Autor Wątek: Spodenki damskie z wkładką a kwestia higieny  (Przeczytany 2826 razy)

Offline Tomek.

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 05.07.2012
Jesteśmy na etapie kompletowania sprzętu, odzieży rowerowej od zera. Zatrzymaliśmy się przy spodenkach z wkładką bez, których nie wyobrażam sobie kilkudniowych czy paro tygodniowych wyjazdów. Z tego typu odzieżą miałam do czynienia jedynie na jednodniowych wyjazdach na, których to pod spód zakładałam bieliznę dzięki, której komfort jednak malał.
Mam pytanie, jak radzicie sobie z utrzymaniem tego typu spodenek w czystości podczas dłuższych wyjazdów ? Pierzecie codziennie, zakładacie bieliznę, czy może macie 4-5 par ? Tym bardziej podczas "tych" dni nie wyobrażam sobie zbytnio jazdy bez bielizny...

« Ostatnia zmiana: 1 Wrz 2012, 19:13 dariaitomek »

Offline Kobieta Carmeliana

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 19.03.2011
Odp: Spodenki z wkładką damskie
« 1 Wrz 2012, 08:55 »
Pierzemy i codziennie i mamy więcej niż jedną parę (gdyby się nie dało prać codziennie) i nosimy gacie pod gacie ;)
Nie ma nic gorszego od cyklisty. No chyba, że mason. A już najgorszy to jest mason na rowerze.

Offline Mężczyzna arkadoo

• Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 1 Wrz 2012, 09:38 »
Jedną parę da się przez dwa dni nosić, o ile wkładka jest przyzwoitej jakości (nie łapie zapachów). Zdecydowanie bez bielizny.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
« 1 Wrz 2012, 10:39 »
Jedną parę da się przez dwa dni nosić, o ile wkładka jest przyzwoitej jakości (nie łapie zapachów). Zdecydowanie bez bielizny.
W "te" dni deż nia zakładasz bielizny?  :P

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 1 Wrz 2012, 11:37 »
teorie, ze musi to być co 1-2 dni wywołują tylko uśmiech u ludzi, którzy jeździli w ten sposób znacznie dłużej

o taki uśmiech ----> ;D

nie żebym uchodził za brudasa, ale racje ma Wilk co do tego, że jest to kwestia indywidualna, każdy ma jakieś inne granice :P inaczej jest też pewnie u kobiet i u mężczyzn. wiele zależy też od pogody, jak jest zimno to dłużej wkładka wydaje się być świeża, za to jak jest upał to błyskawicznie schnie po praniu.

ja np portki zazwyczaj staram się utrzymać we względnym stanie poprzez chociażby nocne wietrzenie, albo wykorzystanie mocnej rosy ;D po prostu zostawiam je na lewej stronie przed namiotem na noc. jak jest okazja można chociaż przepłukać w strumyku, jeziorze, etc. rano zazwyczaj są mokre, lub wilgotne, ale mi to specjalnie nie przeszkadza. Zdaje sobie sprawę, że z higieną wiele wspólnego to nie ma, ale chodzi tu raczej o to by zapewnić sobie poczucie komfortu. mi to wystarcza :P

« Ostatnia zmiana: 1 Wrz 2012, 12:57 olo »
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 17.08.2009
« 1 Wrz 2012, 13:02 »
3 pary gatków, staram się codziennie prać lub co dwa dni, żeby codziennie mieć jakieś czyste, wkładek nie toleruję, niewygodnie mi. Kiedy jeszcze jeździłam z wkładką, myśl o tym żeby jechać tak bez bielizny wywoływała mocne obrzydzenie, wiec nie praktykowałam. Przy czym na wyjazdach nie jestem czyściochem i zdarzało mi się nie myć po kilka dni - to akurat mogę jakoś znieśc.

Jacu z wkładką jeździ i bez gatków, pierze co 2-3 dni.
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 1 Wrz 2012, 13:21 »
Od razu zaznaczę, że jeszcze nie jeździłem w spodenkach damskich.

Na wyjazdy zabieram ze sobą dwie pary - jedną mam na sobie, druga jeśli była brudna suszy się na bagażniku. Preferuje codzienne pranie choć z braku czasu, chęci i nie wystarczająco łatwej dostępności wody zdarzało mi się używać bez prania jednych przez dwa dni. Przyjemnie jednak po całym dniu móc się do spania przebrać w czysty strój rowerowy :P

Opisane postępowanie dotyczyło jazdy w temperaturze ponad 30 st., całodziennej jeździe i dystansie bliskim 200 km. W warunkach nieco chłodniejszych, spodenki powinny wytrzymać bez większych problemów i dużego uszczerbku na komforcie ze trzy dni ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 1 Wrz 2012, 14:19 »
Sprawa prosta,na wyjazd kilka par spodni.Ja preferuję z pampersem ale mogę też jechać bez.
Co do higieny to nie ma się co spierać.Ktoś pierze i myje się  co wieczór inny dużo rzadziej.Dobra odzież ma pewne działanie antybakteryjne i nie "śmiergnie" tak szybko.
Sprawa bardzo mocno indywidualna.
Ktoś poci się bardzo mocno,inny mniej a i pot jest różny.
Ktoś na zlocie,nie pamiętam kto,przedstawiał się,cześć jestem ..... i nie myłem się tydzień  ;D
Koledze pasowało,więc ok.Można też i tak...
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

« 1 Wrz 2012, 16:10 »
Dalej nie widzę sensu pchania bielizny pod spodnie z wkładką. Kolejna warstwa, która utrudnia wydalanie potu i może powodować obtarcia podczas dłuższych tras - szwy w bieliźnie.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 1 Wrz 2012, 17:05 »
Hmm...  ja też raczej bez ale nie wykluczam tego definitywnie.Są dostępne bielizny nie posiadające szwów więc sprawa otarć odpada.
Ty nie ja też a ktoś trzeci nie widzi takiej opcji.Mówiąc ogólnie "nie czuje się i koniec" czy to ze względu na samopoczucie czy uczucie higieny.
Ale są chwile gdy jest sens.Zapytaj żony,dziewczyny...
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 1 Wrz 2012, 17:41 »
Pytanie o damskie spodenki a prawie sami panowie się wypowiadają  :lol: 
Wprawdzie nie miałam nigdy spodenek z wkładką, ale zapewne traktowałabym je tak samo jak zwykłe, czyli jak są brudne/śmierdzą to po prostu trzeba je wyprać. Przynajmniej w miejscach brudnych ;) Oprócz wyciskania wody dobrym sposobem jest wykręcanie mokrych rzeczy w ręczniku, który to przyjmuje na siebie część wilgoci.
W czasie okresu ('tych' dni  :lol: - to naprawdę aż takie tabu?) postępuję dokładnie tak samo.
Nie wyobrażam sobie niezakładania majtek :) wystarczy mieć bielizną dobrej jakości - wtedy ani nie ma prawa obetrzeć ani odparzać.

Offline Tomek.

« 1 Wrz 2012, 19:10 »
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Niestety nie deysponujemy takim budżetem by kupić sobie po kilka par dobrych jakościowo spodenek z wkładką, pewnie będziemy je kupować stopniowo. Dobrze jest więc wiedzieć, że jednak połączenie bielizny z spodenkami rowerowymi nie jest jednak definitywnie bez sensu.

W czasie okresu ('tych' dni  :lol: - to naprawdę aż takie tabu?)

Na wielu forach i dla wielu ludzi na pewno tak. Nie wiem jeszcze jak jest tu :)

« 1 Wrz 2012, 19:13 »
Podobnie jak połączenie skarpetek i sandałów ;)

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Ojtam, w trasie się liczy wygoda, wygoda i jeszcze raz wygoda.

dariaitomek, w takim razie najlepiej po prostu na najdłuższe/najtrudniejsze trasy zostawić sobie te najwygodniejsze spodenki i majtki.

p.s.
jak czytam o jeżdżeniu bez majtek to odechciewa mi się szukania używanych spodenek z wkładką... niby wyprane, ale jednak...

Offline Tomek.

Podobnie jak połączenie skarpetek i sandałów ;)
Jak zimno i nie ma innych buciorów pod ręką to co zrobić ? ;)
My parę miesięcy temu pół Indii tak zjeździliśmy. Na treki było za ciepło a na sandały bez skarpet za zimno.

p.s.
jak czytam o jeżdżeniu bez majtek to odechciewa mi się szukania używanych spodenek z wkładką... niby wyprane, ale jednak...

Też sobie tego nie wyobrażam więc jeśli już bez bielizny to zdecydowanie z wkładkami higienicznymi, o takimi. Nie wiem jednak czy na wkładce rowerowej to się będzie jako tako trzymać, no i jak z komfortem. Pozostaje jedynie jeździć, jeździć i w końcu pewnie znajdę złoty środek.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum