Autor Wątek: Radom - Sucha Hora(Słowacja)  (Przeczytany 905 razy)

Offline Mężczyzna Recon

• Go Hard or go Home ^^
  • Miasto: Warszawa/Radom
  • Na forum od: 27.08.2012
Radom - Sucha Hora(Słowacja)
« 11 Wrz 2012, 13:57 »
Witam, zaplanowałem sobie trasę jaką chce pokonać za 5 dni, prosił bym o ew poprawki i porady oraz o odpowiedzi na kilka męczących mnie pytań:

Tak wygląda trasa: http://tnij.org/trasapawel

Noclegi planuję najpierw w Radoszycach ew Włoszczowej, potem w Częstochowie, z Częstochowy jadę do Katowic a z Katowic pociągiem do Krakowa gdzie nocuje u kumpla. Z Krakowa zaczynają się schody:

1. Czy wzdłuż tego odcinka Zakopianki idzie równolegle inna, bezpieczniejsza droga?

2. Nie wiem jak ocenić to kondycyjnie - czy w jeden dzień uda mi się dojechać te powiedzmy 110-120km trochę jednak pod górę. Dotychczas przejechałem najwięcej 120km(niby nie bylem jakoś super zmęczony) w 6,5h po +/- płaskim terenie. Staram się codziennie wyrobić chociaż po 50km i trenować.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Odp: Radom - Sucha Hora(Słowacja)
« 11 Wrz 2012, 14:12 »
Dasz radę. Masz cały dzień.

Z Częstochowy do Krakowa jest całkiem fajnie.
Skoro masz nocować u kumpla to czas Cię nie goni, może warto pojechać całość rowerem?

Offline Mężczyzna Recon

• Go Hard or go Home ^^
« 11 Wrz 2012, 14:57 »
Masz rację co do Krakowa, spróbuję na raz, dodatkowo po drodze Jura :) a w mieście Oklusz jest PKP jakbym zaniemógł :) przerobiłem trasę: http://tnij.org/trasapawel2  teraz tylko jeszcze ta zakopianka, to żadna przyjemność jechać po niej rowerem, czy tam faktycznie jest równoległa droga jak pokazuje mi google maps?

Jak sił starczy następnego dnia to przejadę sobie jeszcze 80km przez Słowację do Żywca, obok jeziora.
« Ostatnia zmiana: 11 Wrz 2012, 15:04 Recon »

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 11 Wrz 2012, 15:03 »
Ja bym się raczej nie pchał trasą Olkusz - Kraków, ale to może niech się Krakusy wypowiedzą, bo w szczegółach to za cienki jestem.

Offline Mężczyzna Recon

• Go Hard or go Home ^^
« 11 Wrz 2012, 15:05 »
Trudna? Ruchliwe drogi?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 11 Wrz 2012, 15:12 »
Mocno ruchliwa

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
« 11 Wrz 2012, 15:40 »
Mocno ruchliwa
To prawda. Można po niej jechać rowerem ale nie jest to zbyt ciekawe i będzie na pewno stresujące. Znacznie lepiej zaraz za Olkuszem skręcić na Sułoszową, Pieskową Skałę i piękną Doliną Prądnika do Skały i dalej na Zielonki do Krakowa. Darował bym sobie również odcinek "1" z Częstochowy do  Kolonii Poczesna - tam dopiero jest duży ruch i mimo pobocza jazda nie będzie zbyt przyjemna. Lepiej znaleźć jakąś alternatywną równoległą drogę obok.
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna Recon

• Go Hard or go Home ^^
« 11 Wrz 2012, 15:50 »
Wyciągając wnioski tak teraz wygląda trasa: http://tnij.org/trasapawel3  Nadal nie wiem co z Zakopianką :)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 11 Wrz 2012, 19:07 »
Ja bym się raczej nie pchał trasą Olkusz - Kraków, ale to może niech się Krakusy wypowiedzą, bo w szczegółach to za cienki jestem.
Wcale nie jest specjalnie ruchliwa :P Wariant z Ojcowem lepszy. Zamiast przez Zielonki (beznadziejny asfalt i ogólnie niespecjalnie przyjemnie się jedzie) proponuję jechać przez Małyszyce, Iwanowice i Wilczkowice (trasa przez Dłubniański Park Krajobrazowy).

Darował bym sobie również odcinek "1" z Częstochowy do  Kolonii Poczesna - tam dopiero jest duży ruch i mimo pobocza jazda nie będzie zbyt przyjemna. Lepiej znaleźć jakąś alternatywną równoległą drogę obok.
Początek trasy tuż przy Częstochowy jest z zakazem jazdy rowerem. Jazda chodnikiem lub równoległymi drogami (tuż przy trasie) praktycznie niemożliwa. Zakaz myślę można śmiało olać ale jazda tym odcinkiem rzeczywiście nie będzie przyjemna.

Wyciągając wnioski tak teraz wygląda trasa: http://tnij.org/trasapawel3  Nadal nie wiem co z Zakopianką :)
Zakopianka jest w porządku, choć trochę ruchu jest. Ze względu na dobre pobocze jazda jest dosyć komfortowa. W Mogilanach jest zjazd, na którym rozpędziłem się do 70 km/h z wiatrem w twarz. Ewentualnie do Myślenic możesz pojechać spokojniejszą trasą przez Dobczyce lub dojechać do Rabki przez Wiśniową i Maszanę Dolną.

Jeśli będziesz w Myślenicach warto wyjechać na górę Chełm. W przypadku gdy będziesz przejeżdżał przez Wieliczkę (wariant z Dobczycami) koniecznie zalicz podjazd na ulicy Mikołaja Kopernika (to chyba i tak najkrótsza droga).

Aha, za Myślenicami jest ekspresówka ale obok poprowadzona jest alternatywna droga.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Recon

• Go Hard or go Home ^^
« 12 Wrz 2012, 00:04 »
Dzięki wielkie za cenne porady, co do Zielonek to jednak pojadę nimi, bo boję się nadkładać drogi, co by nie wyszło za dużo km, nie znam dobrze swoich możliwości ;) Generalnie ciężkie podjazdy na zakopiance?

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 12 Wrz 2012, 00:13 »
Teren trochę pofalowany ale specjalnie się nie namęczy :P
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 12 Wrz 2012, 13:04 »
A nie lepiej z Włoszczowej pojechać prosto do Krakowa a dalej jechać 2 dni za to bocznymi drogami?

I po co Końskie jak masz piękny skrócik przez Mniów albo Bobrzę?

Offline Mężczyzna mariuszeng

• Miasto: KRAKÓW
  • Na forum od: 06.09.2012
« 14 Wrz 2012, 21:11 »
Witam, zaplanowałem sobie trasę jaką chce pokonać za 5 dni, prosił bym o ew poprawki i porady oraz o odpowiedzi na kilka męczących mnie pytań:

Tak wygląda trasa: http://tnij.org/trasapawel

Noclegi planuję najpierw w Radoszycach ew Włoszczowej, potem w Częstochowie, z Częstochowy jadę do Katowic a z Katowic pociągiem do Krakowa gdzie nocuje u kumpla. Z Krakowa zaczynają się schody:

1. Czy wzdłuż tego odcinka Zakopianki idzie równolegle inna, bezpieczniejsza droga?

2. Nie wiem jak ocenić to kondycyjnie - czy w jeden dzień uda mi się dojechać te powiedzmy 110-120km trochę jednak pod górę. Dotychczas przejechałem najwięcej 120km(niby nie bylem jakoś super zmęczony) w 6,5h po +/- płaskim terenie. Staram się codziennie wyrobić chociaż po 50km i trenować.
Ja prawdopodobnie wybiore sie do Zakopanego z Krakowa kolo wtorku 18.09. A Ty kiedy wyjezdzalbys z Krakowa do Zakopca? Moze sie zabiezemy razem ???
Z tym, ze ja planuje trase okrezna - okolo175km.  Co Ty na to???

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 15 Wrz 2012, 15:03 »
(trasa Olkusz - Kraków) Mocno ruchliwa?

Ale bardzo fajna. Szeroka, o ile pamiętam zazwyczaj z poboczem i dużo w dół :)

Generalnie ciężkie podjazdy na zakopiance?

Moim zdaniem dość ciężkie. Zwłaszcza na pierwszych ~30 km za Krakowem. Takie ostre krótkie pagórki (tzw. "czechy"). One potrafią nieźle zmęczyć, zwłaszcza jeśli wcześniej po takich nie jeździłeś. Musisz sobie znaleźć swój system ich pokonywania, bo jak będziesz cisnął na maxa (a krótkość tych podjazdów do tego zachęca, bo "na oko" wydaje się, że się prawie z rozpędu podjedzie), to po kilku pagórkach będziesz wypluty.

Ale ogólnie Zakopianka fajna :)
« Ostatnia zmiana: 15 Wrz 2012, 15:08 aard »
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Recon

• Go Hard or go Home ^^
« 20 Wrz 2012, 17:00 »
Wyprawa zakończona, zapraszam do zapoznania się z relacją, którą zamieściłem w stosownym do tego dziale ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum