnych miejsc na alumatkę. Aktualnie można sobie wybierać, gumka na górze, gumka na dole, i tu i tu, albo w ogóle.:)

Offline Mężczyzna robertrobert1

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.04.2009
Podłącze się i spytam: Czy ktoś pogodził jakoś lemondkę z mapnikiem  ??? Jakby tak zastosować te sakwy na górna rurę i na to dać jakiś nieduży mapnik  :icon_idea:

u mnie to tak wygląda:

Można i w powyzszy sposób a można trochę pobawić się ślusarza i spłodzić coś bardziej sensownego.

Ja po prostu pomiedzy oryginalne mocowania dołożyłem jeszcze kawałek aluminiowej rurki. Lemondka podniosła się o około 3 cm. I bardzo dobrze bo dzięki temu miałem zdecydowanie bardziej komfortową pozycję a przy tym bezproblemowy dostep do mapnika i mapke mogłem czytać w każdej pozycji.

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
Słyszałem, że parę podsiodłówek trafiło do Krakowa. Nieśmiało zapytam, czy mógłbym sobie organoleptycznie pooglądać takową. W szczególności mniejsza mnie interesuje.

jendrzych

• Gość
Uprząż do mocowania bagażu na kierownicy w końcu nabrała ostatecznego kształtu. Pierwotnie używałem samych troków, ale mocowanie czegokolwiek było nieco kłopotliwe, dorobiłem więc "gniazdo" z kawałka starej karimaty. Teraz starczy poluzować klamry i bagaż wsuwa się i wysuwa w okamgnieniu.

LINK do galerii.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Całkiem ładnie się prezentuje. ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....