Autor Wątek: GPS apps iPhone  (Przeczytany 2653 razy)

Offline majchers

• Miasto: Kanada
  • Na forum od: 16.10.2008
GPS apps iPhone
« 12 Wrz 2012, 18:47 »
Szukam dobrych i praktycznych aplikacji do GPS tracking na iPhone. Głównie do długodystansowego touringu. Czegoś, co zastąpi cyklometr i umożliwi ewentualną późniejszą obróbkę/wykorzystanie danych w komputerze. Czegoś prostego, nieskomplikowanego, nie wymagającego monstrualnych planów telefonicznych na iPhonie. Czegoś, co sprawdzi się w terenie miejskim, ale i poza, a nawet na odludziu, gdzieś w Azji powiedzmy (tak, tak, wiem - konieczne jest pokrycie, ale... czy na pewno?)...
« Ostatnia zmiana: 12 Wrz 2012, 19:05 majchers »

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
… why so serious ?

Offline majchers

Odp: GPS apps iPhone
« 12 Wrz 2012, 23:17 »
Dzięki Robb, ale im więcej wiem w tej sprawie, tym bardziej jestem zdezorientowany przez rozmaite opcje itd.
Znalazłem na przykład to:
http://itunes.apple.com/ca/app/cyclemeter-gps-cycling-computer/id330595774?mt=8
http://ipod.about.com/od/bestiphoneapps/tp/5-Great-Gps-Cycling-Apps-For-Iphone.htm
http://theappwhisperer.com/2011/03/23/top-10-bike-apps-for-your-ipad-or-iphone/

Szukam praktycznej, sprawdzonej na żywca rady. Czy Ty używasz tego app na codzień? A jak w trasie na wyjazdach? A na Jedwabnym Szlaku...?

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
« 13 Wrz 2012, 11:36 »
ja ma sraj-phona od 3 miesięcy bo taka praca. inaczej w zyciu bym nie kupił bo to strasznie niepraktyczne jest.
GPS zżera baterię w kilkanascie godzin więc na wyprawie to bez sensu :)

Uzywałem tej appki która ci podesłałem ale od miesiąca nie jeżdżą na rowerze to Ci nie doradzę :/
Pozdr
… why so serious ?

Offline majchers

« 13 Wrz 2012, 21:08 »
W dalszym ciągu nie wiem wiele... :(
P.S.Na zżeranie proponuję http://www.ebay.ca/itm/190713203636
Mam - działa aż huczy!  :)

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
« 14 Wrz 2012, 09:45 »
12 dolków?
a wysyłka z 50 ;)
szit ;)

ale ale .. poszukałem i chyba mam coś dla siebie
http://allegro.pl/ladowarka-solarna-9-koncowek-iphone-nokia-i-inne-i2613297442.html

jedyne "hello" to chyba takie, ze ładowanie trwa dwa dni
a srajphone pada po 1 (z włączonym GPS) .. no ale ;)
« Ostatnia zmiana: 14 Wrz 2012, 09:53 robb »
… why so serious ?

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 14 Wrz 2012, 10:26 »
Robb, jeśli mnie pamięć nie myli, to z allegro, tj ładowarka z niemieckiego Lidla... na allegro jest pełno podobnych wynalazków, i opinie toto ma na necie tragiczne.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
« 14 Wrz 2012, 11:44 »
a . .dzięki :)
… why so serious ?

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 14 Wrz 2012, 11:49 »
tutaj masz dość wiarygodny test użytkownika, który ją TESTOWAŁ w realnych warunkach, a nie pisał testu na podstawie jej parametrów:
http://doczu.pl/goal-zero-gide-10/

I wynika z niego, że jego panel radzi sobie spokojnie z ładowaniem telefonu przy słonecznej pogodzie - tylko jakiej on jest wielkości!
Testował też małą ładowarkę, wielkości tych o jakich mówimy (jest o tym na końcu) - i ta już dawała radę ledwo-ledwo, nic nie ładowała, utrzymywała tylko stały poziom baterii - przy słonecznej pogodzie!

Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline majchers

« 14 Wrz 2012, 16:49 »
12 dolków? a wysyłka z 50 ;) szit ;)
Nie, wysyłka jest za darmo tym razem (nie doczytałeś) :P
P.S. Ta ładowarka z Allegro ma prawie identyczne parametry co moja zeBaya - ok. 5V i 500mAh ładowania.

@Robb + @Waxmund (1) - nie spodziewajmy się cudów od tego typu ładowarek, mojej nie testowałem do końca, ale naładowała iPhona i inne gizma tej wielkości bez problemu. Nie sprawdzałem czasu, po prostu zostawiłem na stole w dzień. Nie jestem elektrykiem, ale jeżeli w/w parametry są prawdziwe, to przecież nie różnią się one od tych z "normalnych" ładowarek z gniazdka w ścianie. A może się mylę...

@Robb + @Waxmund (2) - miało być o GPS apps oraz iPhone  ::)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 14 Wrz 2012, 17:28 »
Nie jestem elektrykiem, ale jeżeli w/w parametry są prawdziwe, to przecież nie różnią się one od tych z "normalnych" ładowarek z gniazdka w ścianie. A może się mylę...
Skoro wołacie to się wypowiem :P Mam zasilacz USB, którego używam do ładowania Kundla. Maksymalne natężenie prądu to 1 A (oryginalny zasilacz ma 0,85 A). Spotykałem się z opiniami, że słabsze zasilacze (chyba właśnie 0,5 A) nie ładują urządzenia lub prawie nie ładują.

Zamiast pakować się w niekoniecznie trafione inwestycje lepiej sprawdzić jak szybko udaje się naładować przez port USB komputera (mamy do czynienia takim samym prądem). Do tego warto uwzględnić, że moc rzeczywista może być niższa od podawanej producenta (w końcu nawet jeśli będzie mocno świeciło to może lecieć ptak i robić cień :P)

Też interesuje mnie taki sprzęt i opinie na temat jego działania, ze względu na planowane kupno SE C905, który ma służyć na kolejnych wyprawach jako aparat i nawigacja.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 14 Wrz 2012, 17:56 »
Ładowarka solarna wydaje się mieć sens gdy używa się niebyt prądożernego sprzętu.

Np. ładowarka ma wbudowany skromny akumulator 2000 mAh i teoretyczny prąd 0,5 A. Zakładamy, że nie świeci aż tak mocno i uzyskujemy tylko 200 mA. Za wydajność ładowania przyjmujemy 50% (trochę pesymistycznie). Akumulator powinien naładować się po 20 godzinach czyli w dwa dni (o ile nie jest pochmurno i dzień jest na tyle długi..). Pełny akumulator powinien wystarczyć do naładowania telefonu z akumulatorem 1000 mAh.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
« 14 Wrz 2012, 18:52 »
Dużo lepiej kupić jakiś tzw. PowerBank
Please continue ...
masz jakiś ? albo ktoś z Twoich kumpli ?
Ciężkie to?

Bo Baltazar pokazywał mi taki który ładuje się dynamem w piaście ...
ale nie zawsze jestem na rowerze więc ta opcja nie zawsze jest ok
… why so serious ?

Offline majchers

« 14 Wrz 2012, 23:21 »
Znowu zbaczamy z głównego tematu - GPS apps iPhone - no, ale skoro już, to...
Te małe ładowarki solarne (500mAh) są przeznaczone głównie do telefonów lub podobnej wielkości urządzeń. Raczej nie naładują laptopa, a tym bardziej akumulatora w oplu. Siłą rzeczy więc, nie służą do szybkiego ładowania, a wręcz przeciwnie - wolnego.
Nie mam nic przeciwko ładowarce przytwierdzonej do mojego rack pack'a i jadącej ze mną 8-10 godzin w trasie i w tym czasie ładującej mój telefon, czy zestaw baterii AA do latarki na wieczór. Więcej nie potrzebuję.
Na rozmaitych fotkach widać, że niektórzy mają składane, wielopłaszczyznowe zasilacze. Z całą pewnością bardziej efektywne. Ale z całą pewnością dlatego, że połowę sakw zajmuję im baterie do rozmaitegop sprzętu. :lol:
@Wilk- myślę, że ładowarka (A) wpierw ładuje akumulator wewnątrz (B), a dopiero potem sprzęt, który ma ładować (C). Sprzęt jest bowiem podłączony do akumulatorka, a nie do panelu solarnego (A). Właściwa kolejność jest więc A-B-C (lub B-C, gdy ciemno), a nie samo A-C. Sądzę, że trzymanie na wierzchu ładowarki jak najdłużej gwarantuje jej akceptowalną wydajność i przydatność.

Tu są dwa ciekawe wątki :
http://www.crazyguyonabike.com/doc/?doc_id=9258
http://veloweb.ca/2011/06/27/powering-electronic-devices-with-a-bicycle-generator-hub/

Czy możemy teraz wrócić do głównego tematu GPS apps iPhone plizzzzzz   :icon_twisted: ?
« Ostatnia zmiana: 14 Wrz 2012, 23:36 majchers »

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
« 15 Wrz 2012, 08:59 »
@majchers ..

1. ja mimo wszystko myślę, że ładowarki do iPhona są częścią składową appek rowerowych bo ... bez nich daleko nie zajedziesz.
2. nie wiem ilu użytkowników forum posiada iPhona ale do niedawna kosztował w PL 2500 zł więc pewnie niewielu :)

@wilk
Ten PowerBank nieźle wygląda. Załątwiło by mi to ładowanie drukarki w trasie. Jedyny problem to samo ładowanie PowerBanku, ale w koncu co kilka dni gdzieś ten prąd jest :)
Dzięki!
… why so serious ?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum