Autor Wątek: Długość szprych DT  (Przeczytany 901 razy)

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
Długość szprych DT
« 6 Wrz 2012, 00:39 »
Mam już piasty(HB-T780 oraz FH-T780, na 36 otworów) i obręcze (26", Alex DH19), czas wybrać szprychy.
Wszedłem na szeroko polecaną stronę z kalkulatorem DT.
Oczywiście moich piast ani obręczy nie ma na liście ani tam, ani u Sheldona w SpoCalc więc wszystko musiałem odkopać.
Co do obręczy, to dane ERD znalazłem u producenta:
http://www.alexrims.com/product_detail.asp?btn=2&cat=2&id=70
Nie weryfikowałem, przepisałem do kalkulatora.

Co do piast to wszystko musiałem sam pomierzyć (nie wiem, czy dobrze :/):
przód, PCD: 45/45 | FD: 34.5/34.5 | Ø 2.6
tył, PCD: 45.5/44 | FD: 34/20.5 | Ø 2.6

Wybrałem szprychy Alpine III, 36 otworów, 3 krzyże (dla wszystkich przypadków).

No i wyszło mi, że potrzebuję długości 259.4/259.4 dla przodu oraz 259.5/257.8 dla tyłu.
No i teraz...
1. Czy to wszystko ma sens? Czy powinienem jeszcze dane nypla wybierać (i jakie? Alpine III ma swoje w komplecie, AFAIR). Zmiana nypla w kalkulatorku zmienia długość szprychy więc pytanie jest sensowne.
2. Czy szprychy 260/260/260/258 będą OK? Czytałem gdzieś, żeby dodać do tych wyników coś, ale w sumie ile i czemu?
3. Czy są jakieś inne szprychy o podobnych parametrach co Alpine III ? Chodzi mi tu o trzy grubości, pancerność, kolor czarny ?

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Odp: Długość szprych DT
« 6 Wrz 2012, 10:33 »
Czy szprychy 260/260/260/258 będą OK?
Jak czegoś nie pokiełbasiłeś, to będą ok. Nawet normalne nyple dają spory zapas (i np. mógłbyś mieć wszystkie 260)
Jak kiedyś były obręcze jednoprofilowe, to szprychy zakładało się krósze, w razie czego nie kaleczyły dętki. Ale o dłuższych to nie słyszałem..

Czy są jakieś inne szprychy o podobnych parametrach co Alpine III
Czy na przód też zamierzasz założyć AIII? Czy jest sens?
Sapim Strong. Tylko nie wiem, czy występują w czarnym kolorze. Cena i dostępność znacznie lepsze. AIII w tym rozmiarze w Polsce prawdopodobnie nie kupisz (przynajmniej nie było to możliwe dwa lata temu), u Angoli.. też na zamówienie.
Trole są samotnikami i unikają słońca.

« 6 Wrz 2012, 20:49 »
No jeszcze nie dzwoniłem, ale w kilku sklepach je widzę.
Co do długości - zastanawiam się obecnie nad wariantem "wszystkie 258", ale też nie wiem, jakie nyple daje DT do Alpine III więc trudno mi to wyczuć :/
Prawdę mówiąc to ta długość szprych to moja największa bolączka i jestem na dodatek zdany właściwie tylko na siebie bo muszę sam zdobyć te szprychy.

Na przód w sumie mógłbym dać np. Championy, ale... miałem już kilka razy dziwne "jazdy" z przednim kołem a jak mam dać 30zł więcej za lepsze szprychy to w sumie chyba odżałuję.

Co do Sapimów, to w którymś wątku obok ktoś pomstował na to, że mają wadę projektową - ich nazwa jest wygrawerowana w złym miejscu i tam lubią pękać - nie brzmi to zachęcająco.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 6 Wrz 2012, 21:14 »
Podejdź do serwisu rowerowego z piastą i obręczą i poproś, żeby dobrali długość szprych.

« 7 Wrz 2012, 04:21 »
@miki150
Dzięki za "złotą radę", ale nie jestem aż tak początkujący ;-)
Mieszkam w mieście gdzie są pewnie ze dwa sklepy rowerowe zatrudniające/posiadane przez ludzi, którzy mają o kołach pojęcie. Przy czym jednego sklepu nie znam jako klient, a drugi znam i wiem, że ich podejście jest delikatnie mówiąc wyluzowane. A ja nie chcę ryzykować porządnych kółek dlatego, że się komuś "na oko" policzy.
Niestety jedyna osoba, o której wiem, że ma pojęcie o zaplataniu jako takim, ma delikatnie mówiąc w dupie takie detale i wychodzi z założenia, że jakoś to będzie.
Ja się przejmuję nieco bardziej bo to moja kasa. Jakby kółka były na szprychach za 0.7zł, to bym też się nie przejmował, ale wymarzone są akurat te de facto najdroższe możliwe i koszt z 50zł szybuje na okolice 270zł.

Kasę na szprychy i zaplatanie będę miał dopiero w październiku więc mam jeszcze trochę czasu na decyzję :-)

Pytania z postu wcześniej są nadal aktualne:
1. Czy wariant "Wszystkie 258 mm" ma sens przy takich a nie innych wynikach kalkulatora DT?
2. Jakie dokładnie nyple dodawane są do Alpine III?
3. Czy w modelu "Strong" firma Sapim również graweruje swoją nazwę w miejscu największych naprężeń?

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 7 Wrz 2012, 10:34 »
Mieszkam w mieście gdzie są pewnie ze dwa sklepy rowerowe zatrudniające/posiadane przez ludzi, którzy mają o kołach pojęcie.

to i tak niezła statystyka biorąc pod uwagę, że są tu w zasadzie tylko 3 sklepy rowerowe :D :D
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 7 Wrz 2012, 14:23 »
Dzięki za "złotą radę", ale nie jestem aż tak początkujący

Dobrze że bylem poczatkujacy jak sobie składałem koła  ;)

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 7 Wrz 2012, 20:28 »
3. Czy w modelu "Strong" firma Sapim również graweruje swoją nazwę w miejscu największych naprężeń?
Też mają napis. Tak z pół cm od końca szprychy: czyli nie jestem pewien, czy jest to miejsce największych obciążeń :) W tym miejscu szprycha jeszcze nigdy mi nie pękła (no dobra.. prawie zawsze urywają się same główki, a tylko raz "straciłem" szprychę na końcówce gwintu)
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum