Autor Wątek: Śpiwór-jaki?  (Przeczytany 24067 razy)

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
Śpiwór-jaki?
« 6 Sty 2009, 19:34 »
"jaką cene podają klientowi to po takiej cenie muszą sprzedać" NIE PRAWDA :-)
w UK sprzedawca ma prawo wycofac towar jezeli jest na nim podana zla cena .. po prostu sprzedajacy w Blacksie o to nie dbal .. albo nie wiedzial ... twoje szczescie :-)

dalej ... rozłóż w nocy koc termiczny pod karimata
skoro masz komfort do 0C to nic dziwnego ze marzniesz :/
bielzna HH nie jest niestety najlepsza ... zwłaszcza jeżeli kupiłeś starej generacji [np. na przecenie w Blacksie :] .. w nowej zmienili mieszankę włókien.

pozdr
… why so serious ?

Offline Dynuel

• Miasto: Zgierz, York UK
  • Na forum od: 21.12.2008
Śpiwór-jaki?
« 7 Sty 2009, 01:23 »
Cytat: "robb"
"jaką cene podają klientowi to po takiej cenie muszą sprzedać" NIE PRAWDA :-)
w UK sprzedawca ma prawo wycofac towar jezeli jest na nim podana zla cena .. po prostu sprzedajacy w Blacksie o to nie dbal .. albo nie wiedzial ... twoje szczescie :-)
no to najwidoczniej w Black'sie mają jakąś swoją wewnętrzną politykę, albo cokolwiek, bo fakt ze śpiworem to nawet nikt nie zwrócił uwagi, ale wcześniej miałem z butami tak, na pudełku była cena o 15 futnów niższa niz prawdziwa, na kasie oczywiście była ta droższa z systemu, ja bardzo grzecznie zwróciłęm uwage, bo sam nie wiedziałem, gościówka poszła do managera, czy tam jakiegoś supervisora ze sklepu, ten z jakimś lekkim wkurzeniem na głupi błąd (poszedł też sprawdzić inne buty), nic nawet mi nie powiedział, poprawił na tańszą i tyle.

Kolejna sprawa to garnki, na produkcie, znowu fart bo akurat tylko na tym jedynym, była cena fakt że jedynie o trzy funty niższa niż na pozostałych tych samych garnkach, z sytemu na kasie z sytemu zwidniała droższa cena, znowu grzecznie zwróciłem uwage, sprzedawca poprawł, nie powiedział słowa... a tym bardziej ze to był już inny Blacks.

Tak samo z uszkodzeniami, zauważysz choć najmniejszą wadę, obniżają cene, bynajmniej ja tak miałem.

skoro masz komfort do 0C to nic dziwnego ze marzniesz :/
nie no chyba jeszcze nie zmarzłem, fakt straciłem sporo ciepła przy wstawaniu do budzika i potem już nie miałem chęci na nowo sie rozgrzewać, no albo po prostu właśnie nadchodziła ta mroźniejsza temperatura, bo rano miało być najzimniej

bielzna HH nie jest niestety najlepsza ... zwłaszcza jeżeli kupiłeś starej generacji [np. na przecenie w Blacksie :] .. w nowej zmienili mieszankę włókien.
no nie wiem ja swoją kupiłem z tydzień temu, więc pewnie jest w miare nowa, i żadnej przeceny niestety nie było, zresztą to jest Dry, nie Warm wiec nie oczekuje by trzymała ciepło w jakikolwiek sposób

a odnośnie mieszanek z tego co zauważyłem HH Dry to albo: 100% Lifa, 100% Polypropylene, lub 60%Polyamide, 35%Lifa, więc nie za wiele sie tam mogło zmienić, aczkolwiek nie wiem jakie były starsze.

[ Dodano: Sro Sty 07, 2009 3:58 pm ]
Wracając to testu, to po trzeciej nocy stwierdzam że powoli dobiega on końca, jako że temperatura robi się coraz cieplejsza (dzisiaj było coś koło -1, nad ranem około 2), a do spania w namiocie sie już całkiem przyzwyczajam, a moze świadczyć o tym to iż dzisiaj spałem tam do 12 po południu, jako że nie musiałem nigdzie wstawać. Komfort cieplny super, podłożyłem folie pod carrymate, i ku mojemu zdziwieniu rano znowu zauwazyłem wode w jej zagłębieniach, co świadczy ze zapewne bieze sie ona z wilgotności powietrza, która w bardzo kiepskim namiocie jest straszna.

Jak na razie ze śpiwora jestem bardzo zadowolony, jakbym miał jeszcze jakieś uwagi dam znać, a tak to nie ma co zaśmiecać forum.

Pozdrawiam

Offline Mężczyzna tomeko

• Miasto: Radzików
  • Na forum od: 11.01.2008
Śpiwór-jaki?
« 27 Sty 2009, 17:09 »
Chyba wysupłam na puchowy, poniżej po analizie moje typy:
Go Extreme NORDLAND 450 (worek kompresyjny na zamówienie gratis):
http://www.goextreme.com.pl/sklep/product_info.php?cPath=30&products_id=51&osCsid=6093832d264b49c1513c9b93c930b0a9

Cumulus Mysterious Traveller 500 (PQ):
http://www.cumulus.pl/Mysterious-Traveller-500-PQ,spiwory-puchowe,44.html

Yeti Boulder 450:
http://yeti.home.pl/sklep/product_info.php?cPath=1_3_12&products_id=98

Przeznaczenie: wiosenno jesienny.

Co byście kupili? Czy tkanina Pertex Quantum w Cumulusie będzie lepsza od Micro Polyamide ripstop 36g/m2 w Go Extreme? Totalnie jestem zielony jeśli chodzi o śpiwory, proszę pomóżcie się zdecydować. Mój typ, także ze względu na cenę to Go Extreme ale nie chcę wyrzucić kasy w błoto i jeśli uzasadnione byłoby dołożenie troszkę więcej kasy to może jeszcze zaczekam.

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Śpiwór-jaki?
« 27 Sty 2009, 17:59 »
Mam śpiwór Nordland 400 i jestem z niego bardzo zadowolony. Najpierw kupiłem Nordland 300 i miałem go na wyprawie na Nordkapp i było całkiem dobrze. Ponieważ planuję wyjazd w trochę zimniejsze rejony niż Norwegia, to zdecydowałem się na dosypanie puchu do mojego śpiwora (jest możliwość takiej usługi w firmie GoExtrem w Warszawie :D ) i teraz mam śpiwór z 400g puchu. W zeszłym roku kupiłem u nich dla mojej żony śpiwór Nordland 450 i też jest z niego bardzo zadowolona. Jest tylko jeden kłopot z firmą GoExtrem. Do tego Nordlanda 450 nie dali od razu worka kompresyjnego, więc poprosiłem o dosłanie go. Niestety do dzisiaj nie mogę się o niego doprosić :?  Na prawdę nie wiem na czym to polega, ale wysłałem im kilkanaście maili i parę razy rozmawiałem przez telefon i wielokrotnie zapewniano mnie, że worek zaraz wyślą lub nawet, że już wysłali... i co? I nic!
Szkoda, że przez taki drobiazg psują swoją opinię, bo śpiwory szyją naprawdę dobre i w niezłej cenie ale o klienta nie do końca dbają :?
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna tomeko

Śpiwór-jaki?
« 27 Sty 2009, 18:31 »
Marku, zanim napisałem mojego posta rozmawiałem z Go Extrem i Pani (bardzo miła) jak dowiedziała się, że potrzebuję śpiwór do sakwy, sama zaproponowała uszycie gratis worka kompresyjnego. Twoje doświadczenie troszkę zaskakujące. Jeślibym się zdecydował na ich śpiwór chyba będę musiał jakoś się zabezpieczyć dostarczenie razem ze śpiworem. Wszystkie parametry tego śpiwora są dość ciekawe. Widzę, że jesteś bardzo zadowolony ale czy masz jakieś nawet drobne negatywne odczucia, np, zbijanie/przesuwanie puchu, wychodzenie puchu, nitek itp?

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Śpiwór-jaki?
« 27 Sty 2009, 18:35 »
Jak by Ci to powiedzieć, Tomeko... Powiem po prostu: Yeti, Yeti i Yeszcze raz Yeti. Oni nie tyle są dobrą firmą na polskim rynku, oni są absolutną światową czołówką. Mają najlepszy puch i najlepsze wykonanie. Owszem, cenią się potwornie, sam się póki co nie szarnąłem, bo poważny wysokogórski wyprawowy śpiwór to wydatek grubo ponad 1.000 zł. Ale najpóniej przed nastepną wyprawą w góry wysokie się szarpnę... I powiem szczerze, nie będę rozważał innych marek.
Co do materiałów, to kwestia wyboru, nie znam tych śpiworów, nie wiem, jak konkretnie spiszą się te materiały pod względem puszczania pierza czy łapania zapachów (to główne punkty ciężkości). Ale Yeti rządzi w świecie. Kropka.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna tomeko

Śpiwór-jaki?
« 27 Sty 2009, 18:48 »
Cytat: "aard"
Ale Yeti rządzi w świecie. Kropka.
potwierdzasz zasłyszane opinie (Michał też chwalił Yeti). Ciekaw jestem czy te tańsze (nie wysokogórskie) również trzymają parametry i jakość? Ja nie mam doświadczenia więc na sucho porównuję parametry i niestety ale w moim przypadku także cenę (zaczynałem poszukiwanie od syntetyka, teraz już chcę puch, w dobrą stronę idzie tylko jak tu się zatrzymać na poziomie zdrowego kompromisu).

Śpiwór-jaki?
« 27 Sty 2009, 18:59 »
No właśnie w tym rzecz, że obie panie z GoExtrem są na prawdę bardzo miłe i sympatycznie się z nimi rozmawia. O tej możliwości dosypania puch same mi powiedziały i usługa została wykonana szybko i w umówionym terminie. Dlaczego z tym workiem tak mnie "bujają" to nie wiem :?
Jak już pisałem, o śpiworach tej firmy mam bardzo dobrą opinię. W sumie od czterech zadowolonych użytkowników :) Mój kolega i jego żona też mają takie śpiwory i sobie je chwalą. Nie zauważyłem żadnego przesuwania i zbijania się puchu. Owszem zdarza się czasem wychodzenie pojedynczych piórek ale to rzadko. Szycie też jest bez zarzutu.
Zdarzyło mi się nawet, że musiałem wyprać kawałek śpiwora i nic złego się nie stało. Po wyschnięciu i roztrzepaniu zbitego puchu wszystko wróciło do normy.
Moja opinia nie jest chyba jednak całkiem obiektywna, bo nie mam skali porównawczej ponieważ nigdy przedtem nie używałem śpiworów puchowych.
Ps.
tomeko, jak będziesz jeszcze rozmawiał z paniami z GoExtrem, to może wspomnij im o mnie i mojej sprawie :D Może wreszcie się naprawdę zawstydzą i przyślą mi ten obiecany worek kompresyjny :lol:
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna tomeko

Śpiwór-jaki?
« 27 Sty 2009, 19:06 »
Cytat: "marek.dembowski"
Ps.
tomeko, jak będziesz jeszcze rozmawiał z paniami z GoExtrem, to może wspomnij im o mnie i mojej sprawie :D Może wreszcie się naprawdę zawstydzą i przyślą mi ten obiecany worek kompresyjny :lol:

Marku, przy pierwszej okazji wypunktuję ich (może rzeczywiście się zawstydzą), użyję Twojego przypadku jako argumentu w zapewnieniu sobie wyegzekwowania worka kompresyjnego (oczywiście jeśli się zdecyduję na ten śpiwór).

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
Śpiwór-jaki?
« 27 Sty 2009, 19:19 »
tomeko, ja mialem Yeti przez kilka dobrych lat :-)
potwierdzam - bdb :-)
… why so serious ?

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
Śpiwór-jaki?
« 28 Sty 2009, 09:42 »
Ja i żona używamy Cumulusa Mysterious Traveller 500. Też zastanawiałem się nad firmą GoExtreme, ale dziwnie niska cena wzbudziła moje podejrzenia. Powiem szczerze, że byłbym bardzo ostrożny co do parametrów wypełnienia, które podają. Coś musi być nie tak przy tej cenie, ale to tylko moje dywagacje.
Jeżeli chodzi o Cumulusa, to niewiedzieć czemu, ma tendencję raczej do zaniżania parametrów swoich wyrobów. Tak było na przykład z podawaną przez niego pojemnością sakw. Ilość puchu w śpiworze Cumulusa jest największa (500 g), choć wersja full wypas Yeti ma sprężystość 860 CUI i to jest już inny puch niż u Cumulusa, ale dużo droższy. Pewne zastrzeżenia może budzić tkanina Pertex Quantum. Cumulus idzie w kierunku minimalizacji wagi swoich produktów i stosuje drogą wersję Pertexu o niskiej gramaturze dla ograniczenia wagi... chyba o 50 g. Jak ja kupowałem, to prosiłem o uszycie z tradycyjnego Pertexu. W śpiworze tym spałem przy lekkim mrozie i było mi ciepło.

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
Śpiwór-jaki?
« 28 Sty 2009, 13:22 »
moze wypelniaja chinskim puchem ?
wiadomo .. polski jest najlepszy - drogi ale najlepszy :-)
… why so serious ?

Śpiwór-jaki?
« 28 Sty 2009, 13:54 »

Ale wtedy nie miałby takiej sprężystości. Tylko polski puch ma taką sprężystość. Krótko mówiąc nie pasuje mi ten opis parametrów puchu. Tylko ta firma ma tak niskie ceny. Pozostałe są porównywalne biorąc pod uwagę parametry.

Śpiwór-jaki?
« 28 Sty 2009, 15:02 »

Ale wtedy nie miałby takiej sprężystości. Tylko polski puch ma taką sprężystość.

Kurcze blade, albo raczej blada gęś  :o   To już doszło do tego, że chińskie ptaki maja nawet inny rodzaj puchu :shock:
Świat się zmienia w zastraszającym tempie :mrgreen:

Śpiwór-jaki?
« 28 Sty 2009, 15:31 »
Przyczyna jest prosta. Polskie gęsi żyją w surowym klimacie i dlatego ich puch wykształcił lepsze właściwości termiczne. Polski puch gęsi jest uznawany za najlepszy na świecie, stąd też polscy producenci śpiworów są tak cenieni. Cumulus też sporą część produkcji kieruje na zachód (zdaje się, że do Wielkiej Brytanii).

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum