Autor Wątek: Spodenki damskie z wkładką a kwestia higieny  (Przeczytany 2830 razy)

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
p.s.
jak czytam o jeżdżeniu bez majtek to odechciewa mi się szukania używanych spodenek z wkładką... niby wyprane, ale jednak...
Czy z bielizną czy bez,nawet wyprane,kupno używanych spodenek to mocno chybiony pomysł.
Pomijając własne preferencje  ;) to wkładka w spodenkach ma pewne właściwości,nie tylko  antybakteryjne,które  zachowuje tylko przez jakiś czas.Potem to już tylko ugnieciony kawał syntetyku.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Ostatnio na wyprawie miałem dwie pary spodenek. Były to stare spodenki z marną wkładką. Plan był taki żeby je zajeździć. Pierwsze były na pierwszą połowę wyjazdu (około 11dni), drugie na drugą połowę.

11 dni bez prania to mój aktualny rekord. ;) Pierwsze 4 dni jest ok. Później jest kryzys ale jak się wytrzyma do 6 to później jest już z górki. ;D

Pierwsze wyrzuciłem po pierwszej połowie wyprawy, drugie w domu po powrocie. I gitara, żadnej zabawy w pranie, suszenie, mydła... :lol:

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
11 dni bez prania to mój aktualny rekord. ;) Pierwsze 4 dni jest ok. Później jest kryzys ale jak się wytrzyma do 6 to później jest już z górki. ;D
Tylko się potem nie dziw jeśli po takich zwierzeniach nikt nie będzie chciał z Tobą jeździć ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Nie złapię przez to doła. :P

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
pewne właściwości,nie tylko  antybakteryjne,które  zachowuje tylko przez jakiś czas
"Srebro koloidalne" cudomagicznie przywraca część utraconych właściwości. Zresztą płyn jest bardziej uniwersalny (buty, koszulki, zranienia, itd): na allegro jest masa reklam produktu.
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Jak z trwałością tak zaaplikowanego srebra? Wyobrażam sobie, że łatwiej je wypłukać niż srebrne nici :P
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline m+k

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl

... jeśli już bez bielizny to zdecydowanie z wkładkami higienicznymi, o takimi. Nie wiem jednak czy na wkładce rowerowej to się będzie jako tako trzymać, no i jak z komfortem.

Jeżdżę od lat w spodenkach z wkładką i tak jak cytat powyżej używam zawsze wkładek higienicznych. Czy się trzymają? - odpowiadam -  mi się trzymają.
Pozdrawiam M :)

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Jak z trwałością tak zaaplikowanego srebra? Wyobrażam sobie, że łatwiej je wypłukać niż srebrne nici :P
Oczywiście. Wypłukują się (chyba) od razu. Ale jakim problemem po praniu jest zaaplikować ponownie?  :P
Jedyny minus to, że po pewnym czasie wkładka robi się "szara" czyli pewnie rośnie ilość srebra.. ale chyba nie jest to problem (o ile nie dezynfekujemy białej koszulki)
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna anu

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.05.2009
"Srebro koloidalne" cudomagicznie przywraca część utraconych właściwości

Wokół tego specyfiku są chyba jakieś drobne kontrowersje - choć zapewne, żeby zaszkodził należałoby go używać litrami. (Zresztą producenci "dodają" różnych rzeczy do odzieży sportowej. Przed Euro była zdaje się jakaś mikro afera z koszulkami polskiej reprezentacji, że niby za dużo w nich tablicy Mendelejewa).

Ale jakby ktoś intensywnie odświeżał sobie wkładki srebrem może potencjalnie wrócić z dłuższej wyprawy z niebieskimi miejscami intymnymi, bo nadużywanie prowadzi do srebrzycy, która objawia się miedzy innymi zmianą koloru skóry.

Zresztą " błękitna krew" nie jest czysto przenośnym powiedzeniem. Dawna arystokracja miało podobno lekko niebieską poświatę na skórze, bo na co dzień korzystała ze srebrnej zastawy.

Co do dłuższego utrzymania świeżości są jeszcze antyprespiranty blokery. Czopują na jakiś czas gruczoły potowe - wystarczy użyć raz na tydzień. W aptekach jest to sprzedawana dość drogo jako parafarmaceutyk, natomiast produkuje to też polska firma kosmetyczna Ziaja, za około 7 zł.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
po prostu zostawiam je na lewej stronie przed namiotem na noc.

... zapomniałeś dodać, że w ten sposób pozbywasz się
też skutecznie wszelkiego zwierza w okolicy, od komara
po niedźwiedzia :>

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
tak i w zasadzie powinienem jeszcze ten wpis skopiować do wątku: jak zabezpieczacie rowery na noc

;-)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Widzę, że będę w mniejszości, ale co tam. Na upały noszę na sobie spodenki kolarskie bez wkładki i bez bielizny - nic się nie wbija w tyłek, schnie błyskawicznie, a spodnie nie są obcisłe w genitaliach, więc nie muszę ich pokazywać całemu światu. Niestety kupno takich, bezszwowych i w kolorze innym niż czarny graniczy obecnie z cudem ;)
Na warunki jesienno-zimowe przestawiam się na wkładkę, również bez bielizny. Jest wtedy trochę chłodniej, mniej się pocę i wolniej się zaśmierdzają.

Do purystów higieny i zapachu - niestety, ale w warunkach terenowych po miesięcznej rotacyjnej zmianie ciuchów i praniu w międzyczasie będą śmierdzieć nawet po pierwszym wypraniu w pralce :D

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna hose morales

• Na forum od: 06.01.2009
Miałem nadzieję utwierdzić się w przekonaniu,że kobietom kombinację bielizna plus pampers odradzają,a to wcale nie takie oczywiste, hmmm...

A co do higieny ogólnie ( wprawdzie nie damskiej,ale jednak) to po ostatniej wyprawie i problemem ze skórą pachwin jestem ostrożniejszy jeśli chodzi o pranie gatek no i siebie. W skrócie, 2 pary na zmianę i piorę jak tylko mogę. A jak nie ma wody na kompletny prysznic to priorytetem są pachwiny/ich okolice, potem twarz/zęby  ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum