Autor Wątek: Zrób to sam- sakwy sakiewki na rower i nie tylko...  (Przeczytany 28015 razy)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Van, fantastycznie! A dostanie się to ultrafire w Polsce albo chociaż w UE? Bo nie uśmiecha mi się całe to szarpanie się z przesyłką z USA, cłem, VATem i cholera wiem czym jeszcze dla latarki. A jednak JUZ jestem na nią napalony i na pewno kupuję, jak tylko gdzieś w promieniu 5000 km ją namierzę ;)

PS. no i jeszcze to zasilanie z AAA zamiast jakiegoś dedykowanego akumulatorka jak w bocialarce... :D
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline kokop

• Miasto: Chard
  • Na forum od: 11.01.2010
Kleine Fiech ach Scheiße machen.

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Dzięki. Trzeba będize przeliczyć opłacalność w porównaniu z przesyłką, cłem i takimi innymi (a nuż się uda bez?) :)

Offline kokop

• Miasto: Chard
  • Na forum od: 11.01.2010
W piątek  :(  mała zaplanowała mi rolę osła jucznego w zakupowej wyprawie do miasta. Za chiny nie mogę odmówić bo mi oczy wydrapie, a piątek to koszmar bo wszyscy po sklepach będą łazić i z godzinę miejsca na blaszaka będę szukać  :roll:
 Tak mi się zdaje teraz że ja to ustrojstwo już widziałem w sklepie turystycznym. Zobaczę, a jak będzie i nie zawołają za wiele to kupię.
Kleine Fiech ach Scheiße machen.

Offline toosh

• Miasto: Żywiec
  • Na forum od: 14.02.2009
    • http://toosh88.blogspot.com/
aard, zamówić Ci tą latarkę? To żaden problem, kilka kliknięć. Regularnie zamawiam aku/ładowarki/elektronikę do swoich lamp za kwoty kilka razy wyższe, niż te 20$, a nigdy z cłem problemów nie miałem. Od 1 stycz 2010 przesyłki do 100$ (?) nie są clone. Czasami dostawa się przeciąga, bo dx to firma przepakowywująca, niektórych rzeczy nie ma na stanie.

Na allegro widzę, że aku AAA mają pojemność ok 1000mA, 3 sztuki w szeregu dadzą 3,6V i 1000mA (przy dużym prądzie realna pojmność będzie mniejsza), jeden aku li-on 18650 ma 3,7V i 2400mA. 2 sztuki 18650 i ładowarka to 45zł~. Na papierze z kompletu AAA latarka w trybie high (jeśli te 800mA to realna wartość) poświeci 1h (realnie będzie to jeszcze krócej), z jednego 18650 będzie to jakieś 2:30h.

Latarka ma 230lumenów, co powoduje, że ma moc porówywalną do Bocialarki.

A g. prawda ;), wg. danych z opisu: sterownik daje 800mA w diodę, a Q5 tytułowe 230lm ma z 1000mA. Z 800mA będzie to jakieś 180lm~.

Sama Bocialara kosztuje ponad 230 zł.

Nie sama tylko z aku, ładowarką, selekcjonowaniem diod, dobrym sterownikiem z trybem średnim, który używa się najczęściej, REALNYMI parametrami i pracą polskich rąk :].

100 % to już prawdziwy słup światła, oświetla drogę na około 50 metrów przed rowerzystą, znaki łapie z dobrych 500 metrów

Dlatego dużo lepsze są lampy z kolimatorami, które dają równomierne rozproszenie światła, a nie reflektor, który daje mocny spot sięgający 100m przed nas i słabe doświetlenie boków. To męczy oczy. Poza tym przez zjawisko adaptacji oka po patrzeniu w spot czasami nie widać nic w spill'u.

Uwaga reklama - Za podobną cenę można mieć TooshLighta z tym, że nie jest tak kompaktowy i nie wygląda tak jak powinien, ale działa tak jak powinna działać lampa na rower. Tu widać jak to świeci: LINK

Na wyprawy wybrałbym coś małego na jeden aku/baterię AA, np. Romisen RC-2G, za kilkanaście $.
www.toosh88.blogspot.com "prawie ULTRALIGHT"

Offline Mężczyzna tomeko

• Miasto: Radzików
  • Na forum od: 11.01.2008
Cytat: "toosh"
Za podobną cenę można mieć TooshLighta z tym, że nie jest tak kompaktowy i nie wygląda tak jak powinien, ale działa tak jak powinna działać lampa na rower.

a ile to cudeńko kosztuje?

toosh, ewentualnie pisałbym się na to "cudeńko" jeśli byś zamawiał dl Mikiego, oczywiście jeśli można

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Toosh, dzięki, ale nic dla mnie nie zamawiaj :)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Zrobię taki mały OT...;)

Będą jeszcze zbierane zamówienia na apteczki?

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Są dwie wolne na stanie. Zostały po ostatnim zamówieniu.

Offline Mężczyzna van

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 27.12.2009
    • http://vanhelsing.bikestats.pl/
Cytat: "aard"
Van, fantastycznie! A dostanie się to ultrafire w Polsce albo chociaż w UE? Bo nie uśmiecha mi się całe to szarpanie się z przesyłką z USA, cłem, VATem i cholera wiem czym jeszcze dla latarki. A jednak JUZ jestem na nią napalony i na pewno kupuję, jak tylko gdzieś w promieniu 5000 km ją namierzę ;)

PS. no i jeszcze to zasilanie z AAA zamiast jakiegoś dedykowanego akumulatorka jak w bocialarce... :D

W Europie jest drożej o wiele, nie spotkałem się z podobymi cenami. Latarka jest ściągana z Hong Kongu, z tej strony przesyłka lotnicza jest za darmo, także płacimy tylko za latarkę. Mi zamawiał kolega, on ma konto na Paypalu i jakoś tam wykombinował. Cła chyba nie płacił, warto napisać do gostka, który wysyła, żeby szło jako gift.

toosh - próbowałem Cię miejscami cytować, ale mi się znaczniki pomieszały i cały tekst mi zgłupiał :P Także już odpowiadam

Jeżeli piszesz, że na aku 800 poświeci godzinę, to jesteś w błędzie. W tej chwili mam tymczasowo jakieś chińskie aku 600 i trzymają mi na pełnej mocy 1,5h. Jestem tego pewno, bo sprawdzałem już z ciekawości parę razy, poza tym wiem kiedy się kończy bateria, bo latarka z trybu max odrazu przechodzi w słabiutkie świecenie, a nie tak jak w przypadku innych, że powoli traci światło.

Co do 230lm - miałem ją okazję porównywać do bocialarki, ponieważ kumpel jeżdżący w enduro ją sobie kupił. Bocialara robi wrażenie blisko - daje szeroki zakres światła, dalej już tak fajnie nie jest. Ultrafire natomiast oświetla tak jak pisałem tylko swój pas jazdy i świeci daleko. Ja uważam, że nie potrzebuję do jazdy po szosie, żeby mi drzewa podświetlało. Co innego enduro, gdzie każdy szczegół sie liczy.

Ultrafire zdecydowanie przebija Bocialarkę jeżeli chodzi o stosunek cena/jakość. Za 100 zł ( licze już aku i ładowarkę ) otrzymujemy mocne świecidełko, które spokojnie oświetli trasę nawet w zupełnie ciemnych, rumuńskich tunelach z zakrętami :)

Znalazłem jeszcze takie 3 zdjęcia, niestety nie działa mi LCD w aparacie, więc nie mogę zrobić dłuższego czasu i pokazać prawdziwy zakres świecenia.

http://fotoalbum-eu.s3.amazonaws.com/images1/200903/86040/395102/00000026.JPG
http://fotoalbum-eu.s3.amazonaws.com/images1/200903/86040/392775/00000008.JPG
http://fotoalbum-eu.s3.amazonaws.com/images1/200903/86040/392775/00000011.JPG

Offline toosh

Jeżeli piszesz, że na aku 800 poświeci godzinę, to jesteś w błędzie. W tej chwili mam tymczasowo jakieś chińskie aku 600 i trzymają mi na pełnej mocy 1,5h.

W takim razie te 800mA i 230lm (realne 180lm przy tym prądzie) to bzdura, z obliczeń wychodzi, że aku mają 2,16Wh, co przy 1,5h daje 0,69W mocy w diodę, tj. jakieś 75lm (Q5 dla pierwszego wata ma 110lm) - to prawie 3x mniej, niż bocialarka. Wrzucamy reflektor, który skupia światło i 75lm chińska latarka świeci 'tak samo' jak 230lm bocialarka z równomiernym rozproszeniem światła.

Ultrafire zdecydowanie przebija Bocialarkę jeżeli chodzi o stosunek cena/jakość.

moc 4 latarek = moc jednej bocialarki, 3 komplety po 100 = 230zł? To kiepski stosunek ŚWIATŁO/cena/jakość. No, po lewej stronie możesz odjąć 4 dychy za ładowarki, wyjdzie prawie tyle samo :).

Offline Mężczyzna van

Nie znam się na na optyce, ale co chwilę porównujesz mA do lm - wytłumacz mi w takim razie dlaczego podczas używania aku 600 i lepszych 800 nie widzę różnicy w mocy ? Byłem ciekaw, czy na 800 świeci mocniej, ale świeci tak samo. Tylko dłużej trzyma.

Ja patrzę na efekt wizualny - jeździłem z bocialarą i z ultrafire, postanowiłem wybrać ultrafire, głównie dlatego, że kosztuje 3 razy mniej i daje bardziej satysfakcjonujące mnie światło niż Bocialarka, która wg mnie jest dobra w teren. Ultra świeci dalej i nie chcę, żeby mi rozpraszała światło, bo jest mi to niepotrzebne. Może i mocą się różnią, może i Bocian jest mocniejszy, ale da się to zauważyć tylko przy bliskiej odległości.

Offline toosh

Nie widzisz różnicy w ilości światła, bo za to odpowiada sterownik, który niezależnie od pojemności akumulatora zawsze da taki sam prąd w diodę (nie zawsze ale nvm). Cyferki na akumulatorze to pojemność.

Sprostowanie poprzedniego posta:

1,2V 0,8Ah z jednego aku, 3,6V 0,6Ah z 3 aku, 3,6*0,6=2,16Wh

Moc pobierana przez diodę dla 230lm to 3,7W (3,7V*1000mA, dla danych ze strony), dioda na pełnej mocy powinna świecić 35 minut, Twoje 1,5h to 3x tyle, więc dioda pobiera jakieś 1,25W (w poprzednim poście był błąd), co daje ok 130lm~. Mocno skupiona na szosę jest ok ;)

Offline Mężczyzna van

Jak już ciągnięmy ten wątek offtopicu, to daję ostatnio cyknięte zdjęcie, ultrafire na śniegu:

Offline pi00

• Miasto: Bełchatów
  • Na forum od: 03.08.2009
Czy mógłbyś napisać van ile ta latarka trzyma średnio na ustawieniu 50% i 100%? Czy na 50% można w miarę komfortowo jechać po ciemku, po całkowicie nieoświetlonej drodze?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum