Autor Wątek: nowelizacja-ws-oświetlenia rowerowego  (Przeczytany 9270 razy)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
w niektórych przypadkach nie trzeba mieć prawa po swojej stronie. wystarczyłoby, żeby wszyscy mieli trochę rozumu.
Opony były tak samo jak przyczepki i inne rzeczy stosowane a nie zapisane w prawie.

Jeśli jest o tym zapis i jest to legalne to firmy mogą to produkować z taką świadomością, że na terenie kraju jest to dopuszczalne. Z innej strony to upierdliwy policjant mógłby spokojnie wystawić mandat za nieprawidłowe oznakowanie pojazdu. itd.
to że idiotyzmów jest więcej, nie znaczy że idiotyzmem coś nie jest ;) nie wszystko musi być uregulowane!
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Zawsze lepiej mieć prawo po swojej stronie, nie uważasz?

i miliard sto tysięcy przepisów obejmujących kształt odblasku i krzywiznę banana, których nie jesteś w stanie odnaleźć.

nie wystarczyłoby po prostu napisać dopuszczalne odblaski na szprychach, oponach, błotnikach?
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Obecnie ten zapis o odblaskach wygląda tak:

2. Dopuszcza się umieszczanie świateł odblaskowych barwy żółtej samochodowej:
1)   na bocznych płaszczyznach kół pojazdu, o którym mowa w § 53-55, z tym zastrzeżeniem, że z każdego boku pojazdu powinny być widoczne dwa światła: jedno umieszczone na kole przedniej osi, a drugie - na kole tylnej osi;
2)   na pedałach roweru i motoroweru;

a ma wyglądać tak:

2. Dopuszcza się umieszczanie świateł odblaskowych:
1) barwy żółtej samochodowej:
a) na bocznych płaszczyznach kół pojazdu, o którym mowa w § 53–55, z tym zastrzeżeniem, że z każdego boku pojazdu powinny być widoczne co najmniej dwa światła: co najmniej po jednym, umieszczonym na kole przedniej osi oraz na kole tylnej osi,
b) na pedałach roweru i motoroweru;
2) barwy białej – dodatkowo z przodu roweru i wózka rowerowego.

2a. Światła, o których mowa w ust. 2, mogą nie spełniać warunków określonych w ust. 1 pkt 2–4.
2b. W rowerach, wózkach rowerowych i przyczepach rowerowych dopuszcza się:
1) odblaskowy pasek w kształcie nieprzerwanego pierścienia, umieszczony na obu bokach opony, albo
2) elementy odblaskowe w kształcie nieprzerwanego pierścienia, umieszczone na bocznych płaszczyznach kół tych pojazdów.

Który lepszy? :)

Uregulowania są stąd, że dosyć często mamy do czynienia z idiotami ;)

E: Głupoty piszę, to z nudów w robocie :P
« Ostatnia zmiana: 13 Wrz 2012, 10:35 yoshko »

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
lepszy taki jak Olo napisał:
dopuszczalne odblaski na szprychach, oponach, błotnikach

a jeszcze lepszy byłby taki:
rower może być wyposażony w odblaski
albo jeszcze coś prostszego...

Łatwiejsze prawo łatwiej egzekwować... idąc tokiem regulowania wszystkiego, wyjdzie na to, że jak mi się ten pasek odblaskowy gdzieś przerwie, to będę musiał cały zrywać...
Głupie? Głupie.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Olo:
Nie wiem, czy wystarczyłoby, czy nie. Nie wiem, jak przebiegały prace nad ustawą i dlaczego ustawodawca wymyślił taki projekt.

Wax:
Nie można pisać przepisów zostawiając zupełną dowolność w ich interpretacji. Tu akurat mamy kiepski przykład, bo nadinterpretacja przepisu typu "rower może być wyposażony w odblaski" krzywdy pewnie nikomu nie zrobi, ale zasady tworzenia prawa są jasno określone.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Tu akurat mamy kiepski przykład, bo nadinterpretacja przepisu typu "rower może być wyposażony w odblaski" krzywdy pewnie nikomu nie zrobi, ale zasady tworzenia prawa są jasno określone.

to czemu w tym przypadku dowolności nie możemy zostawić?

jest pełno kwestii w których tą dowolność można by zostawić, a na siłę tworzy się jakieś bzdurne przepisy...

https://www.google.pl/search?q=skomplikowane+polskie+prawo&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a

tworzenie ogromu przepisów nie jest dobre dla nikogo. poza tymi, które te przepisy tworzą bo mają pracę ;)

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
dlaczego ustawodawca wymyślił taki projekt.

ja wiem dlaczego. to jest ta nieustanna chęć do regulowania wszystkiego. w sposób drobiazgowy, szczegółowy i niemający nie wspólnego z rzeczywistością. kiedyś na zajęciach profesor Marian Filar trochę rzecz jasna na żarty, ale powiedział że każdy przepis który jest dłuższy niż na 3 linijki "jest do dupy". i generalnie ja się z nim zgadzam.

powinno się promować i pochwalać każdą inicjatywę, która poprawi widoczność rowerzysty. Mówiąc prosto: niech se ludzie wstawiają odblaski, a nie zastanawiają czy na obu kołach muszą być takie same, jaki muszą mieć kształt, etc.

Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
Olo, coś w tym racji jest.
Niemniej jednak; wnikać w przyczyny mi się nie chce, jeśli już uregulowali (a przy okazji: wszedl przepis który pozwala na demontaż świateł w dzień) to dobrze, krzywdy nikomu nie zrobią akurat tymi przepisami.
A przy okazji ustawodawca daje nam okazję do pogawędzenia. Zamiast pracy, czy nauki.  :icon_twisted:

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
ja wiem dlaczego. to jest ta nieustanna chęć do regulowania wszystkiego. w sposób drobiazgowy, szczegółowy i niemający nie wspólnego z rzeczywistością. kiedyś na zajęciach profesor Marian Filar trochę rzecz jasna na żarty, ale powiedział że każdy przepis który jest dłuższy niż na 3 linijki "jest do dupy". i generalnie ja się z nim zgadzam.

powinno się promować i pochwalać każdą inicjatywę, która poprawi widoczność rowerzysty. Mówiąc prosto: niech se ludzie wstawiają odblaski, a nie zastanawiają czy na obu kołach muszą być takie same, jaki muszą mieć kształt, etc.

jw. prawo powinno być proste, i łatwe do zrozumienia. i nie powinno się często zmieniać, bo nikomu się nie chce śledzić przed wyjściem z domu, czy kształt i kolor odblasków jakie posiada jest zgodny z aktualnymi przepisami...

Ale każdy urzędnik musi się czymś wykazać, więc wymyśla coraz to nowe pierdoły. Podejrzewam, że na podobnej zasadzie wymyślają coraz to nowe reformy edukacji, której poziom najzwyczajniej w świecie spada. Przez kogo? Przez urzędasów, którzy muszą reformy wprowadzać, bo gdyby nie to, okazałoby się, że nic nie zrobili = nie są potrzebni. A nie są ;)

(uff, ale ciśnienie ;D)

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
Masz rację :D
Niestety machiny już nie da się wyłączyć i przepis goni przepis. Na szczęście u rozumnych jest jeszcze szansa by prostsze stało się lepsze.

Ciekawe jakie rezultaty zostały osiągnięte tutaj: http://www.naukajazdy.pl/archiwum_wiadomosci/drogi_bez_znakow_i_swiatel_2914.html

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
Cytat: Waxmund
Ale każdy urzędnik musi się czymś wykazać, więc wymyśla coraz to nowe pierdoły. Podejrzewam, że na podobnej zasadzie wymyślają coraz to nowe reformy edukacji, której poziom najzwyczajniej w świecie spada. Przez kogo? Przez urzędasów, którzy muszą reformy wprowadzać, bo gdyby nie to, okazałoby się, że nic nie zrobili = nie są potrzebni. A nie są ;)
Tak konkretnie, to reformy wymyślają ministrowie i inni "polityczni". Bo to oni muszą się wykazać, żeby lud mógł zeżreć ich kiełbasę wyborczą. Szeregowy urzędnik nie ma nic do powiedzenia - może zgłaszać uwagi, może zgłaszać opinie, a ostatecznie i tak decyzję podejmuje minister.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
minister czy premier to też urzędnicy ;) tyle że jeszcze gorsi, bo sporo drożsi :P gdzieś czytałem, że utrzymanie jaśnie nam panującego komorowskiego kosztuje więcej, niż królowej Elżbiety...

Hipek, zrobiłeś w tym roku 8k kilometrów, i masz raptem 100 gmin? nieźle ;)

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
Jeszcze gorsi, bo drożsi i zupełnie nieprzydatni. Kryterium jest tu głos ludu i opłacalność pod kątem kolejnych wyborów.

Od półtora miesiąca co weekend robimy powyżej 200km, więc powoli nowe znaczki wpadają do klasera... Dzięki :)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Nie wiem, czy za kurtkę z odblaskami ktoś mnie nie capnie.

Nie powinien, bo wkrótce obowiązkowa będzie kamizelka, więc kurtki nie będzie widać :P

Jeśli jest o tym zapis i jest to legalne to firmy mogą to produkować z taką świadomością, że na terenie kraju jest to dopuszczalne.

Żeby coś było legalne, wystarczy, że nie będzie na ten temat ani słowa w żadnych przepisach. Wax ma rację. Płacimy darmozjadom.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
Zapis o odblaskach wyszedł chyba z inicjatywy środowiska rowerowego. Jak będę miał komputer pod ręką to spróbuje znaleźć

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum