Autor Wątek: GPS apps iPhone  (Przeczytany 2651 razy)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Odp: GPS apps iPhone
« 15 Wrz 2012, 18:53 »
ale się Robb podlizujesz Wilkowi....   :D
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline majchers

• Miasto: Kanada
  • Na forum od: 16.10.2008
« 18 Wrz 2012, 00:40 »
Takie sobie appki do androidów : http://www.everytrail.com/android
oraz do ajfonów: http://www.everytrail.com/iphone.php
 :P

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 11 Gru 2012, 17:41 »
Przejrzałem te aplikacje i wygląda na to, że wszystkie wymagają dostępu do internetu.
Czy jest jakaś, która zapewni mi nawigację offline z możliwością wgrania i nawigacji po śladzie?
Wracam do jeżdżenia.

Offline majchers

« 11 Gru 2012, 19:24 »
Nie jestem ekspertem, ale wiele urządzeń GPS ma możliwość wyeksportowania zebranych w różny sposób danych w różnych formatach. Na przykład *.kmz.
Plik kmz jest latwo odczytywalny 'life' poprzez n.p. GoogleEarth, ale można też go sobia załadować do laptopa, czy innego urządzenia tego typu (iPhone?) i odczytać go w dowolnej chwili BEZ konieczności bycia połączonym z siecią. Można więc śledzić przejechaną przez siebie samego wcześniej, lub przez kogoś innego trasę.
Sam mam zamiar tak robić na najbliższej mojej wyprawie.
Zaznaczam - nie sprawdziłem tego w praktyce, w terenie i z latopem czy iPhonem BEZ dostępu. W domu działa jednak bezproblemowo.  :)

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
« 11 Gru 2012, 19:43 »
Problem polega na tym, jaką aplikacją to odczytać.
Jak dotąd znalazłem tylko jedną mapę, która umożliwia wgrywanie śladów oraz samodzielnie przygotowanych map - Galileo (darmowe, trzeba dokupić możliwość wgrywania map offline). Ale jeszcze nie testowałem tego rozwiązania.
Wracam do jeżdżenia.

Offline majchers

« 11 Gru 2012, 23:07 »
GoogleEarth odczytuje tego typu pliki. Instalacja podstawowej wersji jest za darmo. Są też rożne programiki w internecie do zamiany KMZ na inne pliki.
Na przykład:
http://download.cnet.com/Google-Earth-KMZ-or-KML-to-GPS-Converter/3000-12940_4-10619131.html

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
« 14 Gru 2012, 18:20 »
Problem z googlearth jest taki, że na mapie wielkości 40mb wywala się z braku pamięci...
Wracam do jeżdżenia.

Offline majchers

« 14 Gru 2012, 18:23 »
Problem z googlearth jest taki, że na mapie wielkości 40mb wywala się z braku pamięci...
No to problem jest nie z GoogleEarth ale z... pamięcią!  ::)
 ;)

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
« 14 Gru 2012, 20:40 »
Przejrzałem te aplikacje i wygląda na to, że wszystkie wymagają dostępu do internetu.
Czy jest jakaś, która zapewni mi nawigację offline z możliwością wgrania i nawigacji po śladzie?

Oruxmaps na androida ma wbudowane narzędzie do tworzenia map offline, bardzo proste w obsłudze. Sama aplikacja też bardzo fajna i ma sporo map do wyboru.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
« 14 Gru 2012, 20:50 »
Mi to wygląda na to, że googleEarth po prostu rezerwuje sobie zbyt mało pamięci cache na duże mapy.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
« 14 Gru 2012, 23:03 »
Sports Tracker jest już na ajsrona.

Offline Mężczyzna parmenides

• Miasto: Zgorzała
  • Na forum od: 28.11.2012
« 18 Gru 2012, 07:33 »
Na krótkie trasy Cyclemeter (jest na iphone i androida). Poważniejszy program z możliwością wgrania map to MotionX-GPS. Sprawdza się zarówno jako tracker, jak i prosta nawigacja.
W Europie po drogach można nawigować sobie za pomocą wielu nawigacji dostępnych AppStore: TomTom, Sygic. Ja używam Navigon Europe.
Rzeczywiście problemem nie jest soft, tylko zasilanie. Ipek z wyłączonym ekranem i z działającą w tle nawigacją rozładuje się po 3-4 godzinach, a nie po 1 dniu.
Pozdr

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
« 12 Sty 2013, 23:45 »
Pobawiłem się trochę i znalazłem całkiem fajną aplikację: Galileo.
Aplikacja jest darmowa, ale żeby w pełni ją wykorzystać trzeba dokupić wewnątrz niej obsługę map offline i ewentualnie nagrywanie śladu gps (3.59 euro).
Wtedy ściągamy na komputer program Mobile Atlas Creator, w którym możemy przygotować plik z mapą do użycia offline (w formacie Galileo Offline Maps).
Wrzucamy plik do aplikacji i wybieramy go jako źródło map.
Można jeszcze wgrać ślady (kml lub gpx), ale niestety pojawiają się tylko na mapie, nie ma żadnej nawigacji.
Nagrywanie śladu daje nam plik kml/gpx, ale bez żadnych informacji dodatkowych - więc na wykresy prędkości, wysokości itd liczyć nie można.

A jeśli kogoś interesuje sama mapa (bez śladów i nagrywania), to przyzwoita jest Europe - darmowa, z solidną mapą, ale jest dość spora - ponad 1Gb.

Z tego co zrozumiałem, to i Sports Tracker i Cyclometer używają map online google?
Wracam do jeżdżenia.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum