Autor Wątek: Śpiwór-jaki?  (Przeczytany 24064 razy)

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Śpiwór-jaki?
« 28 Sty 2009, 15:50 »
No to pociągnę temat :wink:  Jeśli klimat w którym żyją obecnie nasze gęsi jest surowy, to chyba jednak jakość polskiego puchu jest zagrożona :roll:  Idąc tym tropem, to najlepszy jest puch z gęsi polarnych albo jeszcze lepiej z pingwinów cesarskich, bo te ptaki żyjąc na Antarktydzie wytrzymują 50 stopniowe mrozy :D  Tylko ile wtedy kosztowałby śpiwór z takiego puchu :mrgreen:
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
Śpiwór-jaki?
« 28 Sty 2009, 16:03 »
Nie jest zagrożony, bo na północ od Polski gęsi na puch się nie hoduje  :)

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Śpiwór-jaki?
« 28 Sty 2009, 16:11 »
Czyli jest biznes do zrobienia :wink:  Trzeba założyć hodowlę gęsi w którymś z krajów skandynawskich i mocno reklamować puch z takich ptaków jako najlepszy do śpiworów puchowych :D
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
Śpiwór-jaki?
« 28 Sty 2009, 16:27 »
Wracając do tematu, zdaje się, że GoExtreme stosuje komory w kształcie litery H. To najprostsza konstrukcja, najłatwiejsza do wykonania, ale gorzej izolująca. Cumulus ma na wierzchu komory trapezowe, Yeti komory cegiełkowe - najbardziej zaawansowane.

[ Dodano: Czw Sty 29, 2009 10:06 am ]
OK poczytałem trochę i już chyba wiem, z czego wynika różnica w cenie GoExtreme. Zdaje się, że chodzi o materiał zewnętrzny. Yeti i Cumulus używają Pertexu, a GoExtreme czegoś innego.
Porównując te trzy modele patrzyłbym na ilość puchu. Warto zauważyć, że GoExtreme i Cumulus wypełniają puchem gęsim, a Yeti w wersji standardowej puchem kaczo-gęsim, czyli gorszym. W Cumulusie jest 500 g puchu w dwóch pozostałych 450 g. O te 50 g Cumulus będzie nieco cieplejszy i dlatego jest najdroższy z podanej trójki. Komfort termiczny to rzecz indywidualna. Nie należy też przywiązywać zbytniej wagi do zakresu podawanego na metkach. Każdy producent inaczej naciąga te parametry. Liczy się ilość puchu.

Offline blindbob

• Miasto: krakow
  • Na forum od: 03.03.2009
Śpiwór-jaki?
« 23 Mar 2009, 17:09 »
ja kupilem niedawno fiord nansen troms za 200 zl czy cos takiego, ale jest za zimny dla mnie i za dlugi (jestem zmarzluchem), teraz kupie za 500zl puchowy EKSPLO http://www.eksplo.com.pl/ albo barents 600 - ke

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Śpiwór-jaki?
« 23 Mar 2009, 21:03 »
heh, ja jakies 7 lat temu kupilem w... uwaga: Makro spiwor noname za 60zl i sprawuje sie swieetnie :D spalem przy -3 na dworze (pod samym tropikiem na karimacie, wialo i ciagnelo od ziemi jak cholera :D) i dopiero wtedy mi bylo zimno.... przy 'normalnym' -5/10 w namiocie sprawuje jest cieplutki :] szkoda ze juz go nie maja  :mrgreen:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna tomeko

• Miasto: Radzików
  • Na forum od: 11.01.2008
Śpiwór-jaki?
« 5 Kwi 2009, 10:14 »
Po długim zastanawianiu się i w dużej mierze pod wpływem Waszych opinii zdecydowałem się na zakupu śpiwora w wersji puchowej. Wybór padł na dwie firmy: Yeti lub GoExtreme. W związku z tym w piątek trafiłem wybrałem się do obu firm na przymiarki i oględziny. Po sympatycznej rozmowie i prezentacji śpiworów nie omieszkałem wspomnieć o naszym forum i planowanym zlocie. Mili Państwo z Yetii zaproponowani współpracę z naszym forum polegającą na wymianie banerów w zamian np. za rabaty na zakup (jakiś zbiorowy w większej ilości), współpracują na stałe z klubami wysokogórskimi. Umówiłem się, że przekażę informację o tej propozycji szanownym forumowiczom i adminom pod dyskusję. I tu pytania: czy jesteśmy zainteresowani taką współpracą? jeśli tak to w jakiej formie? kto miałby się zająć dogadaniem warunków itd itp. (ja mogę). Po drugie czy są jacyś zainteresowani zakupem na specjalnych warunkach wyrobów Yeti? Ja się piszę, Miki też chyba kiedyś coś wspominał.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Śpiwór-jaki?
« 5 Kwi 2009, 11:25 »
Ja zdecydowanie jestem zainteresowany!! Od dawna noszę się z (niespiesznym) zamiarem kupna wyprawowego śpiwora Yeti. Do tej pory odstraszają mnie ceny, więc rabat jest jak najmilej widziany! :D
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Śpiwór-jaki?
« 5 Kwi 2009, 12:29 »
Także jestem zainteresowany - po wstępnym rozeznaniu zainteresowałem się właśnie śpiworami Yeti.
Wracam do jeżdżenia.

Offline RoweR

• Miasto: Dąbrowa Górnicza/Krk
  • Na forum od: 28.03.2008
Śpiwór-jaki?
« 5 Kwi 2009, 13:48 »
Wstępnie jestem zainteresowany. Zależy od tego co zaoferują ;)

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
Śpiwór-jaki?
« 5 Kwi 2009, 14:47 »
A co byście powiedzieli na zniżki na wszelki sprzęt turystyczny? :) Znajomy otworzył nie dawno sklep internetowy.. myślę że dałoby się coś załatwić ;) W zamian w grę wchodziłoby umieszczenie banerka w tej kolumnie po prawej..
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
Śpiwór-jaki?
« 5 Kwi 2009, 14:53 »
Generalnie chyba każde zniżki są mile widziane, tylko czy chcemy w jakiś tam sposób skomercjalizować forum?
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
Śpiwór-jaki?
« 5 Kwi 2009, 14:53 »
Cytat: "tomeko"
[...]w zamian np. za rabaty na zakup (jakiś zbiorowy w większej ilości)[...]

I tu tkwi diabeł. Mało prawdopodobne jest by większa ilość ludzi w jednym czasie zechciała nabyć śpiwór. A nawet jakby to przy większej ilości zawsze można negocjować. W każdym razie ja też zamierzam kupić śpiwór przed zlotem toteż jestem - jako tako - zainteresowany.

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
Śpiwór-jaki?
« 5 Kwi 2009, 15:02 »
Cytat: "Daniel"
Generalnie chyba każde zniżki są mile widziane, tylko czy chcemy w jakiś tam sposób skomercjalizować forum?

No właśnie o to sie rozchodzi.. czy ktoś nie miałby czegoś przeciwko umieszczaniu na forum takiego banera. "Komercjalizacja" to jednak chyba mocno przesadzone słowo w tym wypadku. Co innego umieszczać reklamy jak leci, a co innego reklamy (taki baner to jednak tez reklama) współpracujących stron/firm/sklepów.
Jak widać, nawiązanie takiej współpracy jest kwestią dyskusyjną...
..to co? zbieramy opinie i robimy ankiete czy jak? ;)
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
Śpiwór-jaki?
« 5 Kwi 2009, 15:12 »
Wydaje mi się, że zanim podejmiemy decyzję, powinniśmy wiedzieć jak wyglądałby taki banner, jakiej miałby być wielkości. No i oczywiście zo dostalibyśmy w zamian. Wtedy można się zastanawiać :)
Wracam do jeżdżenia.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum