Opony były tak samo jak przyczepki i inne rzeczy stosowane a nie zapisane w prawie.Jeśli jest o tym zapis i jest to legalne to firmy mogą to produkować z taką świadomością, że na terenie kraju jest to dopuszczalne. Z innej strony to upierdliwy policjant mógłby spokojnie wystawić mandat za nieprawidłowe oznakowanie pojazdu. itd.
Zawsze lepiej mieć prawo po swojej stronie, nie uważasz?
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.
2. Dopuszcza się umieszczanie świateł odblaskowych barwy żółtej samochodowej:1) na bocznych płaszczyznach kół pojazdu, o którym mowa w § 53-55, z tym zastrzeżeniem, że z każdego boku pojazdu powinny być widoczne dwa światła: jedno umieszczone na kole przedniej osi, a drugie - na kole tylnej osi;2) na pedałach roweru i motoroweru;
2. Dopuszcza się umieszczanie świateł odblaskowych:1) barwy żółtej samochodowej:a) na bocznych płaszczyznach kół pojazdu, o którym mowa w § 53–55, z tym zastrzeżeniem, że z każdego boku pojazdu powinny być widoczne co najmniej dwa światła: co najmniej po jednym, umieszczonym na kole przedniej osi oraz na kole tylnej osi,b) na pedałach roweru i motoroweru;2) barwy białej – dodatkowo z przodu roweru i wózka rowerowego.2a. Światła, o których mowa w ust. 2, mogą nie spełniać warunków określonych w ust. 1 pkt 2–4.2b. W rowerach, wózkach rowerowych i przyczepach rowerowych dopuszcza się:1) odblaskowy pasek w kształcie nieprzerwanego pierścienia, umieszczony na obu bokach opony, albo2) elementy odblaskowe w kształcie nieprzerwanego pierścienia, umieszczone na bocznych płaszczyznach kół tych pojazdów.
dopuszczalne odblaski na szprychach, oponach, błotnikach
rower może być wyposażony w odblaski
Tu akurat mamy kiepski przykład, bo nadinterpretacja przepisu typu "rower może być wyposażony w odblaski" krzywdy pewnie nikomu nie zrobi, ale zasady tworzenia prawa są jasno określone.
dlaczego ustawodawca wymyślił taki projekt.
ja wiem dlaczego. to jest ta nieustanna chęć do regulowania wszystkiego. w sposób drobiazgowy, szczegółowy i niemający nie wspólnego z rzeczywistością. kiedyś na zajęciach profesor Marian Filar trochę rzecz jasna na żarty, ale powiedział że każdy przepis który jest dłuższy niż na 3 linijki "jest do dupy". i generalnie ja się z nim zgadzam.powinno się promować i pochwalać każdą inicjatywę, która poprawi widoczność rowerzysty. Mówiąc prosto: niech se ludzie wstawiają odblaski, a nie zastanawiają czy na obu kołach muszą być takie same, jaki muszą mieć kształt, etc.
Ale każdy urzędnik musi się czymś wykazać, więc wymyśla coraz to nowe pierdoły. Podejrzewam, że na podobnej zasadzie wymyślają coraz to nowe reformy edukacji, której poziom najzwyczajniej w świecie spada. Przez kogo? Przez urzędasów, którzy muszą reformy wprowadzać, bo gdyby nie to, okazałoby się, że nic nie zrobili = nie są potrzebni. A nie są
Nie wiem, czy za kurtkę z odblaskami ktoś mnie nie capnie.
Jeśli jest o tym zapis i jest to legalne to firmy mogą to produkować z taką świadomością, że na terenie kraju jest to dopuszczalne.