Autor Wątek: rowerowa dwudniówka w lubuskie - poniemiecka fabryka amunicji koło Nowogrodu  (Przeczytany 1683 razy)

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
W zeszły weekend wybraliśmy z Jackiem w lubuskie, głównym celem było obejrzenie poniemieckiej fabryki amunicji koło Nowogrodu Bobrzańskiego. Startowaliśmy w Zielonej Górze.

Oprócz fabryki koło Nowogrodu, oglądaliśmy tez pozostałości fabryki w Zasiekach (nie ma stamtąd zdjęć - chyba jedno tylko, bo oszczędzałam  baterię, poza tym fabryka w Zasiekach nie była dla mnie - profanki w temacie - tak atrakcyjna jak ta koło Nowogrodu). Dla fanów takich klimatów oczywiście oba te miejsca na pewno bardzo ciekawe.

Dla zainteresowanych (głównie są tu fotki z owej fabryki)

https://picasaweb.google.com/100489322039554322215/WyjazdWLubuskie_2012_7I8Wrzesien
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
Moja żona tam niedawno była - opowiadała z dużym przejęciem. Klimaty na prawdę super.
Są też bunkry pod ziemią :P Podobno. Nie wiem gdzie :P
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

• Użytkownik forum
Są też bunkry pod ziemią :P Podobno.

Są, oczywiście, no musiały być. A w ogóle - na rowerze zwiedza się fajnie ten kompleks, on jest na dużej powierzchni, więc można sobie jeździć od budynku do budynku. Wygodnie, po drogach z płyt:)

Fabryka robi wrażenie, domy są wypatroszone, ale cały czas stoją! Nie sypią się.

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
martwa, weź zlituj się i rzuć jakąś mapką

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

• Użytkownik forum
a na ten silos z linku Freuda nie trafiliśmy:) Hehe:D A taki duży. To znaczy: ja nie studiowałam tematu. Wiedziałam że fabryka tam jest, ale jak rozległa i jakie budynki - nie zdązyłam się przygotować z netu, pojechaliśmy na zywioł. W ostatniej chwili druknełam jakaś mapkę na której mniej więcej było rozmieszczenie budynków....

Dobrze że trafiliśmy na elektrociepłownię;D

Borafu rzucę, ale muszę ją wystukać najpierw... Ja, stara konserwatystka, posługiwałam się mapą analogową...

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
Poczekam.
I tak przez najbliższe 2 tygodnie nie ma żadnych szans bym tam pojechał.
Ale zależy mi na tej mapce bo te okolice są w ścisłej czołówce miejsc które planuję w Polsce odwiedzić.

• Użytkownik forum
Również zamierzam się tam w okolice jeszcze wybrać w tym roku, kawałek dalej na południe - zobaczyć Park Mużakowski! :) Bedę pamiętała o mapce (a jak zapomnę, to mi przypomnij). Lubuskie moim zdaniem jest bardzo ciekawe, a dalej są przecież równie świetne Bory Dolnośląskie.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
No, oczywiście Mużakowski też jest w tych planach

Offline Mężczyzna arkadoo

• Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Jak dla mnie Mużakowski jest przereklamowany i to dosyć mocno, ale nie jestem florystą, czy dendrologiem :)
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

• Użytkownik forum
Jak dla mnie Mużakowski jest przereklamowany i to dosyć mocno, ale nie jestem florystą, czy dendrologiem :)

Zobaczymy, mnie zawsze interesują arboreta, parki, kiedyś nawet zrobiłam mały pseudo włam do ogrodu dendrologicznego  gdzie wstep był dla pracowników i osób ściśle zainteresowanych, dla mnie zatem taki park krajobrazowo-jakiś-tam na wielu hektarach może byc bardzo interesujący, przekonamy się.

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Zanim otworzyłam galerię, pomyślałam sobie, że moze znajdziemy jakąś inspirację na wycieczkę dla naszych harcerzy, kiedy znowu będziemy mieli (oby wszystko posżło zgodnie z planem) obóz w Lubuskiem. Ale chyba sobie jednak odpuszczę  ;D

https://picasaweb.google.com/100489322039554322215/WyjazdWLubuskie_2012_7I8Wrzesien#5787274626778791170
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

• Użytkownik forum
myślę że kapkę strach byłby o rozbiegane w tym wszystkim dzieciaki. tam pułapek nie brakuje.:) Dużo miejsc gdzie można wlecieć/zlecieć itp. Tylko na głowe raczej nic spadnie, mury to sa naprawdę solidne  :o

Tagi: lubuskie 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum