Autor Wątek: nowelizacja-ws-oświetlenia rowerowego  (Przeczytany 9271 razy)

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
nowelizacja-ws-oświetlenia rowerowego
« 12 Wrz 2012, 20:31 »
W końcu w pełni legalnym będzie oświetlenie montowane na kierownicy i popularne odblaski na Marathonach.
7 września 2012 roku zostało opublikowane Rozporządzenie Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 3 sierpnia 2012 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.
Warto poczytać i wiedzieć:
http://dziennikustaw.gov.pl/du/2012/997/1
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Chyba zmiana jest na lepsze, ale idea stojąca za niektórymi punktami jest dla mnie zagadką.
Przykład:
W rowerach, wózkach rowerowych i przyczepach rowerowych dopuszcza się:
1) odblaskowy pasek w kształcie nieprzerwanego pierścienia, umieszczony na obu bokach opony
Znaczy się, jak uszkodzę pasek i zrobi się przerwa to już trzeba oderwać cały?

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
Ubawiłem się - wyobraziłem sobie kuriozum :lol:
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Właśnie zaczyna mi odchodzi  :icon_confused: Czyli z drugiej strony też będę musiał zrywać :(
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
W rowerach, wózkach rowerowych i przyczepach rowerowych dopuszcza się:
1) odblaskowy pasek w kształcie nieprzerwanego pierścienia, umieszczony na obu bokach opony

WTF? kto, po co, i czemu z naszych podatków zajmuje się tworzeniem tak bzdurnych przepisów?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Abyś mógł używać opon np. Schwalbe :)

Nielegalne staja się odblaski na szprychach.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
co za debil, zlecił innemu debilowi tworzenie takich przepisów? nie mają się czym zająć? ehh, co za kraj ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
Nadal nie znam powodu Twojej ekscytacji ;)

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Nie wiem, czy za kurtkę z odblaskami ktoś mnie nie capnie. W końcu, jeśli jadę w niej na rowerze, to rower jest "wyposażony" też i w tę kurtkę. :(
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Nadal nie znam powodu Twojej ekscytacji ;)
dla mnie taki przepis jest nic nie wart, i nie widzę najmniejszej potrzeby regulowania kwestii odblasków na rowerach. po co to robić? strata czasu i pieniędzy. ktoś kto tworzy takie przepisy na mój gust powinien być z roboty wywalony a stanowisko usunięte, co by kolejni mądrzy się nie znaleźli. ale niestety u nas administracji nie brakuje.

ot, taka sobie poranna frustracja ;)

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
To są przepisy dotyczące wymagań technicznych pojazdów, więc Ty możesz mieć różowe portki z trzema odblaskowymi paskami a na kurtkę z diodami migającymi na niebiesko w kształcie serca. :D

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
@Waxmund, obecnie niektóre firmy produkują odblaski na oponach. Użycie ich znacznie poprawia niezauważalność rowerzysty podczas przejazdów poprzecznych przez drogę. Przepis ten otwiera drogę innym firmom, bo wiedzą, że mogą zastosować takie rozwiązania na polskim rynku. Możemy się teraz spodziewać, ze będzie coraz więcej opon z odblaskami co skutkuje zwiększoną widocznością większej ilości rowerzystów na drogach.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Yoshko, ja nie twierdzę że tak nie jest! nie rozumiesz o co mi chodzi...

czy do tej pory nie było opon z odblaskami? były. to po co wydawać przepisy, i tracić na to kasę z podatków? równie dobrze urzędnicy mogliby się zająć tworzeniem przepisów o królewnie śnieżce.

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
Opony były tak samo jak przyczepki i inne rzeczy stosowane a nie zapisane w prawie.

Jeśli jest o tym zapis i jest to legalne to firmy mogą to produkować z taką świadomością, że na terenie kraju jest to dopuszczalne. Z innej strony to upierdliwy policjant mógłby spokojnie wystawić mandat za nieprawidłowe oznakowanie pojazdu. itd.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Wax: ludzie też swego czasu omijali i wyprzedzali samochody z prawej strony pasa. W końcu ktoś zalegalizował stan faktyczny i robimy to samo, ale mając chroniony kuper. Zawsze lepiej mieć prawo po swojej stronie, nie uważasz?
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum